2021, március 2, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Meddig tart az örökkévalóság?

Tudja ezt valaki pontosan? Mert én nem. Vagy mégis?
Ott van egy nagy előd, egy nagy példakép, Szókratész, akit mindmáig az emberi civilizáció egyik legnagyobb gondolkodójának tartunk, s aki semmit nem jegyzett le a gondolataiból. Arról azonban sokat töprengett, hogy a folyamatosan változásban levő dolgokban és jelenségekben tetten érhesse az újra és újra ható erőket. Kételyeit, vívódásait beszélgetések, lejegyzett viták, érvelések formájában őrizték meg a tanítványai. Mert itt volt a maga idejében, létezőként élt a világban bő két és fél ezer évvel ennek előtte hét évtizedet. Hogy erősen jelenlevő volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy szellemisége megőrződött, „továbbtevődött”. Ő volt az első filozófus, aki – úgymond – demokratizálta az erkölcsöt. Nyoma sem volt az ókori világban a kereszténységnek, a szeretet és a megértés vallásának, amikor honfitársai rosszallása mellett jelentette ki, hogy senkit sem szabad megkárosítani, vagy a gonoszságra nem lehet gonoszsággal reagálni, csakis jósággal. „Felfogásában a filozófia a helyes és helytelen, a jó és a rossz közötti tényleges etikai döntésekkel szembenéző valóságos emberekkel foglalkozik. Ezért egy filozófiai vezetőnek többnek kell lennie, mint gondolkodónak, jóval többnek. Jó embernek (…), aki számára az erényre törekvés nem afféle elvont eszme, hanem a mindennapi élet gyakorlati teendője” – írja róla Paul Johnson a Szokratész – Egy időszerű ember (2014) című könyvében.
Az olvasatnak lehet és van, lennie kell egyénre szabott üzenete, az biztos. A nagy előd és számos követőjének gondolatmenete igazít el a mai úton. Annyira sűrű hétköznapokat élünk, hogy alig-alig jut figyelem a nagy dolgokra. Úgymond. Viszont, ha megállunk egy pillanatra, megeshet, hogy meglegyint a mulandóság szomorúsága. Mit tudtunk felmutatni a törmelékből? Mit nem? Meddig tart, meddig szolgál a pászma, amely az örök időből számunkra jut?
Az önfaggatásra adható legészszerűbb válasz: a tágabb összefüggések felismerése. „Mennyi minden van, amire nincs szükségem” – mondta a filozófus az agora kínálata láttán, amire ma képtelen sokszor a fogyasztóilag kulturált ember, hiszen az „egyet fizet, kettőt kap” szlogen mentén elteszi a fölöslegest is, gondolván, hogy jó lesz valamire, esetleg továbbadja, s ha nem kell, majd más dobja ki.
Mi az én igazi mesterségem? – folytatom. Valamikor versre sarkallt egy elődöm, aki azt írta a postakártya méretű fotó hátára 1916 őszén, amely lerongyolódott századukat állig felfegyverkezve, sárosan, mocskosan, talán véresen ábrázolta a harc szünetében – a kopott fekete-fehér felvétel nem ad vissza minden árnyalatot –, hogy „Kedves szüleim! Ez az én gazdaságom, ezzel foglalkozom.” Ideiglenesen mesterséggé válhat a pusztítás.
Az említett gondolkodó is katona volt, sokáig hoplita – mai kifejezéssel élve tengerészgyalogos, hiszen olykor behajózták és „külföldre” vezényelték, s csak utána, ötvenéves kora táján következett az igazi életszakasz, az a szűk húsz esztendő, amelyről mások vallottak, s amelynek a kortársi szűkkebel főzte méreg vetett aztán véget. Szókratész kőfaragóként is tevékenykedett, de nem kívánt ilyen rangot, s ha jelen is volt az Akropolisz nevű projekt kivitelezésénél, nem tartotta sokra a szobrászi hozzáállást, annak ellenére, hogy elképzelhető az is, hogy a turista ma is megtekintheti istenszobrait.
A szemlélődés az igazi mesterség. És a lehetőség, hogy leírhatom a látottakat. Le is írom. Nem kell ide állam, apanázs vagy biztatás, szeretetteljesen szelíd vagy zsarnoki kényszer. Nem kell pénz. Nem kell paripa. Sem fegyver. Mert addig tart magán-örökkévalóságom, amíg megszólalhat általam a világ látott üzenete. Képben, hangban, értelmezhető olvasatban.

Simó Márton

Kapcsolódó cikkek:

Előny a Sportklubnál

Aranygóllal dőlt el a jégkorong Erste Liga székelyföldi negyeddöntőjének első párharca a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. A vezetést a Gyergyói HK szerezte meg a...

Videó – Hargita magazin 2021. március 2.

A mai műsorból megtudhatják, hogyan zajlott a szakmák hete Hargita megyében, mi is az a biogazdálkodás, de megtekinthetik Sánta Csaba bronz kisplasztikáit a Megyeháza...

2,3 millió adag oltóanyag érkezett az országba

Március 1-jéig 2,3 millió dózis koronavírus elleni oltást kapott Románia – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Dr. Valeriu...

Legfrissebb