Mária úton a pünkösdi búcsúra

219

Farkaslakán gyűltek össze múlt csütörtökön azok a civilek, vállalkozók, megyei és önkormányzati tisztségviselők, akiket érint és érdekel a Mária út Hargita megyei 100 kilométeres szakaszának minőségi kiépítése, amelyet a pünkösdi búcsú előtt már reklámozni is szeretnének. A korábbi tapasztalatokra építve, több új szakaszt kívánnak létrehozni a következő hetekben és hónapokban.

A Mária út újabb szakaszát korszerűsítik. Megpecsételték Fotó: Simó Márton

Molnár Sándor, az erdélyi Mária út székelyföldi ko­ordinátora 2017-ben, több év együttműködés után újra megkereste az érintett községek, azaz Parajd, Etéd, Korond, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Kápolnásfalu, Szentegyháza és Csíkszereda városok önkormányzatát és a megyei tanácsot, hogy a külföldiek megjelenése miatt az eddigi együttműködést intenzívebbé tegyék és megfelelhessenek az új kihívásoknak. Az együttműködési készség minden helyszínen megmutatkozott. A megye és a települések vezetése támogatta az elképzelést, és intézményi, civil, egyházi, illetve vállalkozói szinten is elkezdődött a kivitelezés. Nyomtatványok, térképek, eligazító és információs táblák, turistajelzések készültek a megye többszöri hathatós támogatása révén. Működő, de állandó fejlesztés alatt levő honlapja is van a projektnek.

Három alternatív útvonalat kínálnak
Az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta, hogy azok számára, akik gyalogosan, lóval kívánják megtenni a zarándoklat utolsó szakaszát a csíksomlyói kegytemplomig, három alternatív útvonalat alakítanak ki a következő hetekben-hónapokban, és tesztelnek majd 2018. május 13. és 18. között. Különböző nehézségi fokozatúak ezek az útszakaszok: I. 112 km (5 nap, vasárnap–csütörtök) Parajd – Atyha – Etéd – Farkaslaka – Oroszhegy – Zete­laka – Kápolnásfalu – Szent­egy­háza – Csíksomlyó; II. 95,5 km (4 nap, vasárnap–szerda) Atyha – Etéd – Farkaslaka – Orosz­hegy – Zetelaka – Kápolnás – Szent­egyháza – Csíksomlyó; III. 99,5 km (4 nap, vasárnap–szerda) Sóváradi Keresztelő Szent János Remeteség – Etéd – Farkaslaka – Oroszhegy – Szentegyháza – Csíksomlyó.
Ahogy az időjárás engedi, minden szakaszon befejezik az útvonalak kialakítását, népszerűsítő előadásokat tartanak, sajtókampányt szerveznek a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás segítségével, hogy ezen a három szakaszon – az első próbaidőszakban – mintegy 300 és 500 közötti zarándokot tudjanak fogadni és ellátni. A résztvevők egyébként 300–350 fő közöttire becsülik azt a tömeget, amelyet a jelenlegi struktúrák segítségével el tudnak látni és vezetni képesek, de a rendszernek – helyiek segítségével, akik a program önjáróságát az alapszinteken végzik – 500 résztvevőt vagy annál többet is ki kell bírnia.

Felmérik a településeken a szálláshelyeket
A farkaslaki tanácskozásnak elsősorban az volt a célja, hogy az érintett településeken mérjék fel a vendéglátói kapacitást, a kényelmi szinteket, a rendelkezésre álló infrastruktúrát és azokat az épületeket, ahol alkalmi, komfort nélküli tömegszállásokat, illetve sátorozóhelyeket alakíthatnak ki. Egyértelművé vált, hogy a Mária út eszmeisége nem kapcsolható kizárólagosan a csíksomlyói kegyhelyhez és a búcsújáró zarándoklathoz. Ökumenikus jellegű a Mária út, és olyanná kell tenni, hogy turisztikai célokra is bármikor használni lehessen. Szovátai és sóváradi kapcsolódási pontokkal máris kialakítható a kerékpárral való túrázás, komoly logisztikai háttérrel pedig megoldható a lovas zarándoklat, illetve lovas turizmus szervezése is ezen a szakaszon.
Etéd község kivételével minden településről érkeztek érdeklődő civilek és szakemberek. A következő találkozóig, amelyet január 23-án, 10 órától kezdődően tartanak Parajdon, lehet még jelentkezni, érdeklődni az Erdélyi Mária Út Egyesületnél: molnar.sandor@mariaut.ro, telefon: 0730–711745), minden településen feltérképezik a szállásokat, a kapcsolódó szolgáltatásokat, összehangolják a munkát, olyan szinten, hogy február közepén már el tudják kezdeni a program turisztikai népszerűsítését és értékesítését.

Rugalmas programot kínálnának a zarándokoknak
Úgy tűnik, a Mária út szervezőiben messzemenően megvan a készség arra vonatkozóan is, hogy a résztvevők számára igen rugalmasan alakítható programokat hozzanak létre, hogy azok is tudjanak bekapcsolódni, akik időhiány vagy egészségi, fizikai korlátok miatt csak a zarándoklat egy részén kívánnak részt venni, illetve a szolgáltatásokat is úgy igazítják, hogy minden elvárásnak megfelelhessenek. Igencsak fontos tartalmi elem, hogy bekapcsolják a területen működő történelmi magyar egyházakat is a tevékenységbe, s ugyanakkor előtérbe helyeznek minden művészettörténeti vagy néprajzi szempontból fontos épített és szellemi örökségelemet, illetve természeti, környezetismereti szempontból fontos látnivalót.

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.