2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Majdnem négyezer táblagépet várnak Hargita megyébe

Százezer táblagépet osztanak szét hétfőtől kezdve az iskolások számára az egész országban – jelentette be szerdán Monica Anisie tanügyminiszter. A szaktárca vezetője közölte: az iskolakezdés óta „sokat javult a helyzet”, a hét végéig megérkezik 82 ezer, a minisztérium által beszerzett táblagép, jövő héttől pedig elkezdik szétosztani a második szállítmányt is, ami 108 000 táblagépet jelent. Hargita megye csaknem négyezer digitális eszközre számíthat a közeljövőben. 


Monica Anisie kifejtette, hogy a hét közepén videokonferenciát tartottak a főtanfelügyelőkkel, amelyen a miniszter arra kérte őket, hogy készítsenek újabb leltárt, mert minden nap más adatokat kap az oktatási minisztérium arra vonatkozóan, hogy hány digitális eszközre lenne szükség. A szaktárca vezetője kifejtette, hogy a tanfelügyelőségeknek beavatkozási tervet kell kidolgozniuk minden oktatási intézmény számára. Ez jelenleg is zajlik.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a tanfelügyelőségek ellenőrzéseket tartanak az online oktatásról, és több helyen megbírságolták már azokat a tanárokat, akik nem hajlandók online megtartani az órájukat.

A digitális eszközökkel kapcsolatban már történtek előrelépések egyes erdélyi térségekben. Szeben megyében például éppen egy hete kaptak a diákok 5771 táblagépet, amelyeknek az átadásán Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes is jelen volt. A politikus kijelentette, hogy különböző pályázati lehetőségeken keresztül mintegy 250 ezer táblagéppel segítenék a diákokat országszerte. Ugyanakkor az önkormányzatoknak mintegy százmillió eurós keretet hagytak jóvá, hogy erre a célra költsék el. 

Ennek nyomán Vajdahunyad önkormányzata éppen tegnap jelentette be, hogy 4587 táblagépet vásárol, sőt az internet-hozzáférést is biztosítja az online oktatásba kényszerült diákok számára. A gépeket vissza nem térítendő uniós alapokból vásárolják meg. A táblagépek mellett 367 laptopot, 78 úgynevezett minden egyben rendszert, 55 webkamerát és 155 inter-

aktív táblát is vásárolnak a város iskoláinak és diákjainak. 

Nagyváradon is hasonló döntést hoztak: 35 tanintézmény 1100 iskolai osztályát szerelik fel digitális eszközökkel – ezt szerdán közölte a sajtóval Florin Birta polgármester. 

Hargita megyében is készülnek táblagépek és más digitális eszközök beszerzésére. Demeter Levente főtanfelügyelő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy várhatóan rövid időn belül összesen 3891 táblagép érkezik a megyébe az Oktatási Minisztérium jóvoltából.

– Vannak megyék, ahol ez a folyamat már megtörtént, és más esetekben, mint Hargita megye, a közeljövőben fog ez megtörténni. A 756-os sürgősségi kormányrendelet keretében a tanfelügyelőség szerdán írta alá a szerződést, amely által 1572 táblagép beszerzése történik meg az elkövetkező időszakban – közölte a főtanfelügyelő. 

Hozzátette, hogy mindezekhez hozzáadódnak az iskolák által – a 144-es sürgősségi kormányrendelet alapján – megpályázott, illetve az önkormányzatok által már megvásárolt vagy ezután beszerzendő eszközök. 

– Ha mindezek eljutnak az érintett diákokhoz, az eszközhiány jelentős mértékben csökkenni fog. Jelen esetben a legnagyobb problémát a közbeszerzés procedúrája jelenti, ugyanis időben nagyon elhúzódó folyamat – összegzett Demeter Levente.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb