2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Márton Árpád jubileumi kiállítása

Márton Árpád csíkszeredai festőművész jubileumi kiállítása nyílik szombaton délután 5 órakor a Csíki Székely Múzeumban. A 120 alkotást felvonultató tárlat a művész sokoldalú munkásságát hivatott bemutatni alkotói pályája kezdetétől napjainkig. A kiállítást Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg. Az esemény előkészületeiről Részeg Imola számol be.

Marton_arpad_portre_01_BA_sz

A nagyszabású rendezvényt sajtótájékoztató keretében jelentette be tegnap Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármestei Hivatala és a Csíki Székely Múzeum. Az eseményen jelen volt Kozma Mária író, illetve az ünnepelt Márton Árpád is.
Antal Attila alpolgármester bevezetőjében elmondta, úgy ítéli, hogy a város igen fontos esemény előtt áll, hiszen nemcsak egy kiváló festőművésznek, az erdélyi képzőművészet egyik emblematikus figurájának ismerheti meg a munkásságát, hanem egyben a város kiemelkedő egyéniségének is. Kiemelte, hogy a mostani kiállítás tudatos terv része volt, amire az alkotó 70. születésnapja óta készül a város.
Kozma Mária író a jubileumi alkalomra elkészülő, általa szerkesztett két Márton Árpád-kiadványt ismertette. Az egyik a művésznek a jubileumi tárlaton látható munkáit tartalmazó katalógus, amely kapcsán az írónő kiemelte, hogy előszavát Antal Attila alpolgármester és Gyarmati Zsolt múzeumigazgató írta, illetve hogy tartalmaz egy, a művésszel Sarány István által készített mélyinterjút. A másik kiadványt az író nem szokványos könyvnek nevezte, kiemelve, hogy már a címe is ritkaságszámba megy, a Márton Árpád verseskötet-illusztrációit tartalmazó kiadvány címe: Illusztrálta Márton Árpád.
Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta, eredetileg október 6-ára, Márton Árpád születésnapjára tervezték a megnyitót, de a művész kérésére előrehozták hétvégére. Az előző felszólalókhoz hasonlóan ő is kimelte, hogy a művész maga rendezi meg saját kiállítását, és ez külön figyelmet érdemel. Gyarmati úgy fogalmazott, a múzeum ezzel a jubileumi kiállítással tulajdonképpen adósságot törleszt a művész felé, hiszen most már épp időszerű volt Márton Árpád első, 1964-es és második 1990-es egyéni kiállítása után egy harmadik átfogó tárlatot is megrendezni. Kiemelte, az esemény súlyát az is tükrözi, hogy a Mikó-vár kiállítótereiben az utóbbi pár évben még nem rendeztek kortárs alkotónak egyéni tárlatot.
– Azt az öt időszakos kiállítóteret ajánlottuk fel a művész számára, ahol korábban Munkácsy és Rippl-Rónay munkái lógtak a falakon. Azt gondoljuk, hogy méltó ez a tér a város művészegyénisége számára. Minden városnak van egy ilyen egyénisége, akit úgymond kitermel magából, nálunk ezt Márton Árpád testesíti meg – fejtette ki az igazgató.
– Minden kiállítás egy mű, azt meg kell rendezni – hangsúlyozta ki az utolsóként felszólaló művész, megköszönve a szervezőknek a rendezés jogát és a rendelkezésére bocsátott időt. Elmondta, hogy a tárlaton majd az 1954-től datált munkáktól a 2014-ig jegyzettekig minden alkotói korszakából lesznek művek, sőt a középiskolás és főiskolás kori munkáit is megtekinthetik az érdeklődők, körülbelül 120 alkotás lesz látható, köztük 30-30 pasztell, akvarell, a többi pedig olaj- és temperaváltozat, illetve könyvillusztráció. Mesélt tanulóéveiről, Csíkszeredába érkezéséről, a Nagy Imre baráti társaságában eltöltött alkotói évekről és pedagógusi tevékenységéről is.
– Neveltünk, teremtettünk egy általános iskolát, utána egy középiskolát, és én úgy érzem, hogy ha egyebet nem csináltam volna is ebben a világban, az elég lenne, hogy utánpótlást neveltem – összegezte megvalósítását az alkotó, majd hozzátette: – Ha most kellene választanom, újra Csíkszeredát választanám. Úgy érzem, ennél jobb közeget nem kaphattam volna.

Előző cikkJó cimbora a Cimbora Ház
Következő cikkSakksuli (190.)

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb