Maroknyian a közbiztonságért

60

Névtelen szervezők hívták újra az utcára, békés menetelésre az udvarhelyieket. A sorban a negyedik, a város közbiztonságáért szervezett megmozdulás apropóját a január 23-án hajnalban történt, lövöldözéssel tarkított események szolgáltatták. Ezúttal kevesen hallgattak a hívó szóra.

Kevesen vettek részt a névtelenek által meghirdetett akción Fotó: Lázár Emese
Kevesen vettek részt a névtelenek által meghirdetett akción Fotó: Lázár Emese

Nagy port kavart a sajtóban, pró és kontra véleményháborút generált, megosztva a közvéleményt a múlt szombaton hajnalban történt incidens: a Mokka Kávéházban Szőke László, az Udvarhelyi Híradó napilap főszerkesztője, az udvarhelyi „mafiákok” viselt dolgait a nyilvánosság elé táró Fekete-Fehér blog működtetője összetűzésbe keveredett Szigyártó Szabolccsal.
A kétrendbeli verekedés lövöldözéssel ért véget: az asztal alá szorított Szőke gumilövedékes fegyverét használta. A lövés nemcsak az őt inzultálót, de két, a helyiségben szórakozó, az ügyben ártatlan fiatalt is megsebesített. A kávéházban történteket a biztonsági kamera rögzítette, a felvételt időközben nyilvánosságra hozta a média. Szőke ellen a bántalmazás és nem halálos fegyver jogtalan használata miatt, Szigyártó Szabolcs ellen pedig szintén bántalmazás és rendbontás miatt indult kivizsgálás. Az ügyet a gyilkossági kísérlet gyanúja miatt Szőke ellen tett feljelentés okán a Hargita Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség hatáskörébe utalták, a kivizsgálás folyamatban van.
Az esetet követően a nevét nem vállaló, Székely Zsolda fiktív személy hívta újra utcára a városlakókat.
„Minket mégis leginkább az botránkoztat meg, hogy az Önök intézményei mintha nem is léteznének, a következmények nélküli város lettünk” – áll abban a polgármesternek, a város rendőrparancsnokának és főügyészének intézett nyílt levélben, amelyet a város polgárainak nyugalmát, az egykori jó hírét, nevét rontó „blikkfangos események” kapcsán címeztek köztiszteletben álló, nevüket vállaló civilek. A január 29-én keltezett levélben úgy fogalmaznak, aggasztónak találják a hatóságok, intézményvezetők részéről tapasztalható csendet, cselekvésképtelenséget, úgy érzik, hogy morális és bizalmi válságban van a város, ahol a lakók „feladni látszanak a hitet, hogy egy félelem nélküli városban élhetnek”. Arra kérik a címzetteket, hogy „tudásuk és tehetségük legjavát adva kezeljék első számú prioritásként a város közbiztonságának újrateremtését és a megrendült bizalom helyreállítását”.
A közösségi hálón egy másik, szintén január 29-i nyílt levél is felbukkant. Szerzője a Fekete közösségi oldalon névtelenül fogalmazta meg véleményét, kérdéseit, külön megszólítva az érintetteket, a sajtós kollégáktól a facebookos (önjelölt) „véleményvezéreken” át a Mokka tulajdonosán át a balhét végignéző tömegen keresztül Szídzsén, alias Szígyártó Szabolcsig és Szőkéig. Utóbbit felszólítja, hagyja abba a félelemkeltést, provokációt, mondjon le főszerkesztői állásáról és menjen vissza Magyarországra, több kárt ne okozzon a városnak és lakóinak.
Véleményének nyomdafestéket nem tűrő szavakkal adott hangot a szombati összetűzésben szintén érintett Boldizsár Béla, alias Cinciri is, aki a Szőke pártján állókat, a séta szervezőit és a békés menettel szimpatizálókat nyíltan vagy privát üzenetben megfenyegette.
Azt csak találgatni lehet, hogy a fenyegetések vagy a szakadó eső szegte-e kedvét az embereknek, de tény, hogy tegnap nem mozdult meg a város: délután 4 órakor mindössze félszázan gyűltek össze a Bethlen lakónegyedi park előtt. A maroknyi tömeg húszpercnyi várakozás után, csendőrök és a rendőrségi autó kíséretében indult el. Az esőernyős menetelőket egy fehér pólót viselő személy vezette, a sort két csendőr zárta. Csendben vonultak el az első állomásként „az alvilág kocsmájaként” megjelölt Bujdosó, aztán a rendőrség előtt elhaladva a Márton Áron téren tettek egy kört. A Városháza előtt is némán masírozott a csapat , a séta ezúttal is a Sétatéren ért véget.
– Minden ilyen tüntetésnek van értelme, ennek is volt, még ha kevesen is gyűltünk össze. Nem tudom, hogy ki szervezte ezt, de több komolyságot várok el, arra kérem, vállalja nevét és jöjjön, álljon a menet élére. Remélem, lesz még ilyen, mert kell tenni valamit az erőszak ellen – summázta mintegy lezárásként véleményét a parkban Bíró Edit néppárti önkormányzati képviselő.
A séta egy órát tartott, és a „közbiztonság” felkiáltással, incidensek nélkül ért véget.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.