Márton Áron, a kiindulópont

69

A csíkszeredai Márton Áron szoborcsoport talapzata már szinte kész, a bronzalakokat most szállítják hazafelé a kecskeméti öntőműhelyből, és a leleplezési ünnepség forgatókönyve is elkészült. Erről tájékoztatta a sajtót Antal Attila, polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármester, Darvas Kozma József címzetes esperes, csíkszeredai plébános és Sárpátki Zoltán szobrászművész.

Sárpátki Zoltán, Antal Attila és Darvas Kozma József Fotó: László Róbert
Sárpátki Zoltán, Antal Attila és Darvas Kozma József Fotó: László Róbert

Kényes és nagy munkának járunk a vége felé, ezért óvatosan nyilatkozom – bocsátotta előre Antal Attila megbízott polgármester, majd összefoglalta a korábbi próbálkozások után 2008–2009-ben megkezdődött szoborállítási folyamat főbb állomásait, a Márton Áron Katolikus Férfiszövetség szoborállítási kezdeményezésének felpártolását a városvezetés és Ráduly Róbert polgármester által, valamint Sárpátki Zoltán szobrászművész megbízását a koncepció kidolgozására és a makett elkészítésére, amely 2012-ben el is készült és huzamosabb ideig megtekinthető volt.
– A képzőművész munkáját, a szoborkompozíció megvalósítását képzőművészekből és építészekből álló szoborbizottság – Márton Árpád festőművész, Bocskai Vince és Vetró András szobrászművész, Hegedűs Enikő művészettörténész, valamint Gál Szabolcs, Albert Sándor és Tövissi Zsolt építész – kísérte figyelemmel, felügyelte, értékelte és szakmaiságával hozzájárult annak sikeréhez – fejtette ki Antal Attila, ismertetve az ünnepség forgatókönyvét.
Pünkösd vasárnapján, május 15-én 11 órakor kezdődik a Millenniumi-templom előtti téren a Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök által végzett bérmálási szentmise, majd a bérmálást követően 12.40-kor lesz az ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre: elöl a fúvószenekar, majd a Szent Kereszt-plébánia kórusa és a bérmálkozók sorfala között a világi és egyházi méltóságok, utánuk felsorakoznak a hívek.
A szoboravatási ünnepség 13 órakor kezdődik. Ünnepi beszédet mond a házigazdák és a kezdeményezők képviselőin kívül Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Az esemény ünnepélyességet az egyházi kórus, a kozmási fúvószenekar, valamint Györfy Erzsébet népdalénekes, előadóművész emeli. A szoborcsoportot Jakubinyi György érsek áldja meg. Az ünnepségre Csíkszereda Polgármesteri Hivatala meghívta a csíki papokat és polgármestereket, és várja a környékbeli falvak lakóit is, minél nagyobb számban.
Darvas Kozma József plébános Márton Áron és Csíkszereda többszörös kapcsolódását villantotta fel: a csíksomlyói és csíkszeredai diákéveket, az Országos Katolikus Nagygyűléseket, a nagy püspök részvételét a csíksomlyói búcsúkon, kiemelten 1939-ben és 1949-ben, valamint az emlékezetes csíkszeredai bérmálásokat, köztük az 1970-es bérmálást, amikor több mint ezer személy részesülhetett a bérmálás szentségében, valamint az 1975-ös eseményt, amelynek archív hanganyagából az avatási ünnepség résztvevői Márton Áron hangját is hallhatják majd.
– Azon a téren, amelyre a kommunizmus idején a „fő ideológust” hallgatni vezényelték ki az embereket, ezentúl Márton Áron szobra jelentheti a kiindulópontot – hangsúlyozta Darvas Kozma József. – Ezen a téren zajlanak az ételszentelések, innen indul az Ezer Székely Leány napi felvonulás, itt zajlanak a megye- és a városnapok, és a tér szélén áll egy iskola is. Nap mint nap szembesülhetnek itt Márton Áronnal az elhaladók, és bízom benne, hogy egy-két Márton Áron-i gondolat mindenkiben maradandó nyomot hagy.
Az esperes azt is kiemelte, hogy a bérmáló Márton Áron alakjának a szoborcsoportban való megjelenítése nem véletlen, hiszen bérmáláskor a krisztusi életet tudatosan vállaljuk.
A szoborcsoportot ma délután vagy holnap helyezik el a talapzaton. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Sárpátki Zoltán szobrászművész három évet dolgozott a kompozíción, az öntés Lakatos Pál Sándor kecskeméti szobrászművész műhelyében a tavaly kezdődött. A bronzöntés blokkformázásos módon viaszveszejtéses eljárással történt. A talapzatot andezitből készítették mikóújfalusi kőfaragók, valamint az ING Service Kft., Tövissi Zsolt építész tervei alapján.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek