péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Már nem sáros, de még nem világos

A székelyudvarhelyi barompiac korszerűsítésének műszaki tervei elkészültek – lesz víz, villany és járda, sőt még egy adminisztrációs épület is szerepel a tervekben. Vásárnapon terepszemléztünk, a hivatalban is érdeklődtünk.

Színes forgatag a székelyudvarhelyi barompiacon. Vásáros nap Fotó: Lázár Emese

Ha kedd, akkor piacnap Székelyudvarhelyen. A napfényes idő sok árust kicsalt a Vásártér utcai zöldségpiacra, de nem volt hiány sem árusban, sem pedig nézelődőben a Jézus-kápolnától jó kőhajításnyira lévő vásártéren sem, ahol tegnap alaposabban szétnéztünk.

Gabona zsákban, malac autóban
A Székelykeresztúr felé vezető, II. Rákóczi Ferencről elnevezett főútról egymás után kanyarodtak be az személy- és a teherautók az aszfaltozott placcra. A bejáratnál az egyenruhás „kapus” (a városháza alkalmazottja) sűrűn osztogatta a kisautósoknak az 1 lejes, a nagyobb méretű járművel behajtóknak a 2 lejt kóstáló parkolójegyet. Szekerestül már nem járnak piacolni a népek – állapítottuk meg, mivel „biojárművet” egy-kettőt láttunk csupán a vásártéren, a gazdák és a viszonteladó termelők autóból kínálták a portékát.
A legnagyobb bőség gabonafélékből volt: zsákszámra árulták az árpát, zabot, tavaszi búzát, fejtett kukoricát, darát – nem ment haza üres tarisznyával, csomagtartóval az, aki vetőmagért vagy állatoknak való abrakért tért be. „Zsákoslag” ültetni és enni való pityókát is lehetett venni. Szép, ép volt a termény, aminek 1–1,50 lejért, kis alkudozással olcsóbban is mérték kilóját.
A piactér hátsó fertályában, ketrecben szép barna tojótyúkok bóbiskoltak, pár hetes borjú és nyolchetes kismalacok vártak gazdára.
– Egyelőre nem nagy a keletje, de hátha elvisznek bár egyet-kettőt – reménykedett az egyik gazda, aki, morcosan ránk rivalló társával ellentétben, szívesen megengedte, hogy lefotózzuk a szalmával kibélelt csomagtartóban visító malackákat.

Szerény az ócska, de olcsó
A piactér bejáratánál „üvegtigrises” volt a hangulat. Kimustrált lakókocsiból büféskocsivá avanzsált járműből kínálták az üdítőt, mérték az italt, a helyben sült miccsre is akadt vevő – többen a viaszosvászonnal leterített asztaloknál früstököltek. A II. Rákóczi Ferenc utcai gabona- és barompiac nemcsak keddenként forgalmas, vasárnaponként igazi bazári hangulat fogadja a betérőt: a lyukas cipőtől az új és használt ruháig, az értékes, de áron alul kínált műtárgyaktól a könyvekig, az elektronikai cikkektől a nagykabátig, élelmiszeri cikkekig, a személygépkocsitól a rollerig mindenfélét be lehet szerezni. A hétvégén teljében levő zsibvásárnak tegnap délben csak szerény nyoma volt. A bejárattól pár méterre fonott kosarat, ásót, lószerszámokat, használt cipőt, derékszíjat, vesszőseprűt lehetett venni-vinni.
A mustra alatt a cipőnk nem lett sáros, az aszfaltozott vásártéren meglepő tisztaság és rend volt – a pedantéria az árusokat, de a fenntartó polgármesteri hivatalt is dicséri, amely még ebben az évben tovább csinosítja a barompiacot.

Lesz világosság
A korszerűsítéssel kapcsolatosan érdeklődve a városgazdálkodási osztálytól megtudtuk: a modernizálás műszaki kivitelezési tervei elkészültek, még idén bevezetik az ivóvizet és megoldják a közvilágítást, folytatják a tér aszfaltozását és járdát is építenek. Szintén tervben van egy adminisztrációs épület felépítése is.
– A piac esetében az egyik legnagyobb gondot a parkolási lehetőségek hiánya okozza, éppen ezért a piac hátsó részén kövezett parkoló kialakítását tervezzük, körülbelül 5000 négyzetméteren, ahová a Budvár utcából lehetne behajtani – közölték.
Kérdésünkre, hogy miért a barompiac modernizálása élvez elsőbbséget a szintén rég tervezett Vásártér utcai zöldségpiaccal szemben, indoklásként azt a választ kaptuk, hogy azért, mert a forgalmas II. Rákóczi F. úton található barompiacon „a zöldségpiaccal ellentétben nem voltak meg azok az infrastrukturális feltételek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy civilizált környezetben lehessen vásárolni, a por, az esőzések után pedig a nagy sár nehezítette mind az árusok, mind a vásárlók dolgát. Korábban a piactér egy részét leaszfaltozták, fontos a közművesítés is, a városvezetés nem szerette volna, ha félkész állapotban marad a barompiacon, ezért döntött a beruházás folytatása mellett”. Azt is megtudtuk, hogy a modern barompiac terveit a csíkszeredai Arhitectura Kft. vezetője, Albert Márton tervező készítette, arra viszont, hogy mennyibe kerül a modernizálás, mikor kezdődik és fejeződik be, egyelőre, amíg nincs elfogadott költségvetése a városnak, nem tudott válaszolni a városgazdálkodási osztály munkatársa.
– Az önkormányzat a költségvetést várhatóan márciusban fogja elfogadni, ezt követően tudunk a piac kivitelezési munkálataira csoportosított pénzek pontos összegéről is nyilatkozni. A munkálatok elkezdése egy hosszabb folyamat: a végleges költségvetés elfogadása után indul meg a közbeszerzési eljárás, amelyet majd a szerződéskötés követ. Ezután kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, így pontos határidőket a szerződéskötés előtt nem tudunk mondani – jegyezte meg.

A zöldségest és a kicsit sem felejtik
Azt is megtudtuk, hogy bár a barompiacé a prioritás, akik az autóbusz-állomással szemben lévő, Vásártér utcai zöldségpiac korszerűsítésének drukkolnak, azok sem kell feladják a reményt, hiszen annak felújítását sem vetette el a hivatal – ahogy a szóvivőtől kapott válaszban fogalmaztak, a városvezetésnek is szívügye, hogy mihamarabb a 21. századi elvárásoknak megfelelő, szép, rendezett piactere legyen Székelyudvarhelynek. A felújítás hosszas folyamat, az első szakaszban a betonasztalokat szeretnék kicserélni fiókkal ellátott, ülőalkalmatosságként is használható újakra.
A város területén, a lakónegyedekben lévő kispiacokról sem feledkeznek meg: kisebb javítási és állagmegőrző munkálatokat ütemeztek be – közölte a városgazdálkodási osztály.

[box type=”shadow” ]Bérleti díjak

A zöldségpiac és a barompiac esetében az székelyudvarhelyi önkor­mányzat 2016/210-es számú, a helyi adókról és illetékekről szóló határozatában fogadta el a bérleti díjak összegét. A barompiacon: 5 lejbe kerül a szekérrel való behajtás, személygépkocsival 1 lej, 3,5 tonnánál nagyobb súlyú autók esetében 2 lej. Az autók és egyéb termékek árusításáért 10 lejt kell fizetni. Az árukipakolásért 3 lej az elfoglalt négyzetméter díja napjára. A különböző állatok árusításáért az illetékek a következőképpen alakulnak: lovanként 5 lej, szarvasmarhánként 10 lej, juhonként, kecskénként 5 lej, disznónként 5 lej, malaconként 3 lej. Gabonaárusítás: 15 lej/nap 1,5 tonnás autókból, 30 lej/nap 1,5 t–7,5 t súlyú autókból, 40 lej 7,5 t–16 t súlyú autókból, 16 t fölötti autókból 50 lejbe kerül. [/box]

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb