Márton Áronra emlékeznek a gyimesi hívek

Pünkösdi Búcsú

156

A pünkösdi búcsú alkalmával minden évben ezrek kelnek útra, és időt, energiát nem sajnálva zarándokolnak a Szűzanya lábához. Idén a gyimesi hívek számára különösen kedves lesz a közelgő ünnep: hetven éve annak, hogy Márton Áron püspök Gyimesközéplokon bérmált, ezt követően pedig a gyimesi csángók és csíki székelyek összefogtak, és megvédték a püspököt üldözőitől. A kerek évfordulóra emlékezve tematikus zarándoklatot hirdettek a helyi plébániák.

Márton Áron a hívek gyűrűjében. Emlékezetes nap Fotó: Virt László, Facebook

Egész Gyimes-völgyét érintő zarándoklat indul el az idei pünkösdi búcsú al­kal­mából. Málnási Demeter gyimesközéploki plébános lapunk érdeklődésére elmondta: pontosan hetven éve annak, hogy Márton Áron püspököt üldözői el akarták fogni, de a gyimesi csángók és a székelyek megvédték őt.
– Elsőként Gyimesbükkből indulnak el a hívek, majd Középlok és Hidegség is csatlakozik hozzájuk. A kóstelekiekkel a helyszínen találkozunk majd. Azt szeretnénk, ha a Gyimes-völgye együtt érkezne meg a búcsúra, és együtt venne részt a szentmisén – közölte Málnási Demeter, emlékeztetve: 1949. pünkösd szombatján nem ok nélkül vonult lóháton Isten szolgája a Nyeregbe.
A búcsú előtt ugyanis Márton Áron Gyimesközéplokon bérmált, majd a gyimesi csángó keresztaljával gyalog indult el Csíksomlyóra. Útközben azonban kiderült: a rendőrség el akarja fogni. A jelen lévő gyimesi csángók és székelyek Csíkszentmiklóson lóra ültették, és körülállták, saját testükkel védve szeretett püspöküket.
– A gyalogos zarándoklat áldozatát Márton Áron boldoggá avatásáért ajánljuk fel. Mi így emlékezünk – zárta gondolatait a plébános.
A zarándoklatok jelentőségé­ről Bilibók Géza tusnádfürdői plébános fejtette ki véleményét. Mint mondta: kivételesnek tartja azokat a napokat, amikor a hívek útra kelnek a különböző kegyhelyek felkeresésére.
– Általánosságban véve a zarándoklat önmagunk és a Jóisten mélyebb megismerését segíti elő. A hétköznapok szürkeségében érezzük, hogy többre van szükségünk, és csak Istennél tapasztalhatjuk meg azt a fényt, és mélyebb valóságot, amelyre vágyunk – mutatott rá Bilibók Géza, aki szerint nem lehet úgy zarándokolni, hogy a mellettünk lévőkre rá ne tekintsünk.
A pünkösdi búcsús zarándoklat kapcsán megjegyezte: Csík­somlyó különleges jelentőséggel bír, az ide érkezők lelki felemelkedést élnek át.
– Engem ilyenkor mindig megérint a szentmisében elhangzó „Emeljük fel szívünket!” felhívás. Én mindig ezt éltem át pünkösdkor a Nyeregben. Úgy látom, az emberek kilépnek a megszokottból, és a zarándokok nemcsak a csíksomlyói emelkedőre érnek fel, hanem a Szűzanyához, a Jóistenhez is – ecsetelte a plébános, aki szerint a zarándoklatos lelkületet egész életünkre ki kellene terjeszteni.
– Nem kellene elfelejtsük, hogy aki lemarad, azzal nem kiabálni kell, hanem megvárni őt. Csak együtt, egymás kezét fogva tudunk felemelkedni Istenünkhöz – mutatott rá Bilibók Géza.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek