Majdnem minden előadáson telt ház volt

60

Majdnem minden előadást telt házzal játszottak a vendégtársulatok a Csíki Játékszín idei gyermek- és ifjúsági fesztiválján – tudtuk meg a szervezőktől. Budaházi Attila dramaturg szerint a szülők egyre tudatosabban a gyermekkori sajátosságoknak megfelelően választják ki a fesztiválprogramból az előadásokat.

Lurkókkal telt nézőtér a Lurkó Fesztiválon. Előadások korosztályonként Fotó: Sándor Zsuzsi
Lurkókkal telt nézőtér a Lurkó Fesztiválon. Előadások korosztályonként Fotó: Sándor Zsuzsi

Pál Bíborka
pal.biborka@hargitanepe.ro
Hat napon keresztül összesen huszonegy előadást játszottak a vendégtársulatok a Csíki Játékszín nagytermében és a Hunyadi László Kamaratermében, illetve a Csíki Mozi épületében. A családok gyermekkorosztályoknak megfelelően már a baba (1–4 éves gyermekeknek ajánlott)színházi produkcióktól kezdődően válogathattak a fesztiválprogramban szereplő előadások között, a rendezvény főszervezője szerint ez a legtöbb esetben jól működött.
– A tipegőknek a szatmárnémeti Brighella Bábszínház Ciróka című előadását, illetve a hároméveseknek a Puck Bábszínház magyar társulatának a Hamupipőke című produkcióját kínáltuk a programunkban. Az egészen kicsiknek készült előadások sajátossága, hogy barátságos játékkörnyezetben vezetik be a gyermekeket a színházi élményvilágba, korlátozott nézőszám mellett és rövidebb időtartammal játsszák a társulatok, az előadás idejére pedig nem kapcsolják le a nézőtéri fényeket – részletezte Budaházi Attila főszervező.
A Csíki Játékszín statisztikai adatai szerint a Lurkó Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválon bemutatott produkciókat összesen 2604 néző tekintette meg, az előadások közül pedig népszerűnek bizonyultak nemcsak a kicsik számára kínált színházi események, hanem a középiskolásoknak és felnőtteknek szóló produkciók is.
– Külön örülünk annak, hogy az idei fesztivál alkalmával a tanintézményeken kívül egyre több család érdeklődött és választott színházi programot a fesztiválkínálatunkból – tette hozzá a főszervező.
A színházi találkozó ideje alatt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem báb szakos, másodéves hallgatóinak és a csíkszeredai jelentkezőknek a Kerekasztal Társulat szakemberei, Hajós Zsuzsa és Nyári Arnold színészek tartottak a színházi nevelés témában szakmai tréninget.
A Lurkó Fesztivál idei költsége összesen 84 275 lej – a társulat ebből az összegből finanszírozta a vendégelőadások napidíját, illetve a vendégszínészek szállását és étkeztetését.
A színházi találkozót a Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület szervezte, a fesztivál főtámogatója és társszervezője: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. Támogatók: Hunguest Hotel Fenyő, Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.