Maroshévízi élmények (2.)

36

Talán májusban írtam néhány dolgot maroshévízi tapasztalataimról, amit az újság le is közölt. Ezennel is köszönöm, nem voltak közömbösek a felvetett problémákhoz, mint az összes említett és célzott hatóság és szervezet.
Nos, pont ezért újra teszek egy kísérletet, mert a visszhang hiánya elkeserített. Talán nem is olvasnak újságot az érintettek?! Falra hányt borsó a fűtésről, gázról, meleg vízről, magyar feliratozásról írni, mert sem a helyi tanács, polgármesteri hivatal, a magyar politikai szervezetek (bátorság hiánya, megalkuvás vagy tehetetlenség), prefektúra nem reagált a felvetett problémákra. A helyi román sajtó is mélyen hallgat a hévízi állapotokról.
Idei látogatásom során semmi változást nem tapasztaltam és nem is hallottam. Szomorú, hogy újabb munkahelyek szűntek meg, ráadásul magyar kötődésű cégnél, de örvendetes volt látni a római katolikus és református temetőben történt rendezési változásokat, és hallani, hogy mekkora szerepet vállalnak a magyar vonatkozású megemlékezések szervezésében. Majd választásokkor előlépnek a szunnyadó politikai szervezetek.
Arra is gondoltam, hogy az újság nem volt hozzáférhető az illetékesek számára. Szerintem csak meg kell rendelni és olvasni.
A központi parkban nagy mozgás van. Valami centenáriumi emlékmű készül. Erre van pénz és hely a parkban, de annak idején a Petőfi- és Urmánczy-szobornak nem jutott hely. Ez is román nemzeti park lesz, mint a Hősök (szovjet) temetője körül kialakított park? Csak tessék jobban szemügyre venni a faragott kaput!
Az utcanevek! Nem tudom létezik-e magyar személyiségről elnevezett utca (talán a Márton Áron valahol a periférián). A városvezetés, helyi tanács nem talál érdemesnek magyar személyiségeket, legyen az író, tudós, feltatláló, akikért érdemes volna a régi kommunista beütésű utcanevek bármelyikén változtatni. Sőt, szerintem bizonyos negyedekben nehéz is eligazodni. Az már természetes, az újnak kinéző utcatáblák is csak románul vannak feliratozva. Újra felteszem a kérdést, a prefektúra tényleg nem ismeri a helyzetet, vagy nem akar tudomást venni róla. Bezzeg más helységekben! Másik kérdésem, hogy a Facebookon látott helységnévtáblák mázolásáért sikerült-e valaha tettest azonosítani. Ilyen hozzáállás mellett aligha hinném.
Jó volna az illetékeseknek elküldeni az újságot (közlés esetén), hogy valósan szerezzenek tudomást a törvény nem tiszteletéről Maroshévízen.
Írásom a holtpontról való kimozdulást provokálja. Bár beszéljünk róla alapon!

Péter Pál

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek