Meccs közben hunyt el a Dinamo labdarúgója

70

Mérkőzés közben összeesett és meghalt péntek este Patrick Ekeng, a Bukaresti Dinamo labdarúgócsapatának kameruni já­tékosa. A 26 éves középpályás a Konstancai Viitorul elleni hazai pályán játszott mérkőzés 69. percében lett rosszul. Miután összeesett, kórházba szállították, és másfél órán át próbálták újraéleszteni, de sikertelenül. Médiaértesülések szerint szívroham végzett vele. A Román Labdarúgó Szövetség minden első, második, illetve harmadik ligás meccset elhalasztott. Három megyei csapat is érintett lett.

Felkészületlen volt a rendező bukaresti csapat. Saját játékosuk élete múlott a spórláson
Felkészületlen volt a rendező bukaresti csapat. Saját játékosuk élete múlott a spórláson

Tragédia árnyékolta be a hazai labdarúgó 1. Liga 2015/2016-os felsőházi rájátszásának utolsó fordulóját: a pályán halt meg a Dinamo kameruni légiósa, Patrick Ekeng. A 26 éves középpályás a Bukaresti Dinamo – Konstancai Viitorul találkozó 63. percében csereként lépett a pályára, hat perccel később pedig összeesett. Médiaértesülések szerint a mérkőzés helyszínén lévő mentőautó nem volt megfelelően felszerelve, nem volt rajta defibrillátor sem, ugyanakkor a beszámolók szerint noha a mentő a pálya szélén állt, de csak mintegy három perc elteltével hajtott az eszméletlen játékoshoz. A csapat orvosi stábja ugyan mindent elkövetett a játékos újraélesztése érdekében, két óra elteltével azonban a Floreasca kórház illetékesei hivatalosan is megállapították a haláleset tényét.
Ekeng – aki korábban spanyol, svájci és francia klubokban is szerepelt – tavaly került a fővárosi csapathoz. Családja – felesége és kislánya – Párizsban él.
A Dinamónál nem ez volt az első ilyen eset, a csapat korabeli kapitánya, Cătălin Hildan szintén mérkőzés közben lett rosszul és halt meg 2000 októberében.
Nővére, Monique Chantal elmondása szerint Patrick Ekeng kimerültnek érezte magát a találkozót megelőzően, egy közeli barátjának arról is beszélt, hogy talán nem kellene pályára lépnie az összecsapáson. A labdarúgók világszövetsége, a FIFPRO elöljárói a romániai lokális szervezet, az AFAN tisztségviselőivel egybehangzóan aggodalmukat fejezték ki a stadion orvosi felszereltsége és az ellátás minősége kapcsán. Az AFAN állítja, hogy a nigériai Henry Chinonso Ihelewere 2012-es halálát követően kérelmet nyújtottak be a Román Labdarúgó Szövetség felé, melynek értelmében sürgősségi ambulanciát telepíttettek volna valamennyi hivatalos és felkészülési esemény helyszínére. „Az intézkedés mindössze négyszáz eurós kiadást jelentett volna a kluboknak mérkőzésenként, de a tervezet ennek ellenére végül nem került elfogadásra. Nem adjuk fel, és tovább folytatjuk a küzdelmet a játékosok jogainak kiterjesztéséért. Romániában jelenleg nagyon messze van az a pillanat, amikor a labdarúgók ugyanolyan bánásmódban részesülhetnek, mint az átlagdolgozók” – mondta Emilian Hulubei, az AFAN elnöke.
Patrick Ekeng halála miatt az összes hétvégére és mára tervezett bajnoki mérkőzést elhalasztotta a Román Labdarúgó Szövetség (FRF). Az eredetileg holnapra kiírt kupadöntőt is más időpontra tették át, a Dinamo és a Kolozsvári CFR május 17-én csap majd össze egymással.
Többek közt elhalasztották a harmadik liga ötös csoportjának megyei rangadóját is az FK Csíkszereda – Székelyudvarhelyi FC, illetve a női Szuperligában a Navobi Iași – Székelyudvarhe­lyi Vasas Femina találkozót is. A találkozók pótlásáról később döntenek.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek