Marakodás az akadémia fölött

A város vezetői az SZKC vezetőségével és játékosaival tárgyalnak
66

A Székelyudvarhelyi KC felnőttcsapatának megszűnését követően nem csendesedik a helyzet Székelyudvarhelyen. A keddi polgármesteri hivatal közleményére az SZKC is reagált. Nem épp azok állnak a kiküldött anyagban, amelyet a hivatal mond. A marakodás fő témája ezúttal viszont a kézilabda-akadémia. Kit illet az?

A város vezetői az SZKC vezetőségével és játékosaival tárgyalnak

Alaposan felborzolta a kedélyeket Székelyudvarhelyen a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapatának megszűnése, és amint várható volt, elkezdődött a sárdobálás. A csapat megszűnését követően elsőként – miután az SZKC részéről senki nem volt hajlandó válaszolni – a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal adott ki közleményt az okokról. Egyrészt felelevenítették, hogy a klubnak közel 400 ezer eurós adóssága van, amiatt zárolták a számláit is, és hogy a város mindent megtesz annak érdekében, hogy az általuk létrehozott Városi Sportklub átvegye a magyar kormány által is támogatott Szé­kely­udvarhelyi Kézilabda Akadémia működtetését.
Tegnap kora este replikázott az SZKC, miszerint a klub adóssága nem éri el a 200 ezer eurót, ugyanakkor jogot formálnak az akadémia megalapítására.
Mint ismert, a magyar kormány 441 millió forint támogatást hagyott jóvá a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia megalapítására a 2017. december 27-i magyar közlönyben, amely összeg kedvezményezettje viszont a Magyar Kézilabda Szövetség. Lapunk információi szerint az SZKC körüli gubancok miatt az összeg folyósítása leállt. Az elmúlt napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumához, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség felé is levelet küldtünk, hogy mi lesz az akadémia sorsa, és hogy ki lesz ennek az összegnek a kedvezményezettje, ám erre választ nem kaptunk.
Az alábbiakban az SZKC közleményét közöljük változtatás nélkül.

[box type=”shadow” ]Közlemény

Nem mehet el a Székelyudvarhelyi KC a polgármesteri hivatal tegnap kiadott közleménye mellett. Fontosnak tartjuk a tisztánlátás végett, hogy reagáljunk a közzétett sorokra.
Az az információ, miszerint a klub 400 ezer eurós tartozást halmozott fel, nem fedi a valóságot. A meglévő adósság kevéssel több, mint ennek az összegnek a fele. Ez úgy halmozódhatott fel, hogy az SZKC a magyar kormánytól érkező pénzösszeget várta. Úgy tudtuk, hogy azt a felnőttcsapatra is fordíthatjuk. Ezzel pedig orvosolható lett volna a probléma. A pénzátutalás várattatott magára, ezzel párhuzamosan keletkezett az adósság.
Nagyon fontos szempont, hogy a megítélt 1,4 millió eurós pénzösszeget az SZKC elnöke, főtámogatója, dr. Verestóy Attila vívta ki a klubnak. Először tavaly áprilisban jelentette be, hogy egyeztetések folynak a magyar állammal. Azóta többször utazott el Budapestre, betegsége ellenére fontosnak tartotta, hogy a klub jövője biztos alapokon maradjon – hiszen több mint egy évtizeden át ő volt ennek a csapatnak a főtámogatója.
Az egyeztetések alapján a magyar kormány által megszavazott, azóta megítélt összeget a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club az eddigi tevékenységének megfelelően költhette volna el. Ez egyaránt jelenti mind a felnőttcsapatot, mind pedig az utánpótlást.
Az, hogy az SZKC a megítélt pénzösszeget nem fordíthatta a felnőttcsapatra – azt az utolsó pillanatban tudta meg a klubvezetőség – a magyarországi illető szerv tudatta, az európai uniós szabályoknak megfelelően az csak fejlesztésre költhető.
A kialakult helyzet miatt a nagycsapat működtetését az SZKC nem tudta folytatni, így kiállt a bajnokságból és elengedte játékosait, de ez nem jelenti azt, hogy a klub megszűnt. A jelenlegi döntés szerint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozásáról szóló kormányrendelet alapján a megítélt 441 millió forint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubot illeti – ezt a magyar közlönyben is közzétették.
Azért, hogy ezt az összeget ennek a sportágnak és egyben a városnak megszerezze, az SZKC elnöke, főtámogatója közel egy évig dolgozott. Végsőkig kitartott amellett, hogy ez a tevékenység továbbra is fennmaradjon, és a város nevét viselő klub ne szűnjön meg.
Nem a városvezetés érdeme, hogy Székelyud­varhely a sportra ilyen jelentős összeget kapott.
Ez dr. Verestóy Attila hagyatéka, amely a székely­ud­varhelyi kézilabdának szól. Rajtunk – Magyarország kormánya, városvezetés, Magyar Kézilabda Szövetség, Székelyudvarhelyi Kézilabda Club –, mindannyiunkon múlik, hogy mit kezdünk vele.

A Székelyudvarhelyi Kézilabda Club vezetősége.
Székelyudvarhely, 2018. január 31.

[/box]

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.