Mától lehet regisztrálni

Egy hónapon át fogadják a zarándokok jelentkezését

255

A pápalátogatás szervezéséről, regisztrációról és a zarándokok fogadásáról tartottak sajtótájékoztatót tegnap délután a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség szervezőbizottságának tagjai Csíkszeredában, a megyeházán. Elhangzott: hivatalosan mától él a pontifex.ro oldal, amely egy hónapon át, vagyis március 31-ig rögzíti a regisztrációkat.

Sajtótájékoztató a pápai látogatás előkészületeiről Fotók: László F. Csaba

A pápalátogatás szervezésé­ről, regisztrációról és a zarándokok fogadásáról Ko­lozsvár után, Csíkszeredában is saj­tótájékoztatót tartott dr. Bodó Márta és dr. Oláh Zoltán, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség szervezőbizottságának tagjai, valamint Borboly Csaba megyeelnök.

Csoportosan előnyösebb
Tegnap délután dr. Oláh Zoltán kanonok köszöntötte elsőként a jelenlévőket, mondván: habár Csíkszeredára összpontosul Ferenc pápa látogatása, az eseményt valamennyi erdélyi római katolikus egyházmegye támogatja, sőt, a szervezésbe is bekapcsolódik. Mint kiderült, ezért is tüntették fel az esemény kétnyelvű plakátján a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyéket.
Dr. Bodó Márta felszólalásában kiemelte: az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd zarándokok Csíksomlyóra.
– A plébániákon már zajlik a zarándokcsoportok szervezése, és mivel nemcsak az erdélyi egyházmegyékből számítunk érdeklődőkre, megnyitjuk a pontifex.ro honlapot. A regisztráció március 31-ig zajlik, de szükség esetén egy pár nappal meghosszabbíthatjuk a határidőt – közölte dr. Bodó Márta, kitérve arra is, hogy mindez azért fontos, mert csak a résztvevők számának előzetes ismeretével lesz gördülékeny a Csíksomlyóra való utazás és a Kissomlyó hegyére való feljutás is.
Az eseményen bemutatták a sajtónak a Ferenc pápa június elsejei látogatásához szükséges regisztrációs műveletet is. Mint azt előzetesen már ismertettük olvasóinkkal: egyénileg és csoportosan is regisztrálhatnak, de a csoportok élveznek előnyt. Mindazokat, akik a plébániákon iratkoznak fel, az adott plébános vagy csoportvezető regisztrálja a pontifex.ro oldalon.

Egy hónap múlva küldik a jegyet
Mint kiderült: plébániai/lel­ki­ségi, családi, gyermek/diák, papi – ez azért fontos, mert kon­ce­leb­rálásra és áldoztatásra is várják a lelkipásztorokat –, szerzetesi/szerzetesnői csoportokban lehet regisztrálni.
Továbbá a betegek, illetve mozgássérültek is külön csoportot alkotnak, ebben az esetben az adott személy kísérője regisztrálhat a szentmisére. A regisztrációs felületet három nyelven – románul, magyarul és angolul – tölthetik ki az érdeklődők, akik e-mailben kapnak majd visszaigazolást a sikeres műveletről.
– A honlapon nemcsak a nevet, címet, vallási hovatartozást kell megadni, hanem azt is, hogy milyen járművel és melyik irányból érkeznek a zarándokok. Utóbbiak nagyon fontos információk, mert valószínűleg torlódás lesz, és erre fel kell készülnünk – részletezte dr. Bodó Márta, megjegyezve azt is, hogy március 31-e után osztják szektorokba a regisztrált csoportokat és egyéneket. Mint kiderült, csak ezután bocsátják ki a vonalkódos, ingyenes belépőket, amelyeket körülbelül egy hónap múlva kapnak meg a zarándokok e-mailben.
Egyedi belépőkről van szó, és értelemszerűen csak egyszer lehet majd bejutni velük a Nyeregbe. A jelenlévők közül Székedi Ferenc újságírót regisztrálták a pápai szentmisére, így hivatalosan is ő lett az első csíkszeredai, akit online regisztráltak az eseményre.

Regisztráció és belépő nélkül is lehet
Regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni Csíksomlyóra, ez esetben viszont csak messziről követhetik a jelenlévők a szentmisét.
– A pápai misét kivetítőn követhetik mindazok, akik nem regisztrálnak. A biztonsági zónákba azonban már nem juthatnak be – mutatott rá dr. Bodó Márta, aki felhívást intézett a székelyföldi lakosokhoz: önkéntesekre van szükség.
Csobot Györgydeák Szabolcs vállalta a koordinátor szerepet, őt kereshetik mindazok, akik segítenék a szervezést a +40 (749) 059 459 telefonszámon, és a csobot.szabolcs@gmail.com e-mail-címen.
A szervezőbizottság tagjai nyomatékosították, hogy senki ne tervezze személygépkocsival az utazást, hiszen nincs elegendő parkolóhely a megyeszékhelyen. Emiatt május 31-én reggel lezárják a várost az autósforgalom előtt.
Ami azonban megengedett lesz, az a lelkiségi és templomi, illetve közösségi lobogók használata. Mindezt természetesen csak abban az esetben, ha nem szerepel rajtuk politikai üzenet.
– A szentmise, illetve a zarándoklat jellegétől idegen megnyilvánulásokat nem engedhetünk meg a Nyeregben. Szeretnénk a korábbi évekhez hasonlóan őrizni a csíksomlyói zarándoklat imádságos jellegét – hívta fel a figyelmet dr. Bodó Márta.
A biztonsági intézkedésekről is többször tájékoztattuk olvasóinkat, újdonságként közölték a szervezők, hogy kora hajnalban elkezdik a beléptetést a pápai szentmisére. Oláh Zoltán kanonok megjegyezte: ez nem azt jelenti, hogy reggel hatkor ott kell lenni, hiszen a sok várakozás, és a kimerültség elveszi Ferenc pápa ittlétének valódi üzenetét.
Annyi azonban biztos, hogy hosszasabb lesz a beléptetés, a részletekről azonban csak később tájékoztatnak a szervezők, akik azt kérik a zarándokoktól, hogy minél kisebb csomaggal érkezzenek a helyszínre.

Lezárják a forgalmat, munkaszüneti nap lesz?
A szertartás latin nyelven zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a szentatya olaszul prédikál, amelyhez magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak – közölték.
– Kivetítőkön román és angol felirattal lehet követni az eseményeket, illetve rádiófrekvenciákon is lesz román, angol és más nyelvű fordítás. Az eseményt a román közszolgálati televízió (TVR) élőben közvetíti, ezzel is szeretnénk megkönnyíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe – zárta gondolatait dr. Bodó Márta.
Borboly Csaba megyeelnök arra buzdított: biztassuk egymást, szóljunk barátainknak, rokonainknak, és mindenki, aki tud, jöjjön el, regisztráljon az eseményre.
– Minél hamarabb oldódik meg a regisztráció kérdése, annál gyorsabban tudunk szembenézni a további kihívásokkal. A zarándokok elszállásolásával kapcsolatban még mindig várjuk az önkormányzatok jelentkezését, Csíkszentdomokos már jelezte, hogy 500 személyt biztosan fogadni tud – számolt be a megyeelnök, aki minden székelyföldi településtől ilyen hozzáállást vár.
Borboly Csaba arra is kéri a zarándokokat, hogy lehetőleg népviseletben vegyenek részt Ferenc pápa fogadtatásán. Mint elmondta, a történelmi esemény kapcsán szívesen fogadják az ötleteket, felmerülő kérdéseket, felvetéseket, amelyeket az info@hargitamegye.ro címen várnak.
– Akkor tudunk jól felkészülni, ha minden kérdésre megpróbálunk választ találni. Június első hete mozgalmas lesz, hiszen nemcsak a pápa érkezik, de akkor lesz a pünkösdi búcsú, és a megyenapok is bővítik a programot. Azt tervezik, hogy a forgalom lezárása és a szentatya érkezése miatt május 31. munkaszüneti nap legyen a megyében, és az oktatás is szüneteljen majd – jelentette ki Borboly Csaba.
– A Gyulafehérvári Egyházmegye 1010 éves fennállásának első pápalátogatása közeledik, s habár a pünkösdi búcsú már többször megmutatta, hogy olajozottan zajlanak az ilyen események Székelyföldön, Ferenc pápa rangja és szerepe megköveteli a komoly szervezést és előzetes felméréseket – hangsúlyozta dr. Oláh Zoltán.

Jó tudni!

Amit minden zarándok magával vihet: gyógyszer, szék, esernyő, zászló és ennivaló, illetve egy minél kisebb csomag. (Borvizespalack fél literes kiszerelésben vihető). Keresik a megoldást arra, hogy ivóvíz legyen a Kissomlyó hegyén.
Amit biztos, hogy nem vihetnek magukkal a zarándokok: szúró-vágó eszközök, bicska, olló, körömvágó, gyúlékony és robbanékony anyag, üveg és fegyver.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek