Május közepén zajlik a G.Feszt

26

Zene, irodalom és rengeteg színház. Bő két hét múlva, nyolc napon át ötödik alkalommal jelentkezik a G.Feszt. A G. Egyesület és az ismert szé­kely­udvahelyi kultúrkocsma rendezvénye ismét olyan csemegéket kínál, amelyeket Erdélyben ritkán vagy sohasem láthattunk, hallhattunk.

Zeneileg nemzetközi, a színház terén pedig inkább hazai lesz az idei „gépontos” kultúrőrület, amely május 8–15. között, vasárnaptól vasárnapig minden napra igényes, színvonalas művészeti élményt kínál. A nyitány parádés: május 8-án a G. Caféban a Mike Parker’s Trio Theory (USA) lép fel, a Krakkóban élő amerikai csapat igényes dzsesszzenét játszik, nevük Európa-szerte ismert. A programot Bihari Lóránt főszervező ismertette lapunkkal.
Szerda estére került egy másik zenei ínyencség, az Elsa Valle Y Sus Hermanos (Cuba/HU) koncertje. A magyarországi zenészekből álló együttes kubai énekesnője a Buena Vista Social Club stílusát hozza, latinos hangulatú dzsesszmuzsikára számíthatnak az érdeklődők. Másnap este a magyar dzsessz neves zenészei szórakoztatják a közönséget, a Nagy János Trió (HU) produkcióját 21 órától lehet meghallgatni, egyébként a rendezvények zöme ebben az időpontban kezdődik. A zenei kínálatról szóló beszámoló végére hagytuk a fesztivál egyik nagyágyúját, május 9-én este a G. Caféban lép fel a Sziámi. Müller Péter Sziámi, a magyarországi alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége barátaival első ízben koncertezik Székelyudvarhelyen, Erdélyben is nagyon ritkán lehetett őket elcsípni. Ama bizonyos legendás alternatív korszak nem kevésbé legendás bandáinak, a Sziáminak, a Kontroll Csoportnak és az URH-nak a dalai csendülnek fel a G. Café színpadán a fesztivál harmadik napján.
A G.Feszt-nek mindig erőssége volt az összművészeti vonal. Bihari Lóránt főszervező kiemelte, hogy míg egy-egy koncerten akár még üres helyek is maradtak, a színházi produkciók mindig telt házat vonzottak. – Az ötödik alkalommal jelentkező fesztivál szervezésekor határozottan az volt a cél, hogy ezt a vonalat tartsuk meg – fogalmazott Bihari. Ezúttal főleg hazai produkciókat láthat a közönség, igencsak érdekesnek ígérkezik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Mady Baby című előadása, amely egy autóbuszban játszódik, miközben a jármű végigmegy a városon. Május 10-én, kedden az autóbuszok 16 és 19 órakor indulnak a Kőkereszt térről. A színházi kínálatban megtalálható még a kolozsvári Reactor társulat Voi n-ați văzut nimic című darabja, illetve a kézdivásárhelyi színház Zabhegyezője, Kolcsár József rendezésében. A fesztivál utolsó napján a budapesti K2 Színház fellépése várható.
Két irodalmi est szerepel a fesztivál programjában, magyar és hazai slammerek mutatkoznak be május 9-én, hétfőn, és már-már hagyományosnak számít a Látó estje, idén is találkozik a szé­kely­udvarhelyi közönséggel a hazai irodalom „élcsapata”, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Vida Gábor, Szabó Róbert Csaba, és Demény Péter.
Az ötödik G.Fesztet teljesen saját erőből szervezi a G. Egyesület és a G. Café, támogatók segítségével és pályázati pénzekből. Van saját Facebook-oldala is a rendezvénynek, ott lesz érdemes követni a napi eseményeket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek