Már nem félnek ollót ragadni

Háromszoros túljelentkezés a metszőtanfolyamon

272

Huszonnyolc jelentkezőre számítottak, végül több mint hetvenen vettek részt a csíkszeredai Pro Agricultura Alapítvány ingyenes gyümölcsfagondozási tanfolyamán. Az érdeklődők az elmúlt két hét alatt az alapítvány csibai tangazdaságában a gyümölcsfák ültetésének, oltásának és koronaalakításának alapjaival ismerkedtek. Olyan gyakorlatorientált tudást kaptak, amivel a háztáji kertben már boldogulni lehet.

Máthé György a gyümölcsfák oltási technikáit mutatja az érdeklődőknek. Hasznos tudás Fotó: Domján Levente

A szervező Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány előzetes várakozását is felülmúlta a csíkszeredai gyümölcstermesztő tanfolyamot övező érdeklődés: a három elméleti és három gyakorlati képzésből álló ingyenes tanfolyamra a várt 28 fő helyett végül több mint hetvenen jelentkeztek, így a nonformális oktatási programot a tervezett egy hét helyett – a jelentkezők nagy száma miatt két csoporttal – két hét alatt bonyolították le.
Az érdeklődők a gyakorlatias szemléletű képzés alatt kertészmérnökök irányításával az alapítvány csibai tangazdaságában és szécsenyi magángyümölcsösben a gyümölcstermesztés alapfogalmaival és tudnivalóival ismerkedtek meg: szó volt a gyümölcsösnek kiszemelt helyszín, illetve a kertbe szánt gyümölcsfajták kiválasztásáról, a telepítés lépéseiről, a fás és bogyóstermők megfelelő ültetéséről, szervestrágya-szükségletéről, későbbi gondozási, növényvédelmi igényéről, és természetesen a gyümölcsfák különböző oltási, szemzési és metszési, koronaalakítási technikáiról – mondta el lapunk érdeklődésére a múlt héten véget ért tanfolyam kapcsán dr. Máthé Emma, az alapítvány felnőttoktatásért felelős munkatársa.

Igény a gondozott fák iránt
Elárulta, a gyümölcstermesztési gyorstalpalón a magyar Föld­művelésügyi Minisztérium támo­gatása nyomán vehettek részt térítésmentesen a gazdák. A képzés nemcsak helyi kertbarátok figyelmét keltette fel: a legtávolabbi hallgató a Kovászna megyei Erdőfüléről érkezett.
– Nagyon sokan tömbházból költöztek ki kertes házakba és nyilván jobban érzik magukat, ha környezetükben formás, rendezet, szép gyümölcsfák, cserjék, díszfák veszik őket körbe. Kezdenek különbséget tenni egy olyan gyümölcsfa között, amelyhez évek óta, vagy előzőleg még soha hozzá nem nyúlt senki és egy olyan között, amelyen minden esztendőben elvégezték a kívánt koronaalakítási műveleteket. A képzés során bemutattuk, mik a tennivalók egy frissen ültetett, fiatal, egy-két éves gyümölcsfával, illetve milyen termőre metsző, esetleg fiatalító beavatkozások jöhetnek szóba az idősebb fák esetében – részletezte Máthé Emma.

Több éven keresztül is követhető
A kertészmérnök hangsúlyozta: a metszőtanfolyamon részt vett kertbarátokat a jövőre is visszavárják Csibába. A szakember állítja, a koronaalakítási műveletek a legkönnyebben úgy sajátíthatók el, ha a gazdák a folyamatot több esztendőn keresztül – a metszési munkákat a gyümölcsfák első, második, harmadik, negyedik évi fejlődésének tükrében – követik.
– Mindenki számára az a legjobb tankönyv, ha a gyümölcsfák koronaalakítását évről évre személyesen követi. A korona ugyanis tetszés szerint alakítható, csak ismerni kell a koronaformákat és a kívánt koronaformához vezető lépéseket. Ha a kertben kevés helyünk van, akkor támrendszerrel, sövényre alakítjuk, ha több hely áll rendelkezésünkre, akkor a gyümölcsfáinkat alakítjuk orsó, csésze, kehely formájúra is – tette hozzá Máthé.

A feldolgozásra is megtanítanák az érdeklődőket
A múlt héten véget ért gyümölcstermesztő tanfolyam ugyanakkor csak az első lépés volt a Pro Agricultura Alapítvány szakirányú programjainak sorában. Az érdeklődők gyümölcsfák gondozásával kapcsolatos ismereteit a szervezők hamarosan a gyümölcsfeldolgozás terén is bővíteni kívánják: az alapítvány csibai tangazdaságában az építők ugyanis már az utolsó simításokat végzik azon az épületen, amelyben a leendő gyümölcsfeldolgozó kap helyet.
– Már a gépek is megvannak, az épület is befejezés közeli. Szerintem jövőre már a tangazdaságban megtermett gyümölcsöt fel is tudjuk dolgozni. De a kerten belül lesz üvegház a tavaszi primőrzöldségek számára, illetve gyógynövényrész is, a hozzá tartozó szárítóval. Tehát távlatilag elég komplex lesz a csibai tangazdaság – jegyezte meg lapunknak a csíkszeredai alapítvány munkatársa.

Elfogyott a gyümölcstermesztésre megpályázható összeg
Jóval a június végi határidő előtt kiürült – pontosabban: a benyújtott pályázatok finanszírozási igénye alapján kétszeresen is elkelt – a gyümölcstermesztési projektek támogatására fordítható pénzalap – közölte tegnap a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Az aktuális Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) szakágazati, 4.1a alintézkedésén összesen 85 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatást kínáltak a pályázók számára, ehhez képest a március végéig beérkezett 291 projektben a kedvezményezettek tervezett beruházásaikhoz az AFIR-tól több mint 170 millió euró értékben igényeltek társfinanszírozást. A 4.1a alintézkedés keretében a pályázók kifejezetten gyümölcsösök és faiskolák létrehozására, régi ültetvények frissítésére, újratelepítésére és a gyümölcstermeléshez kötődő beruházásokra, gépek, berendezések vásárlására kérhetnek támogatást.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.