Májusban is tart még a járvány

Megyei, országos és globális helyzetjelentés

198

Nem jeleztek újabb koronavírus-fertőzöttet az elmúlt 24 órában Hargita megyében, így jelenleg 21 igazoltan fertőzött személyt tartanak nyilván – közölte a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal tegnap közleményében. Ez a hétvége egészét tekintve is mindössze egy új igazolt megbetegedést jelent a megyében. Országszerte vasárnap 431, a hétvége egészét tekintve 1183-mal nőtt az igazolt megbetegedések száma. Pillanatnyilag 13 163-nál tart a koronavírus-számláló.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) tájékoztatása szerint tegnapig 4869 korábban megfertőződött beteget gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 255 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Időközben 790-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. Ezenkívül jelenleg 13.349 személy tartózkodik hatósági karanténban, 20.123-an pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. A GCS szerint a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2251 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 184, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá helyezték őket. Ez idáig 195.508 tesztet végeztek országszerte. A hétvégén egyébként országszerte 36 ezer rendőrt, csendőrt és tűzoltót vezényelt ki a belügyminisztérium azokra az útvonalakra, erdőkbe és tisztásokra, ahol a korábbi években a május elsejei piknikezésre szoktak összegyűlni az emberek. A rendőrség arra figyelmeztette a lakosokat, hogy továbbra is rendkívüli állapot van, és a majális nem szerepel azon nyomós indokok között, amelyekre hivatkozva az emberek elhagyhatják lakásukat. A Bukarestet a tengerparttal, illetve a hegyvidéki üdülőhelyekkel összekötő utakon ellenőrző pontokat állítottak fel, több helyütt helikopterekből ellenőrizték a kijárási korlátozások betartását. A más években forgalmas utak és zsúfolt piknikező-helyek a hírtelevíziók jelentése szerint most kihaltak voltak, csak egyes piacokon, vásárcsarnokoknál alakultak ki kisebb sorok.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tegnapi összesítése szerint világszerte 3 428 114-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 243 829, a meggyógyultaké pedig 1 093 137 volt. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 133 069 volt az igazolt fertőzöttek, 66 385 a halálos áldozatok és 175 382 a gyógyultak száma.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.