Már be lehet nyújtani a jelölési iratcsomókat

68

Közzétették a prefektusi hivatal honlapján a Hargita megyei választókerületek választási irodáinak elérhetőségét és munkaprogramját. Ezek az irodák nagyrészt a polgármesteri hivatalok épületében kaptak helyet, naponta 10 és 16 óra között tartanak nyitva, a feladatuk pedig, hogy átvegyék a kéréseket, illetve a jelölési iratcsomókat, amelyek hétfőtől egészen április 26-ig nyújthatók be.

Jelentősnek mondható változásokat is bevezettek a júniusban esedékes helyhatósági választások menetébe Fotó: Balázs Árpád / Archív
Jelentősnek mondható változásokat is bevezettek a júniusban esedékes helyhatósági választások menetébe Fotó: Balázs Árpád / Archív

Az idei helyhatósági választások tevékenységi naptáráról szóló 2016/52-es számú kormányrendelet előírásainak megfelelően a tegnap reggel a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal közzétette honlapján a választókerületek választási irodáinak elérhetőségét és munkaprogramját. Ebből kiderül, a 21-es számú megyei választási iroda a megyeháza földszinti, 13-as termében kapott helyet, elnöke Lőrincz Rómeo bíró, helyettese pedig Bányai Enikő bíró. A városi és vidéki választókerületek számozását már korábban prefektusi rendeletben rögzítették 1-től 67-ig. Most ezen választókerületekben működő választási irodák elérhetőségét és programját ismertették. Ezek az irodák nagyrészt a helyi polgármesteri hivatalokban működnek, naponta általában 10 és 16 óra között tartanak nyitva, illetve éjfélig azokon a napokon, amikor fontos leadási határidő van (például április 26-án a jelölések benyújtásának határideje) – tudtuk meg Pănescu Adrian szóvivőtől.

Várják a jelöléseket
Az irodákban az elmúlt hétfőtől, azaz április 11-től veszik át a jelölési dossziékat, ugyanitt javasolhatnak bizottsági tagokat a parlamentben képviselővel rendelkező pártok holnapig – tette hozzá a szóvivő. Pănescu a további programot is ismertette: a polgármesteri hivatalok ezen a héten kell elküdjék a választók számát a megyei választási irodának, amely majd továbbítja a prefektúrának, amely a számok alapján nyomtatja majd ki a szavazólapokat.
Kérdésünkre elmondta, a választói névjegyzék összeállítása és aktualizálása a polgármesteri hivatalok feladata. Azok a külföldi, európai uniós állampolgárok, akik romániai lakcímmel vagy ideigelnes lakcímmel rendelkeznek, április 21-ig adhatnak be kérést a lakhelyükhöz tartozó polgármesteri hivatalhoz, amennyiben szavazni szeretnének. A kiegészítő választási névjegyzék adatait közlik a Bevándorlási Főfelügyelőséggel. Azok a román állampolgárok, akik külföldön élnek, de szeretnének élni választói jogukkal, haza kell jöjjenek a választás napján, a helyhatósági választások esetében nem lehet külföldön vagy levélben szavazni – mondta a szóvivő.

Rózsaszín hibaüzenet a táblagépen
Amint arról korábban beszámoltunk, az idei helyhatósági választások újdonsága, hogy a helyi választási körzetek elnökeit és alelnökeit sorshúzással jelölték ki a megyében dolgozó bírók, jogászok – és amennyiben szükséges volt – a felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek közül. Hargita megyében ezeket már kijelölték, a helyi bizottságok már meg kellett alakuljanak, és ezekhez fognak majd tartozni a 10 nappal a választások előtt megalakuló választókerületek.
További változás, hogy minden szavazókörzetben lesznek táblagéppel rendelkező számítógép-kezelők, akik a személyigazolványról beolvassák a személyi számot, és a gép megmondja, hogy az illető ott szavazhat-e, esetleg nincs-e letiltva, szavazott-e már korábban valahol. Amennyiben a gépen rózsaszín hibaüzenet jelenik meg, az operátor értesíti a szavazókörzet elnökét, aki saját felelősségére dönt arról, hogy szavazhat-e az illető. Ezáltal számlálják is a szavazókat, és automatikusan, online továbbítják a részvételi adatokat.
Ezen rendszer üzemeltetéséhez van szükség az informati­kusokra és számítógép-kezelők­re – a megfelelő technikai tudású személyek kiválasztása azonban országszerte problémát jelentett. Pănescu elmondta, mostanra Hargita megyében csupán három csíki község van, ahol nem sikerült megfelelő személyt találni, de lehetőségük van ezekre a településekre Csíkszeredából küldeni informatikust. Hozzátette, a múlt héten befejeződött az informatikusok felkészítése, és egy gyakorlati tesztet is meg kellett oldaniuk. A vizsgán sikeresen szereplők közül fognak kiküldeni informatikusokat például Pálfalvára és Szentlélekre.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek