Már ötezren igényelték

Egységes területalapú és állattenyésztési támogatás

388

A vártnál is nagyobb ütemben, naponta átlagosan hatszáz gazdálkodó igényelte március eleje óta Hargita megyéből az egységes területalapú támogatást. Az APIA területi irodáihoz eleddig benyújtott kérelmekben 5 ezer gazda több mint 23 ezer hektárra kért támogatást. Az ügynökség munkatársai várhatóan egy hét múlva már az állattenyésztők kérelmeit is fogadni tudják.

Népszerű területalapú támogatás. Szükség van pénzre, sietnek a gazdák Fotó: Domján Levente

Szűk három hét leforgása alatt Hargita megyéből több mint 5 ezer gazdálkodó, azaz a tavalyi támogatásra jogosultak közel 19 százaléka nyújtotta be egységes földalapú és állattenyésztési támogatásigénylési kérését: az APIA területi irodáit munkanapokon átlagosan hatszáz gazda keresi fel – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója. A szakember nem titkolta, a naponta beérkező hatszáz kérés nagyon magas mutatónak számít, és kedvezőbb az előzetes ütemtervnél is, ennek köszönhetően időarányosan a várthoz képest 23 százalékkal több gazda nyújtotta már be támogatási kérelmét. Az eddig beérkezett kérelmek alapján összesen 23 200 hektárra igényeltek területalapú támogatást a gazdák, ami a tavaly támogatásra jelölt mezőgazdasági területnagyság 13 százaléka – részletezte Haschi. Viszonyításul, országos szinten az APIA-t – a Hargita megyeinél nagyobb arányban – a gazdálkodók 22 százaléka kereste fel, ám a támogatási kérelmeikben szereplő területnagyság az országos szinten támogatásra jelölt földeknek még mindig csak 5,5 százalékát fedi. Az egységes területalapú és állattenyésztési támogatásokat tavaly Hargita megyéből 26 480 gazda igényelte: Haschi András bizakodó, hogy a május 15-én lejáró határidőig ismét legalább ugyanennyien nyújtják be támogatási kérelmeiket.
Az APIA Hargita megyei területi irodáihoz jelenleg azokat a gazdálkodókat hívják és várják, akik nem rendelkeznek támogatásra jelölhető állatállománnyal, illetve 10 hektárnál kevesebb szántóföldet művelnek. Támogatási kérelmeiket ugyanakkor azok a gazdák, illetve közbirtokosságok is benyújthatják, akik szántóval nem, de 10 hektárnál nagyobb legelő- és kaszálóterülettel rendelkeznek. Az APIA kapui viszont várhatóan egy héten belül az állattartó gazdák előtt is megnyílnak – jegyezte meg az intézményvezető.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek