Maszk-„kúra”…

Nagy tétel – nagy üzlet

195

Az új koronavírusos megbetegedések kapcsán március közepe táján került terítékre a védőmaszkok ügye. Akkor még az egészségvédelmi szakemberek, sőt az Egészségügyi Világszervezet véleménye is megoszlott. Ki indokoltnak tartotta, ki nem, mások szerint pedig „több mint semmi”. Később kialakult az az álláspont, miszerint igenis indokolt és hasznos, sőt viselése adott esetekben kötelező is. Így történt ez országunk viszonylatában is, de ugyanakkor a védőmaszkok története „vadregényesnek” mutatkozott, mutatkozik…

Kezdenénk azzal, hogy március derekán hírtelen megugrott a sebészeti védőmaszk ára, akár a februári átlagár tízszeresére is, de napok alatt el is tűnt a piacról. Megjelent viszont a feketepiacon igen drágán rengeteg hamisított, a hazai és a nemzetközi szabványoknak meg nem felelő. Virágzásnak indult a házi ipar is, igaz, többé-kevésbé sikeresen, lévén, hogy a „kézműves” maszkok egy része állítólag eleget tett és tesz a vonatkozó normatíváknak. Ugyanakkor március második felétől errefelé esztelen felvásárlásokra is sor került, igen kétes cégek jelentkeztek beszállítóként, arról nem is beszélve, hogy milyen árat kértek egy maszkért. Mindezt pedig olyan körülmények közepette, amikor is az idő sürgetése okán a közbeszerzési törvény lehetővé tette a közvetlen tárgyalások útján történő felvásárlást, mellőzve a rendszerint időigényes árverezést. Nem túlzás azt állítani, hogy Romániában voltak olyan cégek és személyek, akik a védőfelszerelések, s különösképpen a védőmaszkok ügyleteiből meggazdagodtak. Slatina municípiumban például még áprilisban ingyenes maszkkal „örvendeztették” meg a lakosságot, de arról nem szólt a fáma, hogy ki volt a beszállító (egyébként a municípium polgármesteréhez közel álló személy tulajdonában lévő cég), sem arról, hogy egy maszk mennyibe került. (Egyébként az akkori döntés szerint Slatina minden egyes lakosa hetente 5 védőmaszkban részesült ingyenesen.) Ez még kis üzlet ahhoz képest, amit az állami tulajdonban lévő és az egészségügy-minisztérium kötelékeibe tartozó Unifarm Rt. lebonyolított. Ez az állami érdekeltségű cég 1,2 millió védőmaszkot vásárolt 18,75 lej/darab áron (áfa nélkül). Ennek a szállítmánynak meg kellett felelnie a FPP2 típusú védőmaszk szabványának. Sajnos nem felelt meg. A szerződést közvetlen tárgyalások útján a bukaresti Ducos Trading Kft.-vel kötötték meg, amely a kínai Daddy Baby pelenkagyártó révén tett szert a jelentős mennyiségű védőmaszkokra. Azt az ország 113 kórháza közt osztották szét, utólag viszont kiderült, hogy azok a maszkok akár veszélyesek is lehetnek, ennek okán pedig azokat visszavonták. Nos, ez az üzlet a román államnak 4,6 millió euróba került.

Felelős – nincs
Bevásárolt a honvédelmi minisztérium kötelékeibe tartozó Romarm állami cég is, amely 900 ezer eurónak megfelelő összegért szerzett be sebészeti maszkokat gyártó négy gépsort. A napi termelése el kellett volna érje az 500 000 FPP2 típusú maszkot. A masina viszont április 29-én elromlott, s az óta is tart a bűnbakkeresés. Amúgy a 4 gyártóvonalat Kínából vásárolták, az ukrajnai légierő egyik repülőgépe szállította Romániába, a beszállító az olasz érdekeltségű Interarms volt, utólag kiderült, hogy a beszállító nem vállalt felelősséget a berendezések beüzemeléséért. Jelenleg úgy tudni, hogy a 4 gépsorból 3 úgy, ahogy működik, azaz gyakori megállásokkal. A legyártott maszkok egy része selejtesnek bizonyul, egy negyedik gépsor viszont a mai napig sem működik.

Még 120 millió…
Az már csak hab a tortán, hogy április végétől errefelé az illetékes hatóságok többször is „vészjeleztek” a forgalomba hozott egyes védőmaszkokat illetően. Az Európai Gyors Reagálási Rendszer (RAPEX) szerint legutóbb 32 különböző típusú olyan maszkot jelölt meg, amely nem megfelelő. Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) illetékes vezérigazgatója pedig a minap azt közölte, hogy hazai viszonylatban 30-ra tehető a meg nem felelő típusú védőmaszkok száma, s azok túlnyomó többsége Kínából érkezett, s azok között olyanok is vannak, amelyeket közkórházak vásároltak meg, méghozzá borsos áron. Az Országos Korrupció-ellenes Igazgatóságtól (DNA) kiszivárgott félhivatalos értesülések szerint annak ügyészei is vizsgálódnak egyes védőmaszk-ügyletekkel kapcsolatosan. Ugyanakkor Emanuel Ungureanu, a Mentsétek Meg Románia Szövetség (USR) képviselője június 3-án azt nyilatkoztak, hogy panaszt nyújtott be a DNA-hoz egyes kolozsvári kórházmenedzserek ellen, akik állítólag gyenge minőségű, megfelelőségi bizonylatot nélkülöző védőmaszkokat és egyéb felszereléseket vásároltak kiugróan magas árakon. Most ugyancsak zajlik egy nagyszabású beszerzés, igaz, kissé megkésve: a 2020/78-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a nehéz helyzetben lévő lakosok számára maszkokat vásárolnak. Állítólag 2,3 millió kedvezményezettről van szó, akik május–június hónapra vonatkozóan ingyenesen 50 maszkra lesznek jogosultak. Erre a célra 230 millió lejt utaltak ki. Júniust írunk, de a kedvezményeztettek közül még egyetlen arcára sem került fel az a fránya ingyenes maszk. Márpedig a szóban forgó jogszabály még május 21-én megjelent a Hivatalos Közlönyben. És van még egy ugyancsak jelentős tétel: a Hivatalos Közlöny június 2-i számában megjelent 2020/963-as rendelet értelmében az egészségügy-minisztériumnál készletezni kell 150 millió védőmaszkot. Ez azt jelenti, hogy azokat közbeszerzés útján vásárolják fel. Igen, mert arra nemigen van lehetőség, hogy ekkora mennyiséget belátható időn belül legyártson a Romarm kötelékeibe tartozó egység 4 gyártási vonala. Azok, amelyeknek naponta 500 000 darabot kellett volna, pontosabban kellene „lepergetniük”.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.