Március 2. és május 15. között fogadja a gazdákat az APIA: Hétfőtől igényelhető a területalapú támogatás

863

Jövő héten indul a 2020-as területalapú és állattenyésztési támogatásigénylési kampány. Az egységes kérelmeket március 2. és május 15. között fogadják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei és területi kirendeltségei. A hazai mezőgazdaság legfontosabb uniós támogatási pénzforrásából tavalyi kérelme alapján több mint 26 ezer Hargita megyei gazdálkodó 64,8 millió euró értékben részesült. Idén is nagyjából ugyanennyi támogatásigénylőre számítanak.

Haschi András az előjegyzési időpontok pontos betartására kéri a támogatásigénylőket

Hétfőtől ismét fogadja az egységes területalapú és állattenyésztési támogatásra jogosult gazdálkodókat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Haschi András, az ügynökség Hargita megyei igazgatója.

Feszített ütemterv
A szakember leszögezte: bár a támogatási kérelmek benyújtására biztosított március 2. és május 15. közötti időszak hosszúnak tűnik, a közbeékelődő ünnep- és szabadnapok miatt a valóságban ez csupán 52 munkanapot jelent, ami nemcsak az APIA munkatársai, hanem a támogatásigénylő gazdák részéről is rendkívül feszes és fegyelmezett időbeosztást feltételez. Érzékeltetésként a Hargita megyéből tavaly 181 645 hektárra benyújtott 26 ezres – egészen pontosan 26 319 – kérésszámmal példálózott, mely eredmény annak érdekében, hogy idén is teljesülhessen, első perctől számítva megyei szinten naponta átlagosan ötszáz támogatásigénylő gazda fogadása szükséges. Épp ezért nagyon fontos – hangsúlyozta Haschi –, hogy a területi kirendeltségektől kapott értesítőknek megfelelően a gazdák pontosan tartsák be a kérelmek benyújtására kapott programálási, előjegyzési időpontokat.
Az is a gördülékenyebb ügyintézést szolgálja, hogy a kampány első napjaiban nemcsak a kisgazdaságok, hanem a nagyobb földterületet művelő gazdák és közbirtokosságok területalapú támogatási kérelmeit is fogadják az APIA munkatársai. Az állatállományra vonatkozó kérelmeket azonban csak a későbbiekben, várhatóan március végétől lesz képes fogadni és feldolgozni a kifizetési ügynökség informatikai rendszere.

Nem változtak a szabályok
Haschi elmondta, a támogatásigénylési követelmények tavalyhoz képest nem változtak: a területalapú támogatást továbbra is 30 árnál nagyobb parcellákra kérhetik azok a gazdálkodók, akik összességében legalább 1 hektárnyi mezőgazdasági – szántó, legelő vagy kaszáló – területet művelnek. 50 hektár alatti birtokméret esetén támogatási kérelmét a gazda a területileg illetékes APIA-kirendeltséghez nyújthatja be, míg az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodókat az APIA megyei, a csíkszeredai Haladás utcában lévő központja fogadja. Ugyancsak kénytelenek Csíkszeredába utazni támogatási kérelmeik benyújtása végett azok az állattartók is – állományszámtól függetlenül –, akik nem rendelkeznek sem saját, sem bérelt földterülettel. A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, az ilyen helyzetben lévő állattartók száma nem is csekély: Hargita megyében tavaly 900 olyan gazdát jegyeztek, akik földdel ugyan nem, de a támogatásigényléshez szükséges minimális számú haszonállattal rendelkeztek.

Segítenek az önkormányzatok
Az APIA Hargita megyei vezetője azt ajánlja, a támogatásigényléshez szükséges dokumentumok begyűjtését a gazdák minden esetben a helyi polgármesteri hivatalban kezdjék. A helyi önkormányzat vagy a partner-gazdaszervezet munkatársai nemcsak a mezőgazdasági regiszter alapján kibocsátott igazolás, hanem a támogatási kérelem kitöltésében, az IPA Online platformon keresztül a támogatásra jelölt parcellák digitális térképeken való bejelölésében is segítenek. Haschi úgy gondolja, ez főként az idősebb gazdálkodóknak jelent nagy könnyebbséget. Az összeállított támogatási kérelmet azonban a gazdáknak személyesen kell benyújtaniuk a területileg illetékes APIA-irodákban, illetve kézje­gyükkel vállalniuk a felelősséget a benyújtott dokumentumok valóságtartalmáért.

Kiinduló tavalyi mutatók
A Hargita megyében működő hat APIA-kirendeltség közül a legtöbb kérelmezőre ezúttal is a csíkszeredai területi irodánál számítanak: ide tavaly 6650 felcsíki, oldalcsíki és gyimesi gazda 27 839 hektárra nyújtotta be támogatásigénylését. Az alcsíki és kászoni gazdák ügyében illetékes csíkszentmártoni kirendeltséghez tavaly 2958 kérelmező fordult, több mint 15 ezer hektárra igényelve a földalapú támogatást. A gyergyószentmiklósi irodát 4116 támogatásigénylő 20 900 hektár, a maroshévízit 2600 gazda 12 056 hektár, a székelyudvarhelyit 5630 gazdálkodó 29 783 hektár ügyében kereste fel, míg a székelykeresztúri irodához 3195 gazda 20 413 hektárra szóló támogatásigénylési kérelmével fordult. Az APIA megyei központja a tavalyi támogatásigénylési időszakban 1180 gazda 55 432 hektárnyi mezőgazdasági területének ügyében volt illetékes – részletezte tegnap Haschi András.
Az intézményvezető a tavalyihoz hasonló mutatókra számít az állattenyésztési kérelmek kapcsán is. Tavaly Hargita megyéből a juh- és kecsketartóknak járó támogatást 291 gazda 50 453 fős állományra és 9 kecsketartó 1033 állatára igényelte. A húsmarha-tenyésztési támogatást 136 gazda 4777 fős állományra, míg tejtermelőknek kínált támogatást 1345 kérelmező 18 630 jószágra vette igénybe – emlékeztetett Haschi. Hozzátette: az APIA-n keresztül tavalytól eddig 64,8 millió euró került a területalapú és állattenyésztési támogatásokra jogosult gazdálkodók, közbirtokosságok bankszámlájára. A 2019-es kifizetések azonban még nem zárultak le: a lucerna, a vetőmagpityóka vagy a cukorrépa-termesztőknek járó uniós kiegészítő támogatási jogcímekből a Hargita megyei szakember még több millió euró beérkezésére számít.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek