Már csak uniós pályázatot kell nyerni

Zsögödfürdői inkubátorház

303

Csíkszereda egyre közelebb kerül az első inkubátorház megvalósításához, mivel – miután Hargita Megye Tanácsa jóváhagyta a zsögödfürdői volt étterem ügykezelésbe vételére és átalakítására vonatkozó határozatát – a város önkormányzata legutóbbi, pénteki tanácsülésen megszavazta az ehhez szükséges saját határozatait.

Az egykori vendéglő épülete. Új rendeltetéssel ruháznák fel Fotó: László F. Csaba

A soron kívüli tanácsülésen arról döntött az önkormányzati képviselő-testület, hogy partnerségi megállapodást köt a megyei tanáccsal a létrejövő vállalkozáskeltető működtetésének érdekében, továbbá a létesítmény finanszírozására vonatkozó projektet is jóváhagyták. A partnerségi együttműködés értelmében az inkubátorházat a következő öt évben a megyei tanács működteti, így a város tulajdonában lévő épületet is ők kezelik majd – tájékoztatott a tanácsülés után Füleki Zoltán alpolgármester.
A közel 4,2 millió lej értékű beruházás önrésze 2,58 millió lej, amelyet fele-fele arányban biztosít a városi és a megyei önkormányzat. A fennmaradó összeget a Központi Fejlesztési Régiónál május folyamán benyújtandó pályázat pozitív elbírálásától remélik. További 75 ezer lejt áll a városi és a megyei önkormányzat megfelezve a nem elszámolható költségek listáján. Ezt az összeget irodai berendezések vásárlására fordítják majd, mivel a pályázatban ez a támogatási tétel nem szerepel. A zsögödfürdői, 1400 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező épületben 35 kisvállalkozásnak biztosítanának helyet, elsősorban olyanok számára, amelyek kreatív ipari mesterségeket művelnek.
A városi tanács ugyanakkor kiegészítette az idei költségvetését is azzal az összeggel, amelyet az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) ítéltek meg Csíkszeredának. Működési költségekre szánt 1,6 millió lejre pályáztak eredetileg, de végül 1 millió 822 ezer lej érkezett a városkasszába. A 282 ezer lejes „ajándék” felhasználásáról döntöttek: 150 ezer lejt fordítanak a zsögödi kultúr­otthon tetőzetének javítására, pontosabban a cserepek cserélésére, 92 ezer lejből megjavítják a Központi parkban található ismeretlen román katona szobrának talapzatát és az előtte található térkövezett részt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.