Meddig bír el…

55

…minket a Föld? Az utóbbi időben sokat töprengtem ezen a kérdésen, miközben dühös és tiltakozó hozzászólásokat olvastam a Szent Anna-tónál betiltott fürdőzésről szóló írások alatt, miközben ölnyi virággal fotózkodó, önfeledten gyűjtögető felnőtt embereket láttam Udvarhelyszék gyönyörű nárciszmezőin. Egy másik természeti ritkaság, a fenyőkúti tőzegláp szélén métereken át gépolaj „csíkozta” legutóbbi ottjártunkkor a havasi legelő talaját, a minap egy ember pedig azért ágált egy intézménynél, hogy vágják már ki az udvaron található csodaszép, egészséges nyírfákat, mert neki elege van, hogy minden ősszel ki kell takarítania szomszédos háza csatornáját a lehullott levelektől. Akkor is eszembe jut a költői kérdés, amikor még mindig siratom a teraszunk mögül kivágott fenyőt, amikor motorbőgés zavarja meg a vadon csöndjét, amikor flakonokat és eldobható pelenkák csomóját kerülgetem az erdők szélén, és amikor rádöbbenek: sokkal kevesebb fecskét láthatunk, mint pár évvel ezelőtt.
Nagyon zavar és fáj embertársaim tudatlansága, közönye. Pedig ma már annyi információ ér el mindenkit, kicsit-nagyot egyaránt arról, hogy mennyire sérülékeny a minket körbevevő természeti környezet. Hogy mi nem vagyunk a természeti körforgáson külön álló entitások, akik bármit megtehetünk a saját hasznunkért és kényelmünkért, mert mindez vissza fog hatni ránk. Az olaj abban a talajban szívódik fel, ahol (még) tehenek legelnek, a tejet pedig mi isszuk meg. Ugyanaz az olaj, a naptej, a pelenka a mi földjeinket, vizeinket fertőzi, azokat a csodálatos tájakat „bántja”, amelyek az európai vadon, a gazdag biodiverzitás utolsó bástyái között vannak.
Nem tudom, a kutatók hogyan vélekednek, de talán még menthetők értékeink, de az is lehet, hogy van folyamat, ami már visszafordíthatatlan. Mostanában épp az énekesmadarak, a fecskék drasztikus meg­fogyatkozásáról olvastam, a jelenség hátterében – természetesen – az emberi tevékenység áll. Tényleg ezt akarjuk? Flakonhegyeket, eltűnő tavat, patakot, letarolt fákat, virág nélküli mezőt, madárcsicsergés-mentes csendet?
Mindeközben évek óta futnak a környezettudatosságra nevelő programok, akciók. És még mindig itt tartunk. Meddig bírja még a Föld?

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.