Mától vághatják a húsvéti bárányokat

103

Mától kezdve két héten keresztül vághatják a húsvéti asztalra szánt bárányokat a szakhatóságtól ideiglenes működési engedélyt kapott vágópontok. Hargita megyében eleddig három településről – Kászonból, Felsősófalváról és Csíkszentmiklósról – kérték és kapták meg az ideiglenes bárányvágópont-nyitási engedélyt a juhosgazdák. A szakhatóság a közeledő ünnepekre a piacok, az élelmiszergyártók és -forgalmazók átfogó ellenőrzésére is készül.

Bárányhús a vásárcsarnokban. Csak a hatósági bélyegzővel megjelölt hús vásárlását javasolja a szakhatóság Fotó: László F. Csaba

Fokozott ellenőrzésekkel készülnek a közeledő húsvéti ünnepekre a Hargita megyei hatósági állatorvosok. A következő napokban, hetekben megsokasodnak az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok a piacokon, valamint az élelmiszerüzletekben: a szakemberek főként az ünnepi időszakban nagyobb keresletnek örvendő hús, hal, tojás és tejtermékek minőségét, szavatosságát, eredetét és szállítási, tárolási körülményeit vizsgálják.

Telefonon is jelezhetők problémás esetek
A boltok, piaccsarnokok mellett a megszokottnál sűrűbb hatósági ellenőrzésre számíthatnak az élelmiszergyártó, -csomagoló, -raktározó és -forgalmazó vállalkozások is. Az egy hónapig, március 5-től április 7-ig tartó ellenőrzések sorából az éttermek, panziók, illetve a főbb turisztikai településeken működő vendéglátóipari egységek sem maradnak ki. A megnövekedett húsvéti forgalomban jobban figyelnek az élelmiszer- és élőállat-szállítmányokra is: a közúti járművek ellenőrzését a hatósági állatorvosok a rendőrséggel közösen végzik – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
– Az ellenőrzési kampány a fogyasztók érdekében zajlik. Igyekszünk kiszűrni és megelőzni az élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő termékek piacra kerülését. Az ünnepi időszak alatt az állategészségügy állandó szolgálatot biztosít, a honlapunkon elérhető a városokban működő élelmiszer-ellenőrző köröknek az elérhetősége és a nyitvatartási ideje is. Ugyanakkor az állategészségügyi igazgatóság székhelyén is állandó, 24 órás, hétvégén is elérhető telefonos ügyelet áll a fogyasztók rendelkezésére: itt jelezhetik észrevételeiket – tette hozzá a megyei főállatorvos.

Üzemelhetnek az ideiglenes vágópontok
Ugyanakkor a húsvéti ünnepekhez kötődően a juhtartók a szakhatóságtól újból kérhetik az ideiglenes bárányvágópontok megnyitását. A lehetőséggel Hargita megyéből eleddig három településről – Felsősófalváról, Csíkszentmiklósról és Kászonból – éltek a gazdák. Az ideiglenesen engedélyezett vágópontok a katolikus húsvétra való tekintettel március 15. és március 31. között, valamint az ortodox húsvétot megelőző két hétben, március 22. és április 7. között működhetnek. Ezeken a vágópontokon – hatósági állatorvos felügyelete mellett – reggel 7 és délután 5 óra között vágódhatnak le a bárányok – pontosította Ladó Zsolt.
– Az ideiglenesen engedélyezett vágópontoknál figyelemmel követjük a vágásra vonatkozó állatjóléti követelmények betartását. Az engedélyezett vágópontok ugyanakkor a minimális higiéniai feltételeknek – hideg és meleg víz, csatornázás, könnyen mosható és fertőtleníthető felület – is eleget kell tenniük, és természetesen hatósági állatorvosi felügyelet alatt működhetnek. Az innen piacra kikerülő bárányhúst bélyegzővel látják el, ami annak a jele, hogy a hús hatósági szempontból biztonságos és fogyasztásra alkalmas – hangsúlyozta a főállatorvos.
Ladó Zsolt épp ezért arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi asztalra szánt húst – saját biztonságuk érdekében – csakis ellenőrzött forrásból szerezzék be.
– Út szélén vagy épp az autó csomagtartójából kínált húsok vásárlásától tartózkodjanak. Csakis olyan húst vásároljanak, amely állategészségügyileg ellenőrzött helyről származik. A hatósági felügyelet alatt vágott és hatósági bélyegzővel ellátott bárányok például a piaccsarnokokban is beszerezhetők – jegyezte meg a megyei szakhatóság vezetője.

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek