2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Marad a helyszíni meccsnézés

Szeptember közepén elrajtolt a román jégkorongbajnokság, ugyanakkor kezdődtek el a MOL Liga küzdelmei is. A nemzetközi sorozat magyarországi mérkőzéseit az M4 Sport adja, a csatorna egyelőre legálisan Romániában nem fogható, a román pontvadászatra viszont még nincs szerződése a hazai szakszövetségnek. Tévében egyelőre nem, ám a helyszínen követhetők a hokimeccsek.

Hetek óta foglalkoztatja a hazai jégkorongkedvelőket, hogy mikortól lesznek kedvenc csapataik mérkőzései láthatóak a tévében. Nos, egyelőre a román bajnokikat és a MOL Liga találkozóit is csak a helyszínen, azaz a jégpályákon követhetik élőben a sportág kedvelői.
Az elmúlt években mind a román bajnokságot és kupaküzdelmeket, mind pedig a MOL Liga találkozóit a Digi Sport tűzte műsorára Romániában és Magyarországon is, sőt a felvidéki gárda meccseinek egy részét a csatorna szlovák leányvállalata közvetítette. A 2015/2016-os idénytől ez a helyzet megváltozott: az M4 Sport átvette a magyarországi kiemelt sportágak – közöttük a jégkorong – bajnokságainak közvetítését, így az anyaországon kívüliek hoppon maradtak. Lapunk megkereste az M4 Sportot működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA), a hazai nagy műholdas és kábeltévés cégeket az ügyben: előbbi válaszolt kérdéseinkre, a legnagyobb hazai műsorszolgáltatótól kaptunk információkat, két cég viszont semmilyen visszajelzést nem küldött, így az ők álláspontjuk számunkra ismeretlenek.
„Mikortól lehet majd nézni Erdélyben, ezen belül a Székelyföldön is az MTVA legújabb csatornáját, az M4 Sportot?” – ezt a kérdést többek között Tusnádfürdőn Orbán Viktor miniszterelnöknek is feltették, aki akkor a Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest kérte fel az ügy megoldására. Pár héttel az ominózus kérdést követően Semjén Zsolt a magyar sajtónak nyilatkozva azt mondta, az érvényes európai jogszabályok miatt egyelőre lehetetlen megoldást találni az ügyre.
Lapunk az MTVA-hoz intézett levelében azt kérdezte, van-e a közeljövőben lehetőség arra, hogy Erdélyben is nézhető legyen az M4 Sport? Az MTVA sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az M4 Sport műsoridejének jelentős hányada jelenleg kódolt, mert a magyar közmédiától független jogtulajdonosok kizárólag Magyarország területére adták el a közvetítési jogokat. „Ezt önkényesen nem lehet kiterjeszteni más országokra, még a magyar jogszabályok segítségével sem. Viszont így a nem magyarországi kábeltévé-szolgáltatók számára az M4 Sport kínálatba illesztése nem vonzó, mert a nap nagy részében az előfizetőik csak egy tájékoztató feliratot látnának, hogy az adás jelenleg csak Magyarországon nézhető. Az Európai Unió Digital Single Market prioritása keretében foglalkozik a kérdéssel, de – ha lesz uniós megoldás – az nem az elkövetkező hetek során történik meg” – áll az MTVA levelében.

Van kilátás
Az ország legnagyobb kábeltévés és műholdas műsorszóró (DTH) szolgáltatója Magyarországon továbbítja előfizetőinek az M4 Sportot, Romániában viszont nem. Lapunk információi szerint az RCS&RDS októberben és novemberben tárgyalja újra a tévécsatornákkal a műsortovábbítási szerződéseket és feltételeket, és úgy tudjuk, tárgyalnak az MTVA-val az M4 Sport hazai továbbításáról is. Amennyiben a felek egyezségre jutnak, úgy december közepétől, de legkésőbb január elejétől megtalálható lesz az M4 Sport a cég csatornakiosztásában mind kábelen, mind a műholdas szolgáltatásban is. Az UPC és a Telekom cégek kérdéseinkre nem válaszoltak, ám az ismert, hogy mindkét cég magyarországi előfizetőinek továbbítja a sportcsatornát kábelen és műholdon is.

Nincs szerződés
A hazai jégkorongbajnokság és Románia-kupa küzdelmeit az elmúlt években a Digi Sport közvetítette, idén viszont a csatorna még egyetlen találkozót sem tűzött műsorára. A Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) döntéshozó testületének ülésein napirendre került a tévéközvetítés, ám a Szövetségi Bürót a RJSZ-vezetés arról tájékoztatta, hogy egyelőre nincs szerződés a mérkőzések közvetítéséről, ám keresik a lehetőséget és tárgyalásokat folytatnak a tévétársaságokkal.
A Digi Sport egyik képviselőjétől lapunk megtudta, augusztusban volt egy szerkesztőségi beszélgetés, amely során a jégkorong is szóba került, ám egyelőre döntő lépés a közvetítésekről nem született egyik fél – a RJSZ és a sportcsatorna – részéről sem.
„A Digi Sport érdekelt a jégkorong közvetítésében, az elmúlt évek hagyománya szerint a december-február időszakban több mérkőzést is képernyőre lehetne tűzni, ekkor ugyanis szünetel a román focibajnokság. A Románia-kupa és a bajnoki rájátszás az elmúlt években is jó nézettséget hozott nekünk, szerintem ez idén sem lenne másképp, sőt a pontvadászat kiírása idén több rangadóval is jár, éppen ezért érthetetlen egyelőre, miért is nincs hoki a képernyőn” – nyilatkozta lapunknak Digi sportos forrásunk.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb