Mária közbenjáró szerepe

69

Újév napján a szokásos déli úrangyala elimádkozásakor a pápa Mária közbenjáró szerepére hívta fel a hívők figyelmét, és mindenkit arra kért, hogy a békés jövő biztosításáért dolgozzon.
Kedves testvéreim, jó napot kívánok! Az Úr által nekünk adott új év naptárának első oldalára az Egyház mint egy gyönyörű miniatúrát a Boldogságos Szűz Mária, Isten anyja liturgikus főünnepét helyezi. A naptári évnek eme első napján szegezzük szemünket őrá, hogy anyai oltalma alatt újrakezdjük utunkat az idő ösvényein.
(…) Isten Fia Márián keresztül vette fel a testi valóságot. Mária anyasága azonban nem szűkül erre: hitének köszönhetően ő Jézus első tanítványa is, és ez „kitágítja” az ő anyaságát. Mária hite fogja kiprovokálni Kánában az első „csodajelet”, mely hozzájárul a tanítványok hitének megszületéséhez. Mária ugyanezzel a hittel jelen van a kereszt lábánál, és fiául kapja János apostolt; végül pedig, a feltámadás után, az Egyház imádkozó anyjává válik, akire leszáll a Szentlélek pünkösd napján.
Anyaként Mária egy igen különleges feladatot lát el: Fia, Jézus és az emberek között helyezkedik el, amikor azok nélkülöznek, szűkölködnek, szenvednek. Mária közbenjár, mint Kánában, tudatában annak, hogy ő anyaként azt teheti, sőt kell tennie, hogy Fia elé viszi az emberek, különösen a leggyengébbek és legelesettebbek szükségeit. Épp az ilyen embereknek szenteltük a béke ma tartott világnapjának témáját: „Migránsok és menekültek: békét kereső férfiak és nők” – így szól a mai nap mottója. Ismételten szeretnék szószólója lenni ezeknek a fivéreinknek és nővéreinknek, akik békés jövőt szeretnének. E békéért, melyhez mindenkinek joga van, közülük sokan készek az életüket is kockáztatni azáltal, hogy utazásra vállalkoznak, mely az esetek többségében hosszú és veszélyes; készek arra, hogy fáradalmakat és szenvedéseket vállaljanak. Kérem, ne oltsuk ki a reményt szívükben, ne fojtsuk el békevágyukat! Fontos, hogy mindenki, az állami intézmények, a nevelési, segélyező és egyházi szervezetek mindent megtegyenek, hogy biztosítsák a békés jövőt mindenkinek. Adja meg nekünk az Úr, hogy nagylelkűen tudjunk azon munkálkodni ebben az új esztendőben, hogy egy szolidárisabb és befogadóbb világot hozzunk létre.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek