Már jóval több a különleges fajta

77

Huszadik alkalommal tartották meg a csíkszeredai volt Szakszervezetek Művelődési Házában a kisállat-kiállítást, amellyel a szervezők legfontosabb kitűzött célja, hogy kisgyermekes családoknak teremtsenek lehetőséget izgalmas hétvégi kikapcsolódásra.

Mintegy 30 tenyésztő kisállatai. A színvonallal az érdeklődés is növekedik Fotó: Márk Boglárka

Az előző években megszokott módon, az idei kiállításon is a Hobby Kisállattenyésztők Egyesületének tagjai – mintegy 30 tenyésztő – hozták el állataikat Csíkszereda központjába, lehetőséget teremtve ezzel arra is, hogy fajtiszta, különleges galambokat, nyulakat, baromfikat, rágcsálókat láthassanak az érdeklődők.
Aczél Lajos, a kisállattenyésztők egyesületének elnöke lapunknak az elmúlt húsz évet értékelve elmondta, hogy majdnem minden tekintetben látványos fejlődés történt a Hargita megyei kisállattenyésztés terén. Az első kiállításon még messze nem volt lehetőségük ennyi különleges fajtájú kisállatot bemutatni.
– Mára rengeteget javult az állomány, több lehetőségünk van külföldre menni, ahonnan jobb esélyekkel vásárolhatunk fajtiszta, különlegesebb és ritkább fajtákat. Évente akár többször is részt veszünk határokon túli kiállításokon, sőt díjakat is hozunk. Régen egy-egy Magyarországon kiadott szakkönyvnek is nagyon tudtunk örülni, ha eljutott hozzánk, ma már viszont itt is meg lehet vásárolni a szakirodalmat – mesélt az elmúlt években végbement fejlődésről a kiállítás szervezője. Mint mondta, a tapasztalatukat a hasonló brassói és segesvári rendezvényeken szerezték.
A gyermekeknek szóló kisállat-kiállítás mellett saját, kifejezetten a versenyzés miatt fontos kiállításokat is szerveznek minden évben Székelyföld más-más városaiban: Sepsi­szent­györgyön, Kézdivásárhelyen, Szé­kely­udvar­he­lyen és Csíkszeredában.
A múlt pénteken kezdődő és tegnap zárult kiállításon több mint 500 kisállatot láthattak az érdeklődők, 33 fajta galamb, 20 fajta háziszárnyas és 4 fajta nyúl mellett pávák, papagájok, kacsák, tengerimalacok, hörcsögök és egerek is voltak a ketrecekben. A látogatók száma meghaladta az ezer főt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek