Maros megye prefektusa lesz?…

Duşa lemondott államtitkári tisztségéről

65

Az utóbbi időben többször is lábra kapott az az értesülés, hogy a Szociáldemokrata Párt egyik neves politikusát, a megyénkbeli Mircea Duşát nevezik ki Maros megye prefektusának, lévén, hogy ez a funkció megüresedett, betöltésre vár.

Köztudott, hogy Dușa évekig volt Hargita megye prefektusa, pártjának Hargita megyei képviselője, majd 2012-től errefelé miniszteri tisztségeket töltött be, legutóbb pedig a honvédelmi minisztérium államtitkára volt, s ebben a minőségében a tárcavezető első helyettese is. Egyébként az országos magyar nyelvű napilap tegnapi számában újságírói kérdésre válaszolva csak annyit mondott, hogy „még semmi nem biztos, és különben sem sietné el, hisz neki még feladatai vannak a védelmi tárcánál”.
Valamit azonban elhallgatott, mert már akkor tudnia kellett, hogy neki már nemigen vannak, lehetnek feladatai a honvédelmi tárcánál. Nem, mert a Hivatalos Közlöny szerdai, szeptember 12-i számában megjelent a kormányfőnek ama 2018/261-es döntése, miszerint Mircea Dușa urat saját kérésére felmenti a honvédelmi minisztérium államtitkári tisztségéből. A döntés a megjelentetés napján hatályba is lépett! Amúgy a döntés megindokolási szövegrészéből az is kiderül, hogy Dușa kérését a kormányfő kabinetjénél szeptember 11-én iktatták.
Feltételezhető, hogy a szerdán megjelent kormányfői döntéssel is kapcsolatba hozható az a tegnap reggel újólag felröppent hír, hogy a kormányülésen sor kerül Mircea Dușa kinevezésére a Maros megyei prefektusi tisztségbe. A kormányülés kicsit megkésve, 12.30-kor kezdődött meg, s az arról 17 óra tájában kiadott közleményben nem szerepel a szóban forgó kinevezésre vonatkozó kormányhatározat.
Ez még önmagában nem azt jelenti, hogy a későbbiek során nem kerül(het) sor az említett kinevezésre. Egyébként is Mircea Dușa már jó ideje, hogy félig-meddig Maros megyei lakos, ugyanis a megyeközpont tőszomszédságában lévő Marosszentkirályon vásárolt még képviselő korában kényelmes családi házat. Akkor még „részben” maroshévízi lakos is volt, ugyanis neje az ottani bíróság mellett működő ügyészség ügyésze volt. A múlt hónapban viszont nyugdíjba vonult.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek