Mária-Magdolna napi búcsú Atyhában

Jó ütemben halad a templom újjáépítése

624

Több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a 2016-os év szeptemberében történt sajnálatos tűzesetet követően, a Kárpát-medence példásan összefogott, és román, illetve magyar kormánysegítséggel, de annál több, állami intézményektől, civil szervezetektől, cégektől és magánszemélyektől származó adomány jóvoltából újjáépülhetett a falu római katolikus temploma.

Az újjáépült atyhai templom. Példás összefogás Fotó: Simó Márton

A falakat stabilizálták, az épületet körüldrénezték, új tetőszerkezet, új toronysisak készült és elhelyezték az új harangokat. Időközben az orgonát is beépítették a helyére. Ha a további munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, akkor vasárnap, július 22-én, a 13.00 órakor kezdődő búcsús szentmisét már az új padokon ülve hallgathatják majd a hívek és a vendégek.

Körvonalazódnak a külső és belső formák
– Kezdett már kialakulni a templombelső is – tudtuk meg Adorján Imre plébánostól –, a tervezést és a munkálatok koordinálását mindvégig a Gyulafehérvári Főegyházmegye által megbízott Márton Judit építész felügyelte a helyszínen, a kivitelezést a Korondi Árcsó Kft. végezte, de még sok kellék és bútordarab hiányzik, amelyek mind egyediek, különleges odafigyelést és művészi hozzáállást igényelnek. Ebben a pillanatban még nem tudjuk megmondani, hogy szeptember 16-án, a kétéves évforduló alkalmából, esetleg az ahhoz közeli valamelyik vasárnapon megtarthatjuk-e az újjászentelést. Annyi biztos, jól látható és érzékelhető, hogy a hívek használatba vették az új templomot, kezdik megszokni és belakják a belső tereket. Ez nem az a templom, bár kívülről emlékeztet a régire, lehetetlen volt visszaépíteni a belsőt, de megvan az igyekezet arra vonatkozóan, hogy a kor igényeinek megfelelően alakítsuk ki, javaslatokat tegyünk, s figyelembe vegyük a helyiek és az egyháztanács észrevételeit, amelyek adott esetben korrigálják az apró hibákat, esetleg új megvilágításba helyeznek bizonyos dolgokat, alakítják a szemléletet. Egy példa: szürkére festett padokat javasoltak – ilyen a bemutatott prototípus is –, de mi natúr, a faanyag eredeti színárnyalatait megőrző, megfelelően pácolt és konzervált nyersanyagból készült padokat szeretnénk, amelyek jól illeszkednek a hasonló kialakítású mennyezet faelemeihez – mondta a plébános.
Idén a búcsú szónoka ft. Trucza Sándor nyugalmazott plébános lesz. Sok szeretettel várják az elszármazottakat és a vendégeket.

Újabb jótékonysági programmal segítenek
Szombaton – kapcsolódóan a búcsús vendégjáráshoz – az Élő Székelyföld Egyesület a György László szentegyházi kultúrház-igazgató által vezetett műkedvelőket látja vendégül, akik vidám jelenetekkel, zenés-táncos műsorral örvendeztetik meg az érdeklődőket. Az est bevételét a templomjavítás folytatására, annak befejezésére fordítják. Bár jelentős összegek érkeztek, még most is szükség van az anyagi támogatásra, hiszen számos többletkiadás jelentkezik, gyakran kell váratlan beavatkozást, utólagos javítást és módosítást eszközölni az épületen.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.