Március 15. – Ünnepi rendezvényeket tartanak megyeszerte

122

Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján ünnepi rendezvényeket szerveznek megyeszerte. Az évfordulós rendezvények néhol korábban elkezdődnek és a hét végén zárulnak.

Hargita megye valamennyi forradalmi emlékhelyén ünnepi megemlékezéseket tartanak az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából, de megemlékeznek a jeles eseményről a városokban, falvakon egyaránt.

Csíkszeredában
március 14-én elkezdődik az ünnepi megemlékezés: a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar már holnap magyar műveket bemutató ünnepi hangversennyel tiszteleg a szabadságharc emléke előtt. Az est karmestere Werner Gábor (Budapest), szólisták: Mohai Bálint – fagott (Budapest), Ráduly Ádám – fagott (Nagyszeben) és dr. Filip Ignác Csaba – fuvola (Sepsiszentgyörgy). Az előadás március 15. előestéjén lesz megtekinthető a Szakszervezetek Művelődési Házában, délután hét órától. Belépőjegy ára 15, illetve 10 lej.
Március 15-én, délelőtt 11 órától a Petőfi Sándor Általános Iskolában a névadó költő-forradalmár szobrát koszorúzzák meg. Délután 4 órától kezdődik a köztéri ünnepség a Gál Sándor-szobornál, ahonnan a himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovas huszárai vezetésével a résztvevők átvonulnak a Vár térre. A rendezvénysorozat központi eseménye, a Vár téri megemlékezés 17 órától kezdődik a székely zászló ünnepélyes felvonásával a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével. Ezt követően – rendhagyó módon – a koszorúk elhelyezésével folytatódik az ünnepség, majd a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola tagjai az 1848-as szabadságharcban használt védés- és vágástechnikákat mutatnak be. Az ünnepi beszédek között a Gyimesvölgye férfikórus előadásában katonadalok hangzanak el. A megemlékezés egyházi áldással és közös imával zárul. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a koszorúzási szándékot előzetesen kell jelezni a 0266–371464-es telefonszámon vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, március 15-én, csütörtökön 12.00 óráig.
Az egész napos programot gálaműsor zárja a Városi Művelődési Házban, ahol a Nagy István Művészeti Középiskola Ifjúsági Vegyeskara lép fel, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig a Hegyen innen, hegyen túl című műsorát mutatja be. A gála este hét órától kezdődik, jegyek megvásárolhatók elővételben a művelődési ház jegypénztárában: nyugdíjasoknak és gyerekeknek 10 lej, felnőtteknek 15 lej a belépő.
A nyergestetői megemlékezés március 15-én délután két órakor kezdődik el az RMDSZ Csíki Területi Szervete, Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás Község Önkormányzata, valamint az Aktív Közélet Egyesület közös szervezésének jóvoltából. Ingyenes autóbusz indul az Erőss Zsolt Aréna parkolójából déli 12 órakor a nyergestetői megemlékezésre, ahol huszárbevonulás, zászlófelvonás, himnuszéneklés, közös ima és egyéb ünnepi programok várják a látogatókat. Mivel a helyek száma korlátozott előzetes bejelentkezés szükséges a 0742–020822-es telefonszámon vagy az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének zöldségpiac melletti székházában.

Székelyudvarhelyen másodszor is újrajátsszák a forradalmat.
Háromnaposra szabták a megemlékezést, méltó és tartalmas, minden korosztálynak szóló ünnepi programsorozattal tisztelegnek Szé­kelyudvarhelyen az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján. A március 15-i, déli harangszókor kezdődő, kulturális műsorral fűszerezett központi ünnepség helyszíne idén is a Márton Áron tér lesz, itt vonulnak fel a hagyományőrző huszárok és hangzanak el az ünnepi szónoklatok. Beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, áldást osztanak a történelmi egyházak képviselői. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke üzenetét Soltész Miklós, a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tolmácsolja, és szólni fog az egybegyűltekhez Bíró Zsolt, az MPP országos elnöke, illetve Szeneczey Balázs, Budapest testvérváros főpolgármester-helyettese is. A nap főattrakciója minden bizonnyal a Tomcsa Sándor Színház társulatának a forradalom.ma 2.0, a tavalyelőtt hatalmas sikert arató első kiadás folytatásának számító rendhagyó ünnepi megmozdulása lesz. A 170 évvel ezelőtti március 15-i pesti események délutáni és esti történéseit, többek közt Táncsics Mihály kiszabadítását is híven rekonstruáló „forradalom” több helyszínen zajlik. A székelyudvarhelyi polgárok délután fél 5-kor gyülekeznek a Pilvax (Mokka) Kávéházban, ahonnan a korhű öltözetbe és a szabadságharc nevezetes személyiségeinek szerepébe bújt színművészek vezetésével a Városháza Szent István termébe vonulnak, ahol az éppen zajló rendkívüli tanácsülésen felolvassák 12 pontban megfogalmazott követeléseiket. A forradalmi tömeg a városatyákkal együtt vonul le a Nemzeti Színháznak kinevezett művelődési házba, amely további, a naphoz kapcsolódó történelmi események színtere lesz.
A nemcsak az udvarhelyieknek, de az udvarhelyszékieknek is szóló megemlékezésre már szerdán, március 14-én lehet hangolódni. A művelődési házban délután 5 órától este 8-ig tematikus kézműves-foglalkozásokra várják a gyermekeket, a Haáz Rezső Múzeum Kossuth utcai Képtárában pedig 17 órától kezdődik a Petőfi a kortárs vizuális művészetben című kiállítás megnyitója. Este hat órától több program közül is lehet választani. A Szent István teremben Thurzó Zoltán zongoraművész ünnepi előadása, a Stúdió Moziban az Ünnepi TUDÁSZ – rendhagyó műveltségi vetélkedő, a szombatfalvi református templomban pedig az Udvarhelyi Fiatal Fórum hagyományos szavalóestje szerepel a kínálatban.
Pénteken, március 16-án délután 5 órától a művelődési házban a Tompa László Általános Iskola negyedik osztályosainak Petőfi Sándor Emlékünnepségével, 18 órától pedig az Üzenet haza című dramatikus tánc bemutatójával folytatódik a programsorozat. Aki klasszikus muzsikával búcsúztatná az ünnepet, megteheti: a Székelyföldi Filharmónia szervezésében este hat órától kamaraestre várják az érdeklődőket a Városháza dísztermébe. Az előadásokra a belépés ingyenes, előzetesen a művelődési ház jegypénztárában lehet helyet foglalni.
A részletes ünnepi program megtalálható a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.
Székelykeresztúron
március 14-én este fáklyás felvonulást tartanak a középiskolák tanulóival a timafalvi temetőtől a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumig. Március 15-én a megemlékezés reggel 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a Millecentenáriumi-emlékműnél, fél 10-kor megkoszorúzzák Petőfi legendai sírját, ugyanebben az időpontban ünnepi istentisztelet kezdődik az unitárius templomban, 10-től a református és a katolikus templomban is ünnepi istentiszteletet tartanak, 10.40-kor kezdődik az ünnepi felvonulás a Szabadság téren, 10.45-kor hozzák ki a magyar országzászlót a református templomból. 11 órakor megkoszorúzzák Nicolae Bălcescu és Petőfi Sándor főtéri szobrát, 11.10-től kezdődik az ünnepi megemlékezés a főtéren: a himnuszt a Polgári Fúvószenekar 1895 adja elő, az ünnepi beszédeket követően ünnepi műsort adnak elő a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjai, a Polgári Fúvószenekar 1895 és a városi egyesített kórus előadásában pedig ’48-as verbunkosok csendülnek fel. Az ünnepség a székely himnusz eléneklésével zárul. 17.45-kor újból elhelyezik az országzászlót a református templomban, 18 órakor pedig Néptáncgálát szervez a művelődési házban a Mákvirág Néptáncegyüttes. Másnap, március 16-án Petőfi-gálát tartanak 17 órától a Lukács András Sportcsarnokban.

Gyergyószentmiklóson
a 17. Katonaeledel-kóstolóval és a Benedek-kúria avatóünnepségével már elkezdődött az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett ünnepségsorozat.
Március 15-én, 12 órától ünnepi szentmisét tartanak a Szent Miklós római katolikus templomban, ahonnan 13 órakor a Petőfi Sándor-szoborhoz vonulnak, hogy megtartsák a szokásos megemlékezést és koszorúzást. A szervezők tájékoztatása szerint a koszorúzási szándékot legkésőbb március 14., szerda délután 3 óráig lehet jelezni a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK) irodájában vagy a 0266–361992-es telefonszámon.
Este 7 órától a Karmazsin Né­pi Zenekar Éljen a haza! címmel tart ünnepi gálaműsort a művelődési ház színháztermében. Jegyek elővételben szintén a művelődési központ irodájában válthatók munkanapokon 8 és 16 óra között. A jegyek ára egységesen 8 lej, ugyanakkor helyfoglalásra is lehetőséget biztosítanak a szervezők, ezt a 0266–361992-es vagy a 0787–755294-es telefonszámon lehet megtenni.

[box type=”shadow” ]Gálfi Árpád: ünnepelünk, nem torpanunk meg!

Szúrja a szemét a nemzeti színekbe öltöztetett város, bűnvádi eljárást kezdeményezett egy egyelőre ismeretlen feljelentő Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala ellen – jelentette be az udvarhelyi ünnepi programkínálatot beharangozó sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester.

Mivel az ügyben a vizsgálódás még folyamatban van, a városvezető csak szűkszavúan nyilatkozott, azt viszont elmondta: a feljelentő az ellen emelt kifogást, hogy az ünnep alkalmával, ahogy azt tavaly is tették, piros-fehér-zöldbe öltöztetik a várost. A polgármester szerint aggodalomra egyáltalán nincs ok, mert a polgármesteri hivatal az ünnepség minden egyes részletével kapcsolatosan törvényesen járt el, a kifogásolt nemzeti színű dekorációk esetében is tenderfüzetet készítettek, árajánlatokat kértek.
A vizsgálódás még március elején a prefektusi hivatalnál indult, aztán a rendőrségnél folytatódott – közölte az elöljáró, aki szerint személyének és munkatársainak megfélemlítése „bizonyos hatóságok célja, de kijelentem: nem torpanunk meg!”. A városvezető ugyanakkor felhívást intézett a székelyudvarhelyi cégvezetőkhöz, arra kérte őket, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy március 15-én, csütörtökön délben ott lehessenek a Patkóban, a 12 órakor kezdődő központi ünnepségen. Hozzátette: reméli, tömeg lesz a téren, és nagyon sok udvarhelyi magánszemély kitűzi a magyar és a székely zászlót az 1848–49-es szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére. A polgármesteri hivatal ellen zajló hatósági eljárással kapcsolatosan azt ígérte, hogy a későbbiekben részletesen tájékoztatja a sajtót és a városlakókat.
Az udvarhelyi ünnepi program 42 ezer lejes összköltségvetését az önkormányzati testület a februári ülésén fogadta el. Az összegben benne van az a cégek által felajánlott 15 ezer lejes anyagi támogatás is, amiből 10 ezer lejt költöttek dekorációk vásárlására, és amit a március 15-i rendkívüli tanácsülésen foglalnak be a büdzsébe.

Lázár Emese[/box]

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek