Mártírokkal provokál a Figura

57

Vajon megfoganhat erős hit, ha a Szentírás olyan közegbe kerül, amely elszakadt a vallásosságtól? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, a hithez való viszonyulásunkat boncolgatja a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház újabb bemutatója. A társulat ma este 7 órától mutatja be Marius Von Mayenburg Mártírok című drámáját Keresztes Attila rendezésében. A bemutató szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat Kertész László foglalta össze.

Mártírok. Érzékeny kérdéseket boncolgat a darab Fotó: Jakab Lóránt
ignitzky Gellért alakítja a darab főszereplőjét, Benjamint, a kamasz fiút, aki azt hiszi, hogy az általa gyakorolt vallásosság az egyetlen helyes módja a létezésnek, nem tudva, hogy rosszul értelmezi a Szentírást. A főszereplő hitét a környezete képtelen megérteni, így különböző fegyelmi eljárásokkal próbálják gátolni a fiút, eredménytelenül.
A 18 éven felülieknek ajánlott darab rendezője, Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője rámutatott: nem mesél történetet, ehelyett legfőképp a társadalom szigorú keresztmetszetének nevezhetjük az előadást, amelyben színészi szempontból képtelenség jól alakítani.
– Minden egyes felvillanás egy-egy provokáció – jegyezte meg a rendező, mondván: a homoszexualitástól kezdve a meztelenségen át a serdülőkori devianciáig minden van a Bethlen Gábor Alap által támogatott darabban, ahol úgy jelenik meg a Szentírás, mint egy előkerült régi játék. Keresztes mindezek mellett megjegyezte: azért nem tud jó lenni az érzékeny problémákat érintő darab, mert mindenki a maga hite, hitetlensége, érzékenysége szerint viszonyul majd hozzá.
Pignitzky Gellért főszereplő a próbafolyamat kapcsán közölte: határtologatásként élte meg, mivel olyan problémákat boncolgat az előadás, amelyeket illetően korábban nem volt ítélete. Faragó Zénó színész a tudomány és az Isten által alkotott teremtés harcát emelte ki, míg a főszereplő anyját alakító Bartha Boróka megjegyezte: családanyaként is telibe találta a probléma.
Szőke Zsuzsi díszlet- és jelmeztervező a darab környezetét illetően azt mondta, igyekeztek olyan teret alkotni, ahol a fentebb vázolt sok probléma érvényesülni tud. A bemutatót követően legközelebb május 6-án, vasárnap este 7 órától játsszák ismét a darabot. A bemutatóra elkeltek a jegyek, a vasárnapi előadásra viszont még vannak, amelyeket a www.biletmaster.ro honlapon is meg lehet vásárolni. A soron következő előadások részletes programja a www.figura.ro oldalon olvasható.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek