Márciusban még kitarthat a járvány

59

A megfázásos tünetekkel járó betegségek továbbra is veszélyt jelentenek, ezért az egészségügyi szakemberek fokozott elővigyázatosságra intenek. A fertőzés veszélyének jobban kitett személyek számára ajánlott az influenza elleni védőoltás beadatása.

Állandó kellék a papír zsebkendő. Naponta szedi áldozatait az influenza Fotó: László F. Csaba

Jelentősen nőtt a felső légúti betegségekben szenvedők száma az elmúlt héten. Míg február 12. és 19. között 1640 felső légúti fertőzésről számoltak be a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak, addig február 19. és 25. között már 2697 esetet jelentettek, a múlt hétre pedig 2471-re mérséklődött a számuk. A tüdőgyulladásban szenvedők száma is csökkent: míg február utolsó előtti hetében 146 esetet jeleztek, addig múlt héten 119-et. A megyében eddig 14 személynél állapították meg, hogy influenzavírus-fertőzésben szenved, egy személy elhunyt – közölte lapunkkal dr. Tar Gyöngyi, az intézmény igazgatója.
– Egyértelmű a fokozott vírustevékenység, hiszen tavaly ebben az időszakban jóval kevesebb megbetegedést jelentettek. Akkor az év nyolcadik hetén 1072 személynek volt felső légúti fertőzése és 67-en szenvedtek tüdőgyulladásban. Idén 14-szer mutattuk ki az influenzavírust laboratóriumi körülmények között, ennek oka, hogy a kezelőorvosok ennyiszer kérték a vizsgálatot. A megyében csak mi tudunk ilyent elvégezni, és csak kórház kérheti tőlünk ingyenesen azt. Valószínű, hogy jóval több ember szenved influenzában szerte a megyében – tájékoztatott Tar Gyöngyi, hozzátéve, hogy az influenza csak súlyos betegségekkel társulva lehet végzetes.
Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy az egészségügyi igazgatóság már jelezte a prefektusi hivatal, valamint a tanfelügyelőség felé, hogy azokban a tanintézményekben, ahol nagyon sok gyermek betegedett meg, javasolják az oktatás felfüggesztését. A tanfelügyelőség válasza szerint az iskolaigazgatók egyik intézményből sem jelezték, hogy súlyos lenne a helyzet. Maradtak ki betegség miatt gyermekek az iskolából, azonban nem aggasztóan sokan. Tar Gyöngyi megjegyezte, hogy az iskolaorvosok jelentéseiből sem az derült ki, hogy indokolt lenne a tanítás felfüggesztése.
Arra a kérdésünkre, hogy még ajánlott-e a védőoltás beadatása, az igazgató egyértelműen azt válaszolta, hogy igen, mert a legelterjedtebb vírustörzsek ellen még mindig védelmet nyújt. A Hargita megyének kiutalt mintegy 8500 ingyenes oltást már szétküldték, a háziorvosoknál lehet érdeklődni, hogy még van-e a vakcinából. Főként azoknak javasolt a beadatása, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve: valamilyen krónikus betegségben szenvednek, vagy beteg, idős emberek között dolgoznak.
– Sajnos nem lehet megjósolni, hogy meddig tart a vírustevékenység, de az könnyen lehetséges, hogy a járvány ebben a hónapban még kitart. A vírus terjedésének megfékezése érdekében mi magunk is sokat tehetünk: ne látogassuk a betegeket, öltözzünk rétegesen, igyunk sok folyadékot, együnk sok gyümölcsöt. Ha pedig már megfertőződtünk, akkor ne menjünk tömegbe, hogy ne adjuk át másoknak a vírust – nyomatékosította az egészségügyi szakember.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek