kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Márton Áron a mi szent püspökünk: Egy csoda története

A megtörtént csodát, az összefogás fontosságát és a hit erejét mutatja meg legújabb kötetében Darvas-Kozma József. A könyv egy balesetet szenvedett fiatal segédlelkész csodálatos gyógyu­lását mutatja be. A Márton Áron a mi szent püspökünk – Napló egy csodáról című kötet első bemutatóját hétfőn este tartották Csíkszeredában, a Millenniumi-templomban. A dokumentum jellegű kiadvány hozzájárulhat Márton Áron püspök boldoggá avatásához.

Fotó: Csúcs Péter

A segédlelkész balesetének következtében súlyos állapotáról és gyógyulásáról írt jegyzeteit gyűjti egy csokorba könyvében a szerző. Amikor már mindenki lemondott volna róla, Darvas-Kozma József plébános akkor sem adta fel a reményt, Istenhez és embertársaihoz fordult segítségért és imaláncot indított, Márton Áron püspök közbenjárását kérve Zoltán gyógyulásáért. A könyv bemutatóján a résztvevők is tanúi lehettek a csodának, miszerint Mihai Zoltán Lajos meggyógyult, aki személyesen köszönte meg a segítséget, a támogatást, amit az egyház elöljáróitól, családjától, rokonaitól, barátaitól és híveitől és orvosaitól kapott betegsége idején.

A tragédia körülményeiről is mesélt a szerző
A baleset 2009. szeptember 27-én történt, amikor Mihai Zoltán Lajos 26 éves segédlelkészt elütötték figyelmetlenségének következtében, ennek körülményeiről Darvas-Kozma József beszámolt a Csipkebokor levelezőlistán.
– Vasárnap este volt, a csíkszeredai énekkarunk Csibában pikniket tartott, meghívták Zoltánt is, kéredzett, így elengedtem, az esti mise után indult el, 6 óra körül történt a baleset – emlékezett vissza Darvas-Kozma József. Zoltánt a csíkszeredai kórházba szállították, mivel 7 óra után nem engedélyezik a helikopterek felszállását, így nem tudták eljuttatni Marosvásárhelyre. Ez állt az orvosi jelentésben: Elsőfokú 1/3-as nyílt törés a bal lábszáron, zárt akut traumás agysérülés, subarachnoideális vérzés, agytörzs alapi vérömleny, mely az agykamrákat elárasztja, többszörös agyi zúzódás, kómás állapot.
– Még vasárnap este feltettem a hírt a paptestvérek és hívek tájékoztatására a Csipkebokor levelezőlistára, imahadjáratot indítottunk, Márton Áron égi püspök atya közbenjárását kérve Zoltán életéért, melybe több mint háromszázan bekapcsolódtak – hangsúlyozta a szerző. Ezután naponta beszámolt Zoltán állapotáról, ezt a listán megjelent teljes anyagot változatlanul olvashatjuk könyvében. Mint mondta: hiszem, mire az olvasó a könyv végére ér, megérti a naplónak a címét és Isten hatalmát.
Az esperes minden követ megmozgatott, hogy Zoltán megkapja a szükséges orvosi ellátást, szeptember 29-én Gyulafehérváron a Római Katolikus Püspökség 1000 éves fennállását ünnepelték, ez alkalommal sok olyan elöljáró és szakember megjelent, akiktől segítséget kérhetett. Dr. Füzes Oszkárhoz, Magyarország romániai nagykövetéhez fordultak, illetve orvosok tanácsát, közreműködését is kérték. Másnap Budapestre szállították Zoltánt az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe. Dr. Szabó Béla csíkszeredai főkonzul később elmondta, hogy szeptember 29-én este 22 órakor ő is elbizonytalanodott, mert senki nem látott semmilyen esélyt Zoltán életben maradására. Ő azonban arra a kevés esélyre gondolt, amit a hit képviselt.

Fény gyúlt a sötét alagút végén
Háromhetes kóma után Zoltán életjelet adott magáról, a szerző így fogalmaz: november 11-én Isten a sötét alagút végén fényt gyújtott, Zoltán csodálatos módon gyógyult. November 15-én Darvas-Kozma József és a plébánia munkatársai meg is látogatták a segédlelkészt, hogy felköszöntsék 27. születésnapja alkalmából. November végén, amikor Zoltán elhagyhatta a kórházat, első útja jótevőihez: Darvas-Kozma Józsefhez és Márton Áron püspök sírjához vezetett, hogy kifejezhesse háláját és tiszteletét segítségükért. Mihai Zoltán Lajos jelenleg a gyergyószentmiklósi Árpád-házi Szent Erzsébet Otthon lelki vezetőjeként szolgál. A róla írt dokumentáció hozzájárulhat Márton Áron püspök boldoggá avatásának eljárásához, éppen ezért a kiadványt felterjesztik egy kéréssel együtt a Főegyházmegyei Hatósághoz. A boldoggá avatás feltétele egy csoda megléte, melyet nemcsak a kiadvány, de Zoltán tanúságtétele is igazol.

Minden nap ajándék
A lelkész maga is beszámolt a vele történt csodáról, és megköszönte támogatóinak a sok segítséget és a hitet Istenben, hogy valóban meggyógyulhat.
– Istennek hála, hogy a balesetemet követően mindenki mellém állt erős hittel, segítőkészséggel, Márton Áron püspök Isten szolgája segítségét kérve gyógyulásomért. Külön köszönöm családomnak, munkatársaimnak, embertársaimnak és orvosaimnak, hogy hittek életben maradásomban. A Jóisten tenyerén hordozott engem, hat és fél hónapra születtem és életben maradtam, balesetet szenvedtem és élek, életem minden napja ajándék, hogy jót tegyek és jó legyek – fogalmazott a balesetéből felgyógyult Mihai Zoltán Lajos.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb