2021, január 18, hétfő.

Más megyében javítják az érettségizők dolgozatait

Nem értenek egyet, sőt fölöslegesnek tartják a Hargita megyei kisebbségi oktatásban dolgozó tanügyi szakemberek Vasile Şalaru közoktatásért felelős államtitkár javaslatát, hogy a vizsgázók helyszínétől eltérő megyében javítsák az érettségizők dolgozatait. Az államtitkár javaslatát ennek ellenére az oktatási miniszter jóváhagyta, így az idén érettségiző Hargita megyei diákok dolgozatait már más megyék javítótanárai kapják kézhez. Király András oktatásügyi államtitkár szerint ugyanakkor a minisztérium elvetette azt az ötletet, hogy sorshúzással jelöljék ki, melyik megyéből hová kerülnek az érettségi dolgozatok.

Illusztráció
Illusztráció

[dropcap]P[/dropcap]ár nappal az első írásbeli érettségi vizsga előtt – hétfőn román nyelv és irodalomból írnak a maturandusok – még nem kapott hivatalos utasítást a Hargita Megyei Tanfelügyelőség arra vonatkozóan, hogy milyen módszertan szerint kell eljárjanak az érettségi dolgozatok más megyébe szállításakor.
– Az életbe lépett miniszteri rendeletet láttam, viszont egy sor technikai kérdésünk van, amire vonatkozóan nem kaptunk információkat a minisztériumtól – közölte Görbe Péter.
A főtanfelügyelő ugyanakkor lapunknak elmondta, nem ért egyet az új rendelettel, és azt sem érti, hogy a tanügyi szakszervezetek miért támogatták a javaslatot.
– Egyértelmű számomra, hogy azok, akik támogatták ezt a javaslatot és lehetővé tették, hogy életbe lépjen, azt feltételezik, hogy mindenki csalni akar – tette hozzá a főtanfelügyelő.
Megkerestük a Tanügyi Szabad Szakszervezetek területi bizalmiját, aki azt állítja, nem ért egyet a rendelet alkalmazásával.
– Én mint megyei szakszervezeti vezető nem támogattam, sőt megalázónak tartom ezt az intézkedést. Mint ahogy azt sem tudom elhinni, hogy annyira aljas lenne a pedagógustársadalom, hogy erre szükség van – közölte Kocs Ilona szakszervezeti vezető.
A rendelet életbe lépését követően a legnagyobb felháborodást az váltotta ki a tanügyi szakemberek körében, hogy a minisztérium sorshúzással akarta eldönteni, melyik megyéből hová kerülnek javításra az érettségi dolgozatok. Király András szerint ezt az ötletet elvetették az oktatási minisztériumban.
– Szeretnék megnyugtatni mindenkit, beszélgettem az oktatási miniszterrel, aki megígérte, hogy a magyar diákok dolgozatait olyan megyében javítják majd, ahol van kisebbségi magyar nyelvű oktatás – nyilatkozta Király.
Az oktatásügyi államtitkár ugyanakkor egyetért a székelyföldi pedagógusokkal, akik nemtetszésüket fejezték ki a miniszteri rendelettel kapcsolatosan, mint mondta, a bekamerázott tantermekben, rendőri felügyelettel lebonyolított érettségi vizsga mellett nincs szükség még egy ilyen eljárásra.
A székelyföldi oktatási szakemberek részéről felmerült az a kérdés is, hogy az eltérő nagyságú és gyermeklétszámmal rendelkező megyék hogyan fogják majd egymás dolgozatait kijavítani, ha a módszertan szerint egy tanár legtöbb száz dolgozattal dolgozhat.
– A megyék elosztásánál erre is megpróbál odafigyelni a minisztérium, az viszont tény, hogy a rendelet gyakorlatba ültetését alaposan át kell gondolni – mondta Király András oktatásügyi államtitkár.
Az idén végzett tizenkettedikes diákok tehát június 29-én, hétfőn írják a román nyelv és irodalom dolgozatot, Király András szerint számukra a vizsga menetében semmilyen változás nem lesz, ezért arra kéri az érintetteket az államtitkár, csak arra koncentráljanak, hogy minél jobban és helyesebben dolgozzák ki a tételeket. Az érettségi eredményeket július 6-án délig kell kifüggesszék a középiskolákban, az óvásokat július 9-ig kell elbírálják.
A módosított menetrend szerint azonban saját hatáskörében vagy a megyei érettségi bizottságok javaslatára az országos érettségi bizottság rendhagyó esetben jóváhagyhatja a digitális vagy nyelvi kompetencia vizsgák meghosszabbítását, az írásbeli dolgozatok értékelésének és az eredmények kifüggesztésének idejét.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb