Marad a kormány

Elbukott a bizalmatlansági indítvány

71

Elutasította a parlament a Vi­o­rica Dăncilă vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói által aláírt indítvány 166 támogató és négy ellenszavazatot kapott. A kabinet megbuktatásához 233 támogató voksra lett volna szükség. A kormánykoalíció és az RMDSZ honatyái nem szavaztak.

Fotó: infoziare.ro

Bizalmatlansági indítványában a jobbközép ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíj-rendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt bírálta a kormányt. Az ellenzék szerint Viorica Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök utasításait hajtja végre.
Viorica Dăncilă a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján elmondta: „Nem számított rá, hogy az egész indítvány hamis állítások sora lesz, mintha egy másik valóságot mutatnának be.” Szerinte a demokráciához hozzátartozik, hogy az ellenzék bírálja a kormányt, ez a bírálat azonban „nélkülözi a racionális érveket”, az ellenzék vádjai pedig „logikátlanok és valótlanok”, emiatt a kormányfő szerint az indítvány „nem más, mint politikai játszma”.
Dăncilă beszéde közben A végsőkig harcolunk Romániáért feliratú molinót feszítettek ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái. A PNL frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint a tegnapi szavazásnak a tétje nem a Dăncilă-kabinet, hanem az azt háttérből irányító, az ország „európai jövőjét eljátszó” Dragnea-rezsim megbuktatása.
Élesen bírálta a kormányt Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. „Romániának új kormányra van szüksége, egy kompetens, az állampolgárt szolgáló kormányra, egy valódi kormányra, nem egy elítélt bűnöző által mozgatott marionettre” – fogalmazott.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök parlamenti beszédében rámutatott: az RMDSZ nem partner az öncélú hatalmi harcban. A magyar érdekképviselet az ország következő évtizedeit megtervező, a többség és kisebbség viszonyát is meghatározó érdemi közvitában akar partner lenni – mutatott rá Kelemen Hunor, felszólítva képviselőtársait: ne mutogassanak az RMDSZ-re, mert az RMDSZ támogatása esetén sem lenne elég voks a kormány megbuktatásához. Mint elmnondta: az ellenzék bizalmatlansági indítványa nem az ország jövőjéről és nem a társadalmat érintő legfőbb kérdésekről, hanem a hatalom megszerzéséért folytatott küzdelemről szól.
A vita során egyébként a parlament előtt több ezer ellenzéki tüntető követelte a kormány leváltását.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.