Marosvásárhelyi egyetemegyesítés

Hatályos a kormányhatározat

50

Hónapok óta hallani, tudni lehetett arról, hogy bizonyos, jobbára vitatható ismérvek mentén két marosvásárhelyi állami egyetem – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem – egyesítését tervezik, illetve arra készülődnek a két szóban forgó egyetem „csúcsvezetői” (állítólag „megfelelő” politikai hátszéllel). Ilyen összeolvasztás, mármint főiskolák és egyetemek tekintetében nemzetközi viszonylatban nem ritka, de ez esetben hátrányosnak bizonyulhat a magyar nyelvű oktatás szemszögéből. Legalábbis ezt hangoztatják, s nem is kevesen.

Fotó: transilvanianews.com

Eleve ellenezte a MOGYE magyar oktatóinak döntő hányada az egyesítést, tiltakozó akciókat is kilátásba helyeztek. Idetartozik az is, hogy időközben a MOGYE rektorátusa felvállalta a Petru Maior bekebelezését. Ezzel kapcsolatosan nemrégiben az RMDSZ elnöke azt hangoztatta, hogy indokolt és helyes lett volna, ha az előkészítés fázisában alaposan megtárgyalták volna a magyar oldallal ezt a kérdéskört, még a szenátus döntésének a megszületése előtt.
Erre viszont nem került sor, mint ahogy arról sem igen tudtak a magyar oktatók – élükön Nagy Előd rektorhelyettessel –, hogy az egyetemegyesítés ügye a kormány elé került, s arról döntöttek is a szeptember 13-i kormányülésen. Eléggé faramuci módon.
Lássuk a tényeket: a kormány szeptember 13-i ülésének napirendjéről előzetesen kiadott közleményben szerepel ama kor­mányhatározat tervezete, miszerint módosításra kerül(ne) a nevelésügyi minisztérium megszervezésére és működésére vonatkozó 2017/26-os kormányhatározat. Arra sor is került, s a Hivatalos Közlöny szeptember 20-án megjelent és szeptember 22-től kezdődően hatályossá is vált 2018/753-as kormányhatározattal ezt az egyesítést úgymond szentesítették. Hogy miért faramuci módon? Azért, mert az tételesen nem is derül ki a kormányhatározat szövegéből, lévén, hogy annak 3-as számú mellékletébe „matattak bele”. Ez a melléklet tartalmazza azon felsőoktatási intézmények megnevezését, amelyek a nevelésügyi minisztérium koordinálásába tartoznak. A névjegyzéken a 42. helyen szerepelt a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem, s ezt a pozíciót hatályon kívül helyezték, azaz végérvényesen törölték a listáról a szóban forgó egyetemet. A 43-as sorszámnál szerepelt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, amelynek megnevezését viszont „átkeresztelték”: Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományok és Technológiák Egyeteme. Elég tekervényes ez a megnevezés, s nem is tudni, hogy mit takar abban a „tudományok” szócska.
Nos, a szóban forgó mellékletben szereplő felsorolások „átrendezése” révén a kormányhatározat úgymond szentesítette, illetve hivatalossá is tette a két marosvásárhelyi egyetem egyesítését. Szerény véleményünk szerint a dolgok ilyenszerű alakulása nyomán nehezen képzelhető el – legalábbis mostanság – az esetleges „visszatáncolás” vagy a „visszatáncoltatás”…

Többen
Másabb előírásokat is tartalmaz a minap megjelent kormányhatározat. Így például a minisztérium létszámállományát 509-ről 518-ra emelték meg, s ugyanakkor az eddigi öt államtitkát mellé még odakerült egy helyettes államtitkár is. Továbbá a nevelésügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó és az állami költségvetésből teljes egészében finanszírozott intézményekben és egységekben foglalkoztatott maximális létszámot 7281-ről 7572-re emelték. Újonnan bevezetett előírás értelmében az egyetem előtti állami oktatásban (abba belefoglalva a különleges oktatást, valamint a megyei nevelésügyi erőforrás és segélynyújtási központokat is) is az összállásszám 290 630. Úgyszintén két új bekezdés értelmében bővült a megyei tanfelügyelőségek hatásköre bizonyos jóváhagyási, ellenőrzési és auditálási területeken.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek