Marosvásárhelyen tárgyalhatják Ráduly és Szőke ügyét

61

Halasztotta a Hargita Megyei Törvényszék Ráduly Róbert Kálmán volt csíkszeredai polgár­mester és Szőke Domokos felfüggesztett alpolgármester ügyének tárgyalását, miután a Korrupcióellenes Ügyészség peráthelyezési kérelmet nyújtott be a tegnapi tárgyalást megelőzően. A DNA azt kérte, hogy ne a területileg illetékes csíkszeredai törvényszék tárgyalja a városvezetők ügyét. Az áthelyezésről február 26-án dönt a táblabíróság. A tegnap Mezei János, Gyergyószentmiklós tisztsége gyakorlásától eltiltott polgármester ügyében is született egy, számára szintén kedvezőtlen döntés.

Ráduly Róbert. Lehet, hogy a következő csíkszeredai tárgyalás időpontja tárgytalan?
Ráduly Róbert. Lehet, hogy a következő csíkszeredai tárgyalás időpontja tárgytalan?

Peráthelyezést kért az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Ró­bert Kálmán, Csíkszereda volt polgármestere és Szőke Domokos, tisztségétől bírói döntéssel eltiltott alpolgármester ügyében, aminek a tárgyalását február 26-ra tűzték ki. A Hargita Megyei Törvényszék a tegnapi tárgyaláson úgy döntött, hogy amíg az Ítélőtábla nem bírálja el az áthelyezési kérést, addig semmilyen procedurális eljárást nem folytat az ügyben, nem is hallgatja meg a vádlottakat, mert ha jóváhagyják a DNA kérését, akkor megsemmisítődik az addigi összes jogi eljárás. A döntést mindkét vádlott felháborodva fogadva, és időhúzásnak nevezte.
– A vádlottak ebből kifolyólag elégedetlenek, de sajnos ez a perrendtartási eljárás, nem a mi döntésünk volt – nyilatkozta a tárgyalás után a Szőke Domokos védelmét ellátó Szász Ferenc ügyvéd. Hozzátette, általában a vádlottak szoktak ilyen kérést benyújtani, nem pedig a vádhatóság – ennek ellenére szerinte várható volt ez a lépés.
– A mi szempontunkból ma el kellett volna kezdődjön a bírósági kivizsgálás, és nem volt semmilyen akadálya, hogy a bíró elkezdje az eljárást ebben az ügyben. De a Korrupcióellenes Ügyészség úgy döntött, hogy a per áthelyezését kéri. A peráthelyezési kérelmet a büntetőeljárási törvénykönyvnek megfelelően a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához címezték, amelyik február 26-án dönt arról, hogy az ügyet áthelyezi-e – közölte a volt polgármestert képviselő Milu Constantin Timoce. Az ügyvéd meglepőnek tartja a vádhatóság döntését, mivel már a kezdetektől benyújthatták volna a peráthelyezési kérelmet, ha felmerült a törvényszék elfogultságának vagy befolyásolhatóságának gyanúja. A kérés azért is különös, mert ezt megtehették volna a tárgyalás előkészítő szakaszában is, amelyik már nyár óta tart, nyilatkozta az ügyvéd. Amennyiben jóváhagyják a DNA kérését, nem marad sok választási lehetőség – magyarázta –, hiszen a peráthelyezés kötelezően az adott ítélőtábla hatáskörében kell történjen, a Marosvásárhelyi Ítélőtáblának pedig csak két törvényszék van alárendelve: a Hargita és a Maros megyei. Amennyiben az áthelyezés mellett dönt az Ítélőtábla, a Ráduly és Szőke perében jelenleg február 29-re Csíkszeredába kitűzött tárgyalás okafogyottá válik.
A Korrupcióellenes Ügyészség tavaly júniusban emelt vádat Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos ellen, és azóta tart az ellenük elrendelt hatósági felügyelet is. A Hargita Megyei Törvényszék még tavaly novemberben döntött arról, hogy elkezdődhet a tárgyalás, lezárva ezzel a törvényszéki eljárás előzetes szakaszát. A döntés ellen azonban a vádlottak és a vádhatóság is fellebbezett, az Ítélőtábla pedig alaptalannak találta a volt polgármester ügyvédje által megfogalmazott kifogásokat, azaz, hogy a Hargita Megyei Törvényszék a vádirattal kapcsolatos kifogásaik csak egy részét fogadta el. Viszont helyt adott az ügyészség kérésének, és érvénytelenítette a november 18-i és az október 10-i végzést, amely arról rendelkezett, hogy több mint százoldalnyi, a vádirathoz csatolt lehallgatási jegyzőkönyvet kizártak az ügyiratból, ugyanakkor elrendelte az elsőfokú tárgyalás megkezdését, amelyet most az áthelyezési kérelem miatt elhalasztottak.

[box type=”shadow” ]Hatósági felügyelet alatt marad Mezei János

Továbbra is hatósági felügyelet mellett védekezhet az ellene zajló bűnügyi perben Mezei János, Gyergyószentmiklós tisztsége gyakorlásától eltiltott polgármestere – született meg a döntés a Hargita Megyei Törvényszék tegnapi tárgyalásán.

Mivel eltelt egy év azóta, hogy kivizsgálást kezdeményezett, majd vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Mezei János, Gyergyószentmiklós tisztsége gyakorlásától eltiltott polgármestere (képünkön) ellen, a vádlott az ellene foganatosított hatósági intézkedés enyhítését kérte. Kérését azzal indokolta, hogy a bűnügyi per ezen szakaszában már semmilyen módon sem tudná befolyásolni azokat a tanúkat, akik vallomást tettek ügyében, hiszen ezek a vallomások már rég részét képezik a per dokumentumait tartalmazó iratcsomónak. A bíró viszont úgy döntött, hogy maradjon a Mezei esetében elrendelt hatósági felügyelet. A döntés nem jogerős, 48 órán belül megfellebbezhető. Mezei János ellen tavaly májusban emelt vádat a DNA, hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra felbujtással vádolják.

TNK_0086_m_Mezei_Janos

Jánossy Alíz[/box]

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek