Már folyósítja a pénzt az APIA

Uniós állattenyésztési támogatás

1 479

Kedden indult a kifizetés, így a napokban már ellenőrizhetik bankszámláikat a törzskönyvezett szarvasmarhákkal rendelkező Hargita megyei gazdák, de csak azok, akiknek parcellái nem estek teledetekciós ellenőrzés alá. Az uniós állattenyésztési támogatási jogcím alatt a húsmarhákra egyedenként 1359 lejt, a fejőstehenekre 1590 lejt, a bivalyokra pedig 750 lejt folyósít az APIA.

Törzskönyvezett fejőstehenek Orotva határában. Egyedenként 340 euró üti idén a gazdák markát Fotó: Domján Levente

Az egységes területalapú (SAPS) támogatásra jogosult gazdák végleges kifizetése mellett a szarvasmarhatartóknak járó uniós állattenyésztési támogatások (SCZ) folyósítását is megkezdte a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A törzskönyvezett, termelésellenőrzés alatt álló fejőstehenek, húsmarhák és bivalyok után járó összegek kifizetése kedden indult – erősítette meg tegnap lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. Elmondta, az uniós állattenyésztési támogatásra jogosult állattartók bivalyaikra ezúttal 160,8187 eurót, azaz állatonként 750 lejt kapnak kézhez, míg a törzskönyvezett húsmarhaállománnyal rendelkezők állatonként 291,4906 euróra, azaz egyedenként 1359 lejre számíthatnak. A hazai szarvasmarha-tenyésztők közül a legmagasabb egyedenkénti támogatást a törzskönyvezett fejősállománnyal bíró gazdák kapják: az idei támogatás nagyságát a minőségi fejőstehenek esetében 340,9081 euróban, azaz állatonként 1590 lejben határozták meg. Országos szinten amúgy a kifizetési ügynökség a SCZ-jogcímek alatt a támogatási feltételeknek eleget tevő bivalytulajdosok között 1,54 millió eurót, a húsmarhatenyésztők között 12,075 millió eurót, míg a fejőstehéntartók között 500 euró híján 90,5 millió eurót oszt szét.
Haschi András elmondta, a kifizetésre kerülő állattenyésztő gazdák köre – akárcsak a területalapú támogatásra jogosultaké – folyamatosan bővül: Hargita megyéből a támogatást igénylő 26 ezer gazdából jelenleg közel 20 ezer gazda dokumentációját készítették elő kifizetésre – döntően azokét, akik október, november folyamán előlegben részesültek. A szakember úgy tudja, a támogatási összegek folyósítása várhatóan a karácsonyi és szilveszteri ünnepek között sem szünetel. Ne számítsanak viszont az ünnepek előtt pénzre azok az uniós állattenyésztési támogatásra jogosult állattartók, akiknek parcellái idén teledetekciós ellenőrzés alá estek: a bonyolultabb kifizetési procedúra miatt esetükben később, várhatóan a jövő esztendő első hónapjában kerülnek bankszámláikra az őket megillető támogatási összegek – jegyezte meg az APIA Hargita megyei vezetője.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek