Matematika- és természettudományok verseny Gyergyóújfaluban

124

Immár ötödik alkalommal szervezték meg a Matematika- és természettudományok (MTTK) versenyt a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskolában, amelyet azoknak a székelyföldi VII. és VIII. osztályos tanulóknak szántunk, akik szeretik a logikus és gyakorlatias feladatmegoldást, érdeklődnek a tananyaghoz kapcsolódó új és érdekes dolgok iránt. A feladatok megoldásához az V–VI–VII-es tananyag volt szükséges matematikából, kémiából, fizikából, biológiából, illetve földrajzból. A feladatsorok összeállítói és a verseny szervezői a gyergyóújfalvi iskola reál katedrájának tagjai: Vitos-Papp Csilla – biológia, Szőcs Hajnalka – kémia és fizika, Elekes-Köllő Tibor – matematika, Kolumbán Csilla – földrajz.
A verseny két részből tevődött össze. Az első része 3 levelezős fordulóból állt. Minden fordulóban 2-2 kérdés/feladat szerepelt a fent említett tantárgyakból, az elérhető maximális pontszám fordulónként 100 pont volt, a három fordulóban összesen 300 pontot lehetett elérni. Minden forduló tartalmazott egyaránt elméleti és gyakorlati kérdéseket is. Nagy öröm volt számunkra, hogy közel 130 gyermek vett részt a versenyen Székelyföld különböző iskoláiból.
A második része egy iskolánkban megrendezett írásbeli döntő volt, amelyet május 25-én, pénteken tartottunk és amelyen azok a tanulók vettek részt, akik elérték egyrészt a három fordulóban a maximális pontszámnak legalább a felét, másrészt benne voltak pontszám szerint az első húszban. Mindkét korosztályból 20-20 tanuló jutott a döntőbe összesen 11 székelyföldi iskolától. A gyermekek ügyesen helytálltak a megmérettetésen.
Az idei három levelezős forduló és a tavalyi döntő feladataiból kiadványt készítettünk.
Hetedikes korosztály díjazott tanulói: I.: Bartalis Emília – Tarisznyás Márton Általános Iskola, Tekerőpatak; II. Mihály Tamara – Nagy Imre Általános Iskola, Csíkszereda; III. Vitos Anikó – Nagy Imre Általános Iskola, Csíkszereda; dicséretet kapott Koós Kincső – Tarisznyás Márton Általános Iskola, Tekerőpatak; Balázs-Fülöp Edina – Fráter György Általános Iskola, Remete és Orosz Blanka – Nagy Imre Általános Iskola, Csíkszereda.
Nyolcadik osztályosok díjazottjai: I. Szőcs Izabella – Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu; II. Gáll Krisztián – Siklódi Lőrinc Általános Iskola, Ditró; III. Gál Mátyás – Segítő Mária Gimnázium, Csíkszereda; dicséretben részesült Benedek Bence – Siklódi Lőrinc Általános Iskola, Ditró; Elekes-Köllő Jenő – Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu; Tódor Eszter – Tarisznyás Márton Általános Iskola, Tekerőpatak.
Támogatóinknak köszönhetően a díjazottak értékes ajándékokat kaphattak.
Gratulálni szeretnénk minden diáknak, akik részt vettek a levelezős fordulókban és a döntőben is egyaránt, és ezúton szeretnénk megköszönni a felkészítő tanároknak és iskoláknak, hogy eljuttatták hozzánk feladatmegoldásaikat. Reméljük, a jövőben is számíthatunk a részvételükre és más iskolák is kedvet kapnak a versenyhez.

Szőcs Hajnalka, Vitos-Papp Csilla, Elekes-Köllő Tibor, Kolumbán Csilla szervezők, Gyergyóújfalu

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.