Május 15-étől kötelező a védőmaszk viselete, a másfél méteres védőtávolság, illetve a kézhigiénia betartása

272

A vészhelyzet május 15-ei bevezetésétől kötelező lesz a szájmaszk viselete a nyilvános zárt terekben, továbbá a másfél méteres védőtávolság, illetve a kézhigiénia betartása hangsúlyozta ma délutáni nyilatkozatában Klaus Iohannis államfő.

Az elnök azt mondta, a járvány “még köztünk van”, a halálos áldozatok száma megközelítette az ezret, és több száz új koronavírusos megbetegedést jegyeznek naponta, ezért be kell tartani “néhány egyszerű, de annál fontosabb” szabályt.

“Május 15-étől kötelező lesz a védőmaszk használata a nyilvános zárt terekben, például ha üzletbe megyünk, vagy ha tömegközlekedési eszközön utazunk. Hasonlóképpen kötelező lesz, hogy tartsuk egymás között a másfél méteres távolságot. (…) Kötelezővé válik a kézhigiénia betartása is” fogalmazott az elnök..

Település elhagyásakor kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat

A település elhagyásakor a szükségállapot után is kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat mutatott rá Klaus Iohannis államfő.

Az előírás alól kivételt képeznek a nagyvárosi agglomerációk.

Az elnök leszögezte, a vészhelyzeti bizottság szabja majd meg azokat az indokokat, amelyekkel elhagyható a lakhely szerinti település.

Az államfő azt is elmondta, hogy a szükségállapot feloldásával megszűnik a kijárási tilalom, és nem lesz szükség nyilatkozatra a településen belüli mozgáshoz.

A hatóságok ugyanakkor azt ajánlják, hogy május 15-e után nyissák meg a parkokat.

Csak szabadtéri istentiszteleteket, miséket lehet tartani

A május 15-étől érvényes lazító intézkedések első szakaszában csak a templomudvaron vagy a templom előtt lehet istentiszteleteket, miséket tartani a hívek részvételével hangsúlyozta Klaus Iohannis.

Az államfő rámutatott, az egyházi szertartás résztvevőinek kötelező módon védőmaszkot kell viselniük, és tartaniuk kell egymástól a másfél méteres távolságot. “A lazítások második, harmadik szakaszában ezeket a feltételeket nyilván újratárgyaljuk” tette hozzá.

A hivatásos sportolók újrakezdhetik az edzéseket

A hivatásos sportolók újrakezdhetik az edzéseket a szükségállapot május 15-i megszűnte után, a sportversenyek azonban nem folytatódhatnak a lazítások első szakaszában – hangsúlyozta Klaus Iohannis.

A hivatásos sportolók a higiéniai szabályok betartásával, orvosi felügyelet alatt kezdhetik újra az edzéseket – nyomatékosította.

Az amatőr sportolók esetében csak az egyéni, szabadtéri sportok újrakezdése engedélyezett május 15-étől. Ha az edzés sporttelepen zajlik, az öltözők használata nem megengedett – tette hozzá.

Klaus Iohannis kedden megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában a koronavírus-járvány kezeléséről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszterrel, valamint Raed Arafattal, a katasztrófavédelem vezetőjével.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.