Második anyukák

2 838

Olyan egyszerűnek és természetesnek tartjuk, nem? Elvisszük a gyermekünket az óvodába, napközibe, elvégezzük a napi feladatainkat, majd tudva, hogy a tökmag egész nap jó kezekben volt, utánamegyünk és hazavisszük. Olyasmit írtam le, amire nap mint nap több millió vagy akár milliárd példa van szerte a világon, de vajon hányan gondoltunk bele, hogy milyen az egész egy óvónő szemüvegén keresztül, milyen kihívásokkal kell szembenéznie még akkor is, ha imádja a munkáját?
Emlékszem, gyermekként mennyire csodáltam az óvónőket, akik velünk foglalkoztak, azt is mondhatnám, hogy a szüleimet követően rájuk néztem fel először igazán, hisz az óvónő az első felnőtt az életünkben, akivel semmiféle rokoni kapcsolatot nem ápolunk, mégis hallgatunk rá, és amit mond, az bizony úgy van. Mindig szívesen emlékszem vissza Teri, Enikő és Edit óvó nénikre, akik – kollégáikhoz hasonlóan – úgy parancsoltak tekintetet a gyermekseregben, hogy közben megőrizték azt a kedvességet, ami miatt minden reggel mosolyogva léptük át a vaskaput. Csoda egy hivatás ez, ahol nem egy vagy kettő, hanem egy hadseregnyi izgő-mozgó, olykor „rossz gyermekre” kell figyelni, a szakma nevéből kiindulva pedig óvni még a legkisebb szellőtől is, csakúgy, mint egy édesanya.
Sokszor acélidegekre van szükség, hogy a sokadik bugyuta kérdésnél is higgadtan tudjanak válaszolni, mert hát a gyermek akkor tanul, ha kérdez ugyebár. Belegondoltam, mit érezhettek az óvó nénik, amikor a kicsi Lacika a sokadik magyarázatot követően is rosszul húzta a vonalat az ecsettel, ráadásul még őt kellett nyugtatni, hogy ne sírjon, mert a következő jobb lesz, feltéve, ha arra is nem cseppen rá a könny, hogy az egész rajz egy pacához hasonlítson. Nem vagyok (még) szülő, de tudom, hogy olykor egy-két gyermek gardírozása milyen nehéz, az óvónők esetében pedig ez hatványozódik, sőt az sem mellékes, hogy elméletileg nekik is van saját életük a kis töpörtyűk lépéseinek egyengetése mellett. Úgy gondolom, sokkal nagyobb figyelmet és elismerést érdemelne a munkájuk, mert ez nemcsak munkahely, és ők nemcsak óvó nénik. Ők a második anyukák.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.