Máthé Anna-Krisztina a divatvilágban

122

Nemzetközi vásáron saját standdal kiállítani, kollekciót bemutatni és a gálaesten a kifutón is látni a kreációkat – minden bizonnyal számos di­vat­tervező erről álmodik. A csík­sze­re­dai Máthé Anna-Krisz­tina harmadéves divattervező szakos diáknak november első napjaiban mindez Cannes-ban sikerült.

Máthé Anna (jobbról) és a kollekció a kifutón Fotó: Mod Studio: Marco Maria D’Ottavi – Luca Mosconi
Máthé Anna (jobbról) és a kollekció a kifutón (Fotó: Mod Studio: Marco Maria D’Ottavi – Luca Mosconi)

A Mare di Moda, a világ legnagyobb fehérnemű- és fürdőruha-, valamint anyag- és kiegészítő-vásárának szervezője 2015 tavaszán hirdette meg fehérnemű- és fürdőruha-tervező pályázatát.
– Rendkívül jelentős ez a vásár, ugyanis tőlük függnek a trendek, ezen a vásáron döntik el a tervezők, milyen anyagokat használnak, melyik anyaggyártó céggel kötnek szerződést a következő szezonra, a melltartószivacsoktól kezdve a legkisebb kapocsig mindent itt gyűjtenek be – számolt be kérdésünkre Máthé Anna-Krisztina, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola volt diákja. – Első alkalommal fordult elő, hogy fehérnemű-kollekciót terveztem, és soha nem gondoltam, hogy ebbe az irányba szeretnék haladni, de úgy gondoltam, próba szerencse… Május 8-án kihirdették az elődöntősöket: hat személyt választottak ki a fehérnemű és hatot a fürdőruha kategóriában. A fehérnemű kategóriában én is szerepeltem, a fürdőruha kategóriába az egyik csoporttársam is bekerült. Miután elküldtünk egy próbadarabot a kollekcióból, június végén kihirdették a döntősöket: három olasz és egy angol lány a fürdőruha, egy olasz, egy német, egy lengyel és én a fehérnemű kategóriában. A döntősök szeptember végén–október elején részt vehettek Comóban egy kreatív táborban, ahol egy hetet töltöttünk el a ComOn pályázat nyerteseivel, különböző anyaggyárak és kiállítások látogatásával. Ezenkívül, ami igazán fontos, hogy Cannes-ban részt vehettünk a Mare Di Moda vásáron, saját standdal, ahol bemutathattuk kollekciónkat, és a rendezvény alatt lehetőségünk volt egy fotózásra, a gálaesten pedig megrendezték a divatbemutatónkat.
Mindkét kategóriában két díjat adtak át.
– Sajnos én nem nyertem el egyiket sem, de a díjak csak pénzről szóltak, viszont amit szakmailag nyerhettem, azt megnyertem – foglalta össze Máthé Anna-Krisztina. – Lehetőségem volt beszélgetni és kapcsolatokat teremteni divattervezőkkel, sokan elkérték az önéletrajzomat vagy a névjegykártyám, hogy a későbbiekben együtt dolgozhassunk. Sokan felfigyeltek az ötletemre is, mivel olyan fehérneműket kívántam tervezni, amik biztonságot nyújtanak az erőszakolók ellen, és ez adta a formainspirációt a kollekciómhoz. A darabok fényes, fekete anyagból készültek, minden darabot egy-egy színes jelkép, a „pop art comics” híres logói dobnak fel, és teszik kicsit rendhagyóvá az amúgy sportos megjelenést.
Máthé Anna-Krisztina a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezés Egyetem harmadéves divattervezés szakos hallgatója, jelenleg Erasmus ösztöndíjjal Rennes-ben tanul az École européenne supérieure d’art de Bretagne egyetem formatervezés szakán. Máris egy újabb kollekción dolgozik, amit 2016 nyarán visz Firenzébe, a divatvilág másik fontos eseményére, a divathétre.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek