Marad a fő irányvonal

Beszélgetés Kolcsár Bélával, a szárhegyi központ vezetőjével

187

Amint arról már lapunkban olvashattak, Kolcsár Béla váltotta Czimbalmos Attilát a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ élén, az új igazgató mandátuma február 5-én lépett érvénybe. Kolcsár az intézmény imázsának javítását, új, minőségi kapcsolatok kialakítását, ezáltal pedig színvonalasabb rendezvények szervezését tartja fő célkitűzésének. A különböző kételyek eloszlatása érdekében az intézményvezető ugyanakkor hangsúlyozta: nem változik meg az alkotóközpont fő hivatása.

Fotó: Kertész László

– Több mint két hónapja dolgozik az intézmény élén. Melyek az első benyomásai?

– Látom, hogy nagyon sok a teendő, rengeteg a feladat, de természetesen ezzel akkor is tisztában voltam, amikor megpályáztam a funkciót. Nem ért különösebb meglepetés ebből a szempontból. Úgy érzem, hogy az elmúlt évek során szerzett tapasztalataimat jól tudom itt kamatoztatni, hiszen közel tizenöt évig dolgoztam különböző kulturális intézményeknél. A jellemző problémák java részét már ismertem korábban is, de természetesen vannak olyanok, amelyek a törvénymódosításoknak köszönhetően megváltoztak, így ezekhez kell jelenleg alkalmazkodnom.

– Vagyis az fogadta, amire számított?

– Tisztában voltam vele, hogy nem lesz egyszerű dolgom. Úgy érzem, hogy egy összetett, felelősségteljes munka vár rám, és ennek tudatában igyekszem végezni a feladatai­mat. Hiszek benne, hogy a kitartó, szorgos munka mindig meghozza az eredményét, így optimista vagyok: úgy gondolom, fejlődő időszak elé néz a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.

– Mi volt az első feladat, amellyel szembe kellett néznie?

– Az első programunk rögtön február 8-án volt. Farsangi rajz- és álarckészítő pályázatot hirdettünk meg a gyergyószéki iskolásoknak, és igencsak nagy volt az érdeklődés, közel kétszáz pályamunka érkezett be. Ezekből szerveztünk kiállítást, amelyet követően gyermektáncház is volt, majd a tárlat anyagát bemutattuk Gyergyóremetén is, ahol szintén pozitívan fogadták, mivel sok gyermek pályázott a községből. Azt hiszem, elmondhatom, hogy pozitív következtetést vontam le az első programból, mivel fontosnak tartjuk, hogy mind a gyermekeknek, mind az ifjúságnak lehetőséget és teret biztosítsunk a bemutatkozásra. Egyrészt a néphagyományok továbbvitele, másrészt a vizuális nevelés is fontos számunkra, ez a rendezvény pedig mindkettőt tartalmazta.

– Milyen nehézségekkel szembesült?

– Természetesen, mint minden kezdetnél, az én esetemben is van alkalmazkodási időszak. Az elmúlt években változások voltak a közintézmények működési kereteire vonatkozó szabályzatban, de a közbeszerzési és egyéb törvényekkel is tisztában kell lenni. Mindezek mellett fontosnak tartom, hogy jó hangulat alakuljon ki az intézmény munkaközösségével, hisz csak így beszélhetünk hatékony munkáról. Még nagyon az elején vagyunk, a továbbiakban pedig bizonyára több akadály is felmerül majd, de azért vagyunk itt, és azért dolgozunk nap mint nap, hogy ezeket kiküszöböljük. Minden rendezvény előcsalja a kreativitást az emberből, hisz folyamatosan problémákat kell megoldani.

– Több olyan szóbeszéd is szárnyra kapott az elmúlt időszakban, hogy az igazgatóváltást követően – hanyagolva a képzőművészetet – teljesen új vonalon indul el az intézmény…

– A központnak alapszabályzata van, és elsősorban az abban rögzített feladatokat kell szem előtt tartani. Ez a kötelessége egy intézményvezetőnek, hogy az adott működési szabályzaton belül szervezze meg a munkát. Természetesen a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tevékenységének fő területe a képzőművészet: alkotótáborok szervezése, a tevékenységek során készített alkotások bemutatása kiállításokon, illetve szakmai képzések, mint például a tehetséggondozó programunk is. Mindez továbbra is megmarad az intézmény fő hivatásának, azonban néhány változás is lesz, mert igyekszünk bővíteni a kulturális rendezvényeink palettáját. A további terveim közé tartozik, hogy szélesebb körű együttműködést alakítsunk ki szakmai partnerekkel, hisz többek között rendezvények szervezésénél is fontos szempont, hogy hány partnerre számíthatunk, mint ahogy a pályázatoknál sem mindegy, hogy milyen kapcsolatokkal rendelkezik az intézmény.
A már működő kapcsolatokat nem szabad felbontani, hanem tovább kell ápolni, ennek érdekében pedig volt is már egy magyarországi utam, amelynek során megkerestem azokat a képzőművészeket, egyetemi tanárokat és egyesületi vezetőket, akikkel mostanáig kapcsolata volt az intézménynek. Az utam célja éppen az volt, hogy eloszlassam azokat kételyeket, hogy Szárhegyen olyan változások lennének, amelyek veszélybe sodorhatják a jó együttműködéseket.

– Mire gondol, amikor a kulturális programok felhozatalának bővítéséről beszél?

– Vannak olyan községek Gyer­gyószéken, ahol nincs gyermekbérlet a színdarabokhoz, vagy bábelőadásokhoz. Oda kívánunk eljuttatni hiánypótló előadásokat. A különböző gyermekkoncertek szervezése is hiányzik, de hamarosan ez is elindul több gyergyószéki településen. Elengedhetetlen, hogy a vidéken élő gyermekek is elmehessenek különböző kulturális rendezvényekre.

– Milyen a kapcsolata a szárhegyi községvezetéssel?

– Danguly Ervin polgármesterrel évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk: több mint tizenöt éve ismerjük egymást, és többször is voltak már együttműködéseink. Most is abban igyekszünk, hogy közösen szervezzünk rendezvényeket – hisz már az első programot is közösen szerveztük –, illetve fenntartsuk a már említett jó kapcsolatot. Ezt nemcsak Szárhegy polgármesterével, hanem az összes gyergyószéki településvezető esetében fontosnak tartom, mivel több településen is kiállításokat igyekszünk szervezni. Ugyanakkor kiemelném a fenntartó intézménnyel, a megyei önkormányzattal ápolt jó kapcsolatot is.

– A korábbi igazgató szakmáját tekintve is képzőművész. Mit gondol, hátrányt jelenthet, hogy az ön esetében ez nem így van?

– Úgy hiszem, nem jelent hátrányt, mivel egy kulturális intézményvezető fő feladatköre nem követeli meg, hogy mindenképp képzőművész legyen. Egyébként példaként szolgálhat erre, hogy a szárhegyi alkotótáborok megálmodója és elindítója, Zöld Lajos sem képzőművész volt. Kiváló ötletei voltak, a kitartása is megvolt ezekhez, és nagyszerű dolgokat sikerült megvalósítania Szárhegyen. Ha van tenni akarás és kitartás az emberben, nagyon szép eredményeket lehet elérni. Én ebben hiszek.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.