Már csak a fejlesztési minisztérium jóváhagyása kell

Csíkszereda városrendezési terve

1 113

A belügyminisztérium rábólintott Csíkszereda új általános városrendezési tervére (PUG), már csak a fejlesztési tárca jóváhagyására vár a csíkszeredai önkormányzat, azt követően tűzhetik a városi tanács napirendjére. A nemrég hatályba lépett kormányrendelet – amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok még öt évvel meghosszabbítsák a régi PUG érvényességét – ugyanakkor nem segít Csíkszeredán.

Csíkszereda madártávlatból. A két érintett minisztérium közül az egyik zöldutat adott Fotó: Dezső László

Szeptemberig valószínűleg elfogadhatja új városrendezési tervét a csíkszeredai önkormányzat. Kedvező esetben ez akár hamarabb is bekövetkezhet, mert immár csak a fejlesztési minisztérium jóváhagyására várnak – tudtuk meg Albert Sándortól, a megyeszékhely főépítészétől. Az ügyben a legfontosabb előrelépés, hogy a belügyminisztérium jóváhagyta a tervet. Ennek ugyanakkor ára is volt, a tárca tulajdonában levő egyik telket ugyanis át kellett minősíteni zöldövezetből speciális övezetté.

A kormányrendelet nem segít
A Hivatalos Közlönyben 25-én, kedden jelent meg a 2001/350-es törvényt módosító 2018/51-es sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok a lejáró városrendezési terveket további öt évvel meghosszabbíthassák. Kérdésünkre, hogy a héten hatályba lépett kormányrendelet segít-e a városnak, a főépítész és Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere is határozott nemmel válaszolt.
Albert Sándor kérdésünkre elmondta: a kormányrendelet azoknak az önkormányzatoknak segít, amelyek vagy egyáltalán nem rendelkeznek általános városrendezési tervvel, vagy a meglévőt nem aktualizálták. Egyes önkormányzatoknak a 2003-ban elfogadott általános városrendezési tervek felújítására 15 év nem volt elég, ezért a kormány most újabb öt év haladékot nyújt nekik. Hozzáfűzte: Csíkszeredára azért nem vonatkozik a kormányrendelet, mert a város rendelkezik már új általános városrendezési tervvel, amelyet azonban 2017-ben egy hiányosság miatt a bíróság megsemmisített.

A fejlesztési minisztériumon múlik
A főépítész ugyanakkor elmondta: sok múlik a fejlesztési tárca döntésén, hogy jóváhagyják-e, hogy az önkormányzat elfogadja a 2012-ben már egyszer elfogadott általános városrendezési tervet a most pótlásként csatolt új dokumentumokkal együtt. Megtörténhet ugyanis, hogy procedurális okokból úgy döntenek, hogy Csík­szereda kezdje teljesen elölről a PUG elfogadtatását.
Ha így döntenek, az legalább másfél–kétéves folyamat, már csak azért is, mert ebben az esetben maga a város fogja kérni a tervezőt, hogy módosítson a terv öt évvel ezelőtti, mára kissé elavulttá, problémássá vált részein. Ez azért lenne rossz a városnak, mert akkor az új beruházásokat továbbra is csak előzetesen elkészített zonális városrendezési terv (PUZ) elkészítése után lehetne jóváhagyni. Ez ugyan nem lehetetlen, de alaposan megnehezíti a befektetők, az építeni kívánó magánszemélyek, sőt a város – akát uniós finanszírozású – projektjeinek is a kivitelezését.

Hogyan jutottunk el idáig?
Mint arról több ízben beszámoltunk: Csíkszereda általános városrendezési tervét (PUG) 2012 októberében fogadta el a helyi tanács. A 200-as sorszámú határozatot 2017 januárjában semmisítette meg a Bukaresti Törvényszék. A hivatalos indoklás az volt, hogy az önkormányzat nem szerezte meg a belügyminisztérium engedélyét, dacára annak, hogy a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények kivétel nélkül megadták a szükséges engedélyeket. Albert Sándortól ugyanakkor még ez év elején megtudtuk: bár a minisztérium formai okokra hivatkozva támadta meg a városi tanács határozatát, valójában a tárca tulajdonában levő telek városrendezési besorolását nehezményezték. A terv szerint ugyanis a Hunyadi János utcai, mintegy 5 hektáros telek zöldövezet lenne, ahová már nem lehetne építkezni. A belügyminisztérium azonban azt szerette volna, ha nem zöldövezetként, hanem nemzetbiztonsági célra használható speciális területként kerülne bele a városrendezési tervbe a tulajdonában lévő telek. Ebbe beleegyezett a város, így végül most megkapta a belügyi tárca jóváhagyását.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.