Majdnem száz

163

Már-már megszokottá vált, hogy a nagyáruházak polcain a termékek ára 99 banival végződik. Ez amolyan pszichológia, nem egy lej, hanem 99 bani, vagy nem tíz lej, hanem 9,99. És vannak helyek, ahol az egy banit is visszaadják. A gond nem ez, hanem az, hogy sok helyen az egybanist nem veszik el.
Kis dobozban gyűjti a család az aprót, a banikat, és bevallom, jó néhány lejt összespóroltunk már, a gond az, hogy nem minden üzletben tudom levásárolni. Múltkor egy kisüzletben tízbanisokkal próbáltam vásárolni, a kiszolgáló először csak mosolygott, amikor meghallotta, hogy közel kétszáz darab van nálam, majd amikor meglátta, úgy nézett rám, mint az anyamedve a vadászra, amely pár perccel korábban lőtte le a bocsát. Türelmesen kivártam, míg megszámolja, aztán megpróbálkoztam egy viccel: van még ennél több is, sőt egybanis is, de csak én nevettem. Életemben olyan gyorsan nem hagytam el üzletet, mint akkor, mert éreztem, ha a köszönésen kívül még szólok valamit, megvernek.
Pedig volt már eset, hogy tízbanis helyett cukorkával édesítették meg vásárlásomat, valamikor gyufagyűjteményem is volt, de amikor banissal akarsz fizetni, akkor hülyének néznek. Persze én is vásároltam már cukorkával: napokon keresztül a kiflim vásárlása után kapott cukorkát másfél héttel később beváltották egy adag tízóraira. Igaz, akkor is én vigyorogtam a viccen, s nem a kiszolgálóhölgy, de azután abban az üzletben sosem kaptam visszajáró helyett sem gyufát, sem cukorkát.
Még mindig van tízbanis otthon abban a dobozban, de annál több van – legalábbis darabszámra – egybanisból. Mondták már azt is, hogy vigyem vissza oda, ahol kaptam, de engem nem abból a fából faragtak. Megfogadtam, lesz ami lesz, de bepróbálkozom az elköltésével ott, ahol éppen én akarom. Különben is, Romániában a lej a hivatalos fizetőeszköz, aminek a váltópénze a bani, tehát elméletileg bárhol elkölthetem. De mint tudjuk, nem minden esetben egyezik az elmélet a gyakorlattal, de azt is tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt, úgyhogy kedves boltosok, ne lepődjetek meg, ha a héten egybanissal fizetek. Ráadásul nagyobb összeget.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek