Maradnak a hagyományoknál

Elvetették a közös olimpiai és a paralimpiai ünnepségeket

50

A tokiói nyári ötkarikás játékok szervezői elvetették, hogy a jövő évi olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségeit közösen tartsák meg. Az ötlet takarékossági szempontból merült fel, az ötletet végül sem az olimpiai, sem a paralimpiai bizottság nem támogatta.

Noha korábban költségtakarékossági okokból a tokiói nyári ötkarikás játékok szervezői azt tervezték, hogy a jövő évi olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségeit közösen tartsák meg, az ötletet kénytelenek voltak elvetni. Az együttes ceremóniák ötlete azért vetődött fel, mert a koronavírus-járvány miatt a sportvilág egy évvel elhalasztott nagy eseményének amúgy is roppant magas költségei még tovább emelkedtek, a közös ünnepségek révén viszont a szervezők szerint mintegy 119 millió dollárt lehetne megtakarítani.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is a külön ünnepségek mellett kampányolt, fő érvként a logisztikai nehézségeket hozták fel, így azt, hogy a paralimpiai versenyeket jóval az olimpia után rendezik, s a paralimpiai sportolóknak sokkal korábban kellene eljutniuk Japánba csak azért, hogy részt vegyenek az ünnepségeken. A „közösködés” amellett a televíziós közvetítési jogok oldaláról is nehézségeket támasztott volna.
Az idénről jövőre halasztott nyári olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Jöhet a kvótaszerzés
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) véglegesítette az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia áprilisban kidolgozott új kvalifikációs rendszerét. Azok az atléták, akik a koronavírus-járvány előtti időszakban már teljesítették az olimpiai szintet, azt nem veszítik el. Az újabb kvalifikációs időszak december 1-jén kezdődik és jövő év június 29-ig tart.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.