2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Márciusban vizsgaszimuláció

Jövő hónapban lesz a nyolcadikosok képességfelmérő és a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek érettségi vizsgájának szimulációja, az oktatási minisztérium a vizsganaptárban a március 13–17. közötti időszakot jelölte meg a próbavizsgák lebonyolítására. A második, negyedik és hatodik osztályosok országos szintfelmérőjét májusban kell megszervezzék az iskolák.

Márciusban egyszerre kell megszervezzék a tanintézmények a nyolcadikosok, tizenegyedikesek és végzős középiskolás diákok próbavizsgáit, a szimuláció mindhárom korosztálynál március 13-án a román nyelv és irodalom vizsgával indul.
– Noha a szülők és a tanárok is megkérdőjelezik a próbavizsga szervezésének hatékonyságát, az oktatási minisztérium kötelez erre. A márciusi vizsgán kapott jegyek nem kerülnek be a naplóba, a szimuláció eredménye nem befolyásolja tehát a diákok tanulmányi eredményét – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő.
A főtanfelügyelő szerint májusban tartják az általános iskolák a második, negyedik és hatodik osztályosok országos szintfelmérő vizsgáját, ennek eredménye főként a tanügyi rendszer hatékonyságát méri, a tanfelügyelőségek statisztikai adatokat készítenek, amelyben a diákok egyéni teljesítménye helyett a korosztályok egységes eredményét veszik figyelembe. A szimulációkat követően a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját június 19–22. között tartják meg az intézmények: elsőként román nyelv és irodalomból, 21-én matematikából, 22-én magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a tanulók. Az első eredményeket június 26-án függesztik ki, a fellebbezést követő végleges eredményeket pedig június 30-án.
Újdonság a nyolcadikosok szá­mára, hogy idén a vizsgán elért átlagjegy az eddigi 75 helyett 80 százalékban számít bele a középiskolai felvételi jegybe.
Az érettségi vizsga június 6-án a szóbeli vizsgákkal kezdődik, majd 26-án a román nyelv és irodalom írásbelivel folytatódik, ezt követi a magyar nyelv és irodalom, majd 28-án a szaknak megfelelő kötelező, 30-án pedig a választott tantárgy írásbeli vizsgája.
Eredményt július 5-én kapnak a diákok, a végleges jegyeket pedig július 10-én függesztik ki.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb