Mától drágább a Harvíz szolgáltatása

Alig fizetünk többet, mint öt éve

176

A minimálbér és az energiaárak növelésére hivatkozva mától kezdve magasabb díjat fizetnek mindazok, akik az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást illetően a Harvíz Rt.-vel állnak szerződésben. A működésre szánt díjrész módosult.

Fotó: Archív

Az ivóvíz köbmétere 21 banival, a szennyvízé pedig 27 banival drágul mától a Harvíz Rt. szolgáltatási területén. A szolgáltatási díj annak dacára növekedik, hogy a szolgáltatás áfája 19 százalékról 9 százalékra csökkent január 1-jéről. A Harvíz Rt. közleményben fejtette ki bővebb álláspontját.
„2014. augusztus és 2019. február között az országos bruttó minimálbér 900 lejről 2080 lejre növekedett, és az országos átlag nettó bér 58,74%-kal emelkedett. Az energiaárak a 2017–2019-es időszakban 35,85%-kal növekedtek” – emlékeztet a szolgáltató. Mint kifejti: 2015-ben, a minimálbér akkori emelésekor a díjszabás megváltoztatása helyett létszámleépítéssel érte el, hogy szinten tartsa a díjakat. Mint közli: azóta is országszerte a Harvíz a legkevesebb munkatárssal dolgozó megyei szolgáltató, a hatékonyságot tekintve azonban élen járnak – állítják.
A kimutatásukból kiderül: 2014-ben az ivóvíz köbmétere áfával együtt 3,83 lej volt, és amikor 2016-ban az áfát 24 százalékról 19 százalékra csökkentették, az egységáron növeltek ugyan (3,09 lejről 3,31-re módosult), de az áfás ár 3,61 lejre csökkent. Erről az értékről növekedik mától 3,82 lejre az ivóvíz köbméterenkénti díja. A szennyvíz terén 2014-ben 3,19 lejnél tartottak (áfás összeg), majd 3,12 lejre, idén januárban 3,09 lejre csökkent a szolgáltatási díj, mától azonban 3,36 lejre tornázták fel a díjat.
Fülöp Árpád Zoltán, a cég főkönyvelője arra hívta fel a figyelmünket, hogy a fejlesztési alapba szánt összeg változatlan marad, a drágítás a működési költségek oldalát erősíti. A Harvíz közleménye ugyanis megjegyzi: a 200 millió lejes EU-s projekt zárása óta megnövekedett a kiszolgált háztartások száma és a közműrendszerek infrastruktúrája – a karbantartási vonzattal együtt –, és új tevékenységek (például térinformatika, távkövetés) indultak el. Az újabb minimálbér-növekedés és energiadrágulás kényszerítette őket díjemelésre – áll a közleményben.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek