2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Másfél évtized képesszenciája

Újabb helyszínen, ezúttal a székely­udvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében két hétig lesz látható a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Másfél évtized képesszenciája című fotódokumentációs anyaga. Az Orbán Balázs nyomdokán elnevezésű fotótáborokban készült dokumentációból álló kiállítás tegnaptól látogatható két héten át. 

 

Az elmúlt tizenöt évben megszervezett udvarhelyszéki do­kumentarista jellegű fotótáborok válogatott anyagából összeállított kiállítás képei a még meglévő, a múltat idéző épített örökség, használati tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, a táj szépségeinek megörökítése a fotográfia eszközeinek segítségével. Hargita megye községeinek képi ábrázolásain az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető a felvételeken. A kiállított negyven nagy méretű kép, amelyeket Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa válogatott, a környékbeli települések 21. század eleji valóságát, a mindennapok hangulatát mutatják be.

A Székelyföldet több szempontból megjelenítő válogatott dokumentációs anyag legelőször Székelyudvarhelyen 2017. szeptember 7. – október 7. között volt látható a Haáz Rezső Múzeumban. Ezt követően a VIII. Székelyföld Napok alkalmával 2017. októberében a Marosvásárhelyi Vár, Régészeti és Történelmi Múzeum konferenciatermében volt megtekinthető a kiállításanyag, majd 2018. április 27. és május 1. között a Tartóshullám / Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét keretében, a komáromi Monostori erődben csodálhatta meg a fesztivál népes közönsége. 2018. május 31-től június 17-ig a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ biztosított otthont tárlatanyagnak, szerves részeként a június 8–10. között zajló IV. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó programjainak.

2018-ban Strasbourgban az európai parlamenti képviselők klubjának parlamenti szessziót záró rendezvényén volt jelen e képanyag, 2019 második felében pedig Szovátán, a Teleki Oktatási Központban volt megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Jubileumi kiadvány