Már nem fenyegeti az eltűnés

Fotó: Domján Levente

A tavalyi sikeres kezdetre ráfejelve, ezúttal is élénk érdeklődés övezte a szombaton Kászonaltízen második ízben megtartott juhos fajta-seregszemlét, az Országos Vöröspofájú Berke Kiállítást.

Fotó: Domján Levente

A rendezvényre a tavalyi negyven főhöz képest ezúttal közel hatvan – zömében Hargita és Kovászna megyei – gazda hozta el és mutatta be berkeállománya legjavát: a juhászatok a seregszemlére egységesen öt nőstény állattal és egy tenyészberbéccsel nevezhettek, amiket – küllemi tulajdonságaik alapján – anya- és apaállat kategóriában értékelt a hargitai, kovásznai és magyarországi állattenyésztési szakemberekből álló zsűri.
Látni- és szórakoznivalója persze azoknak a látogatóknak is akadt, akiknek nem feltétlenül a juhállomány és a fajtához kötődő szakmai és gasztronómiai előadások érdekeltek: a legkisebbek pónilovaglás, állatsimogatás, ugráló és légvárcsúzda, a nagyobbakat változatos kulturális programok, lacikonyhák és árnyas sörsátrak csábították.
A rendezvény központjában persze a térségben tartott és tenyésztett, ez alapján Székelyföld fajtajuhának is nevezett vöröspofájú berke állt. A kiállításon kiderült: a gazdák egyik szeme sír, a másik nevet. Örömre ad okot a szépen gyarapodó vöröspofájú berkeállomány, ezen belül is azok a törzsállományok, amik a törzskönyvezés magas minőségi követelményrendszerébe illeszkedve rendszeres termelésellenőrzésben állnak. Sír viszont amiatt, hogy az állománybővüléssel a fajta várhatóan két éven belül „kinövi magát” a veszélyeztetettnek tartott hazai fajták köréből, így a tenyésztők elveszítik az állatonként közel 400 lejes génmegőrzési támogatást is.
A fajta jövője a nemesítési munka folytatásán és a berkéktől származó hús-, tej- és gyapjútermékek hatékonyabb értékesítésén múlik. Mindkét téren tenni kívánnak a gazdák: a termelésellenőrzésbe vont állományt bővíteni kívánják, de feldolgozási, piacra kerülési lehetőségeiket is. Utóbbihoz kötődően Kászonaltízen a Csík LEADER Egyesülethez benyújtott pályázat eredményeként jövőre szövetkezeti tulajdonú kistérségi vágópont kezdheti meg működését, míg a juhtejből készült, bio minősítésű tejtermékek németországi értékesítésére egy szomszédos, Bákó megyei farm szolgáltatja az életképes, követendő példát.

Domján Levente