Május 10-én kellene újrainduljon a pontvadászat: Csoda lenne, ha…

26

Miközben egyes magyar labdarúgó-egyesületek elkezdték a kiscsoportos felkészülést a május 10-i újrakezdésre, addig a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai bizottságában nem túl derűlátók…

A bajnokság a belgiumihoz hasonló lezárásával komolyabban egyelőre nem foglalkozik a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) NB I-es bizottsága. A testület elnöke, Róka Géza szerint május 10-én kellene elkezdődnie a csapatszintű edzéseknek ahhoz, hogy szerda–szombati ritmusban június 30-ig véget érjenek az NB I és a Magyar Kupa küzdelmei.
„Erre sajnos napról napra kevesebb az esély. A dolgok jelenlegi állása szerint csoda lenne, ha június végéig be tudnánk befejezni a bajnokságot és a Magyar Kupát” – jelentette ki a DVSC-nél dolgozó, tavaly decemberben megválasztott sportvezető az MTI-nek, majd hozzáfűzte: az NB I folytatásával kapcsolatban rengeteg a bizonytalanság, minden a koronavírus-járvány terjedésének mértékétől függ. Igyekeznek tartani magukat az európai szövetség (UEFA) – a tagországok részére egyébként nem kötelező – ajánlásához, hogy a bajnoki cím, a helyezések és a kiesés sorsa lehetőleg a pályán dőljön el. Az viszont, hogy a belgákhoz hasonlóan a jelenlegi állás szerint lezárják a bajnokságot, komolyabban még nem merült fel a testületben – hangsúlyozta.
Róka Géza tájékoztatása szerint az NB I-es bizottság is igyekszik betartani a hatóságok előírásait, ezért nem ülésezik, a tagok telefonon és e-mailben egyeztetnek, illetve tartják egymással a kapcsolatot. Pillanatnyilag arra várnak, hogy a kormány milyen intézkedéseket rendel el az április 11. utáni időszakra. A bizottság elnöke szerint további csúszások esetén is mintegy 45-50 napnak kell majd eltelnie a csapatszintű edzések újrakezdése és a bajnokság utolsó fordulója között. Ami a jövőt illeti, a testület – amelyben minden élvonalbeli klub gazdasági társasága két fővel képviselteti magát – az egyeztetések alapján egy ajánlást fogalmaz majd meg a folytatásról, de a végső szót az MLSZ elnöksége fogja kimondani.
Az NB I 2019/2020-as kiírásából még nyolc teljes forduló, valamint a Ferencvárosnak a Debrecen és az Újpest ellen elmaradt mérkőzése, vagyis 50 találkozó van hátra. A Magyar Kupában a két oda-visszavágós elődöntőt és a finálét kellene lejátszani.
A sportvezető úgy látja, egyelőre korai azzal foglalkozni, hogy a bajnokság járvány miatti felfüggesztése nagyságrendileg mekkora kárt okoz összességében a csapatoknak. Róka Géza mindenesetre azon a véleményen van, hogy a mostani kényszerű felfüggesztésből le kell vonni az általános következtetéseket. Fel kell készülni arra, hogy hasonló sajnálatos események – akár a klímaváltozás – miatt a jövőben gyakrabban előfordulhatnak a mostanihoz hasonló helyzetek.
„Többek között a versenykiírást és más szabályzatokat is ki kell egészíteni, és azoknak a mostaninál rugalmasabbnak kell majd lenniük” – hangsúlyozta az NB I-es bizottság elnöke.
Ugyanakkor már számos NB1-es csapat kisebb csoportokra osztva elkezdte a felkészülést a május 10-i rajtra. Hogy ez végül meglesz-e, az igencsak kérdéses.

Nő az aggodalom
Romániában is teljesen leállt a labdarúgóélet, amelyet pár tavaszi forduló után kellett „berekeszteni”. A tiltás jelen pillanatban a szükségállapot idejéig tart, amelyet napokon belül akár újabb 30 nappal tolhatnak ki.
Ebben az esetben a szükségállapot csak május közepén oldódna fel, és rá egy hónapra kezdődhetne el a pontvadászat. Ez egyre tisztábban látszik, amennyiben a koronavírus romániai terjedése ily mértékben növekszik.
A Román Labdarúgó Szövetség, illetve a Hivatásos Labdarúgó Liga is több vészforgatókönyvet készített, de jelen pillanatban egyre több klub hajlik arra, hogy a szezont zárják le a jelenlegi állásnál és kérik, hogy a következő idény kiírását módosítsák oly mértékben, hogy a klubok által elfoglalt helyet az ne veszélyeztesse.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek